Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Laaja kristillisaiheinen taidenäyttely ylitti kaikki odotukset – Mestarin jälki on Valamon luostarin historian kaikkien aikojen suosituin näyttely

Valamon luostari

Laaja kristillisaiheinen taidenäyttely ylitti kaikki odotukset – Mestarin jälki on Valamon luostarin historian kaikkien aikojen suosituin näyttely

Tiedote.
Julkaistu: 17.02.2015 klo 10:22
Julkaisija: Valamon luostari

Viime syksynä Valamon luostari toi esille Suomen laajimmmasta kristillisaiheisesta ennennäkemättömästä taidekokoelmasta valikoidut 76 työtä. Näyttelyn kuratoi piispa Arseni. Koska näyttely sattui Valamon luostarin kaikkein hiljaisimpaan aikaan, kävijämäärää oli vaikea etukäteen ennustaa. Näyttelyn päättyessä kävijöitä oli ollut yhteensä huikeat 7 300, mikä ylitti kaikkein hurjimmatkin odotukset.

 

Yleisöryntäys jo alusta alkaen

Jo ensimmmäisellä viikolla ja koko näyttelyn ajan puhuttiin yleisöryntäyksestä, koska ihmisiä tuli ympäri Suomea bussilasteittain ja kävijöitä oli satoja päivässä. Kultakauden suomalaisten mestareiden ja renessanssista alkaen eri koulukuntien kristillisaiheiset taideteokset kiinnostivat yleisöä yllättävän paljon. Kristillisyys elää vahvana suomalaisessa identiteetissä ja vieraskirjasta voi havaita miten vahvoja kokemuksia ihmiset ovat näyttelyssä kokeneet. Useissa tapauksissa sama henkilö oli halunnut käydä katsomassa näyttelyn useampaan kertaan. Valtaosa katsojista oli erittäin vaikuttunut näkemästään ja näyttelyä on kehuttu ja kiitetty paljon sekä julkisesti että yksityisesti.

Se, minkä taiteilijan työ itsekullekin katsojalle herätti voimakkaimman tunteen ja kokemuksen oli mielenkiintoista, sillä kokemukset olivat hyvin yksilöllisiä, mikä tahansa työ saattoi olla jollekin katsojalle rakkain ja vaikuttavin työ näyttelyssä.

Luostarin johtajan arkkimandriitta Sergein mielestä vaikuttavin työ näyttelyssä oli Rafaello Sanzion mukaan tehty ”Sikstiiniläinen Madonna”, joka lienee yksi kristikunnan kaikkein tunnetuimpia töitä. Toinen igumenin lempityö oli Väinö Hämäläisen teos ”Saul ja Daavid”. Maria Wiikin teos ”Madonna” ja Helene Schjerfbeckin teos ”Ylösnousemus” herättivät myös monen ihmisen ihastuksen. Yleisöopastuksista ja tiedotuksesta vastaavan veli Timoteuksen lempityö oli Hugo Simbergin ”Teidän tähtenne”, jota hän kuvasi unenomaisena.

Akseli Gallen-Kallelan Pariisissa 1888 tekemä symbolistinen ”Ihmiskunnan aamunkoitto” herätti valtavasti ihastusta, koska se poikkesi niin paljon edukseen Gallen-Kallelan normaalista tuotannosta. Moni ihastui myös Venny Soldan-Brofeltin suurikokoiseen teokseen ”Kristus herättää Jairuksen tyttären”. Myös Kristuksen kärsimystä kuvaavat teokset koskettivat monia näyttelyvieraita syvästi.

 

Kävijöitä kaikkialta Suomesta

Alusta asti sekä yksittäisiä kävijöitä että bussiretkeläisiä tuli jokaisesta Suomen kolkasta, niin pääkaupunkiseudulta kuin Turun ruotsinkielisiltä alueilta etelästä ja pohjoisesta aina Lapista saakka ja kaikkialta siltä väliltä. Hyvin yleiseksi ilmiöksi muodostui se, että seurakunta, Lions-klubi, Marttakerho tms. yhteisö oli järjestänyt yhteisen bussikuljetuksen.

Erään maakuntalehden pääkirjoitus kuvaa hyvin yleisöryntäystä ja näyttelyn valtakunnallisuutta seuraavin sanoin: ”Tavallisena selkäviikon lauantaina varkautelaislähtöinen viitankantajamunkki veli Timoteus on alkuiltapäivällä opastanut jo kaksisataa vierasta, kun parkkipaikalle kaartaa jo seuraava bussilastillinen.”
”Ruotsinkielinen puheensorina näyttelyssä kertoo paikalletullun myös kauempaa rannikolta.”

 

Lisää kristillisaiheisia helmiä esille syksyllä 2015

Kokoelmaan, josta piispa Arseni ensimmäisen Mestarin jälki -näyttelyn kuratoi, jäi esilleasettamatta vielä runsaasti sekä suomalaisia että ulkomaalaisia raskaansarjan taideteoshelmiä. Kuraattorin valinnoista riippuen seuraavassa, syyskuussa alkavassa Mestarin jälki -näyttelyssä on mahdollisuus nähdä lisää tunnettujen suomalaisten ja erittäin arvostettujen ulkomaalaisten mestareiden teoksia. Kokoelmasta löytyy useita Rembrandtin, useita Salvador Dalin, useita Marc Chagallin, Andy Warhollin ja jopa Pablo Picasson kristillisaiheisia teoksia. Jäämme kiinnostuneena odottamaan syksyllä avattavaa uutta Mestarin jälki -näyttelyä.

 

Lisätietoja:

Valamon luostari 
veli Timoteus 
puh. 044 4259 232 
timoteus@valamo.fi 

 

Liitetiedostot

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Heinävedellä jo 75 vuotta sijainnut luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä.

Valamon munkkiluostarin veljestö elää hengellistä yhteisöelämää, joka pohjautuu ortodoksisen kirkon askeesin perintöön. Vanhan perinteen mukaan luostarin tulee elättää itse itsensä. Nykyisin Valamon pääelinkeino on matkailu: luostarissa käy vuosittain kymmeniä tuhansia vieraita, ja kaikki matkailusta saadut tuotot käytetään suoraan luostarin ylläpitoon ja kehittämiseen.

www.valamo.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs