Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Kuvanveistäjä, professori Mauno Hartmanin 85-vuotisjuhlanäyttely Lahden Sibeliustalossa 26.6.-10.8.

Sibeliustalo

Kuvanveistäjä, professori Mauno Hartmanin 85-vuotisjuhlanäyttely Lahden Sibeliustalossa 26.6.-10.8.

Tiedote.
Julkaistu: 25.06.2015 klo 09:00
Julkaisija: Sibeliustalo

Kuvanveistäjä ja professori Mauno Hartmanin 85-vuotista taiteilijanuraa juhlistetaan tänä kesänä. Hirsi Soikoon II, veistoksia ja maalauksia 1964 – 2015 – näyttelyllä. Sibeliustalon nimikkotaiteilijan teoksia vuosien varrelta on nähtävillä Lahden Sibeliustalon tiloissa koko kesän ajan.  Näyttely avataan yleisölle perjantaina 26.6. klo 9.  Juhlanäyttelyn järjestävät Lahden taidemuseo ja Sibeliustalo yhdessä taiteilijan kanssa. Näyttelyä on lisäksi tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Professori Mauno Hartman on tehnyt mittavan uran puuveistäjänä ja modernin suomalaisen kuvanveiston uudistajana. Hän täyttää tänä kesänä 85 vuotta ja samalla hänen taiteilijauransa alkamisesta on kulunut yli 60 vuotta. Merkkipäivän johdosta Mauno Hartman järjestää yhdessä Lahden taidemuseon ja Sibeliustalon kanssa retrospektiivisen näyttelyn Sibeliustaloon, jossa näyttely levittäytyy Metsähalliin ja Puusepän Verstaaseen. Juhlanäyttely liittyy Sibeliustalon 15-vuotisjuhlaan. Näyttelyä on lisäksi tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Mauno Hartman syntyi Turussa 5.7.1930. Hän valmistui Ateneumista vuonna 1954, jonka jälkeen hän lähti kolmeksi vuodeksi ulkomaille. Hartman opiskeli Italiassa Perugiassa ja Venetsiassa sekä teki matkoja Kreikkaan, Egyptiin ja Lähi-Itään. Matkat antoivat hänelle näkökulmaa maailman taiteeseen ja saivat hänet myös pohtimaan omaa taidettaan uudella tavalla.

Suomeen palattuaan Hartman etsi omaa linjaansa, joka avautui hänelle välähdyksenomaisesti. Vuonna 1960 hän näki Turussa, kuinka vanhaa puutaloa purettiin. Rakennuksesta oli jäljellä enää pelkkä hirsirakenne ja kattotuolit hirsien päällä. Tuo abstrakti muoto vaikutti Hartmaniin voimakkaasti, ja hän tajusi löytäneensä oman tapansa tehdä. Hartman on käyttänyt teoksissaan siitä lähtien vanhaa hirttä. Hän ei suunnittele teoksiaan etukäteen vaan etenee materiaalin ehdoilla. Veistosten liitokset on tehty vanhoilla, perinteisillä menetelmillä, salvoksia, tapituksia ja kiiloja käyttäen.

Eräs kohokohta Hartmanin uralla oli lavasteiden luominen säveltäjä Joonas Kokkosen oopperaan Viimeiset kiusaukset, joka kertoo Paavo Ruotsalaisesta. Lavasteiksi tulivat Hartmanin valmiit teokset, jotka palvelivat hyvin abstrakteina muotoina eri käyttötarkoituksia. Oopperasta tuli suuri menestys, ja se pääsi kiertueelle Eurooppaan ja Amerikkaan. Oopperan lavastukseen kuuluneista veistoksista neljä on mukana näyttelyssä.

Mauno Hartmanin veistostuotanto on hyvin suomalaista, sillä onhan pääosassa suomalaisille rakas hirsi. Vanha hirsi herättää meissä monenlaisia mielikuvia: se on lämmintä, arvokasta ja jollain tavalla arvoituksellista. Se on kuin viesti vuosikymmenten takaa toisenlaisesta Suomesta. Hartman on tavoittanut töillään jotain suomalaisuuden ytimestä. Hän ei kuitenkaan tee perinteistä, esittävää, kansallisromanttista taidetta, vaan hänen työnsä ovat abstrakteja, usein monumentaalisia tilateoksia.

Juhlanäyttelyn teoksista vanhin on vuodelta 1963 ja uusimmat vuodelta 2015. Saarellaan Nauvossa, Turun saaristossa, Hartman tekee paljon maalauksia ja piirustuksia. Viimeisten neljän vuoden aikana Hartman on tehnyt nelisenkymmentä isoa maalausta, joista useimmat on tehty sekatekniikalla ja niissä on käytetty luonnonmateriaaleja. Maalaukset ovat usein kolmiulotteisia ja niiden nimissä on viittauksia Sibeliuksen musiikkiin. Puu on myös nimittäjä, joka yhdistää taiteilijan tuotannon ja Sibeliustalon toisiinsa.

Näyttelyn teokset ovat Mauno Hartmanin omista kokoelmista sekä talletuskokoelmasta, jonka taiteilija on deponoinut Lahden kaupunginmuseolle.

Professori Mauno Hartmanin 85-vuotisjuhlanäyttely on avoinna 26.6.–10.8. ma-pe klo 9-16. Vapaa pääsy.

Lisätietoja:

Maija-Riitta Kallio
Amanuenssi / Curator
Lahden taidemuseo / Lahti Art Museum
Mob. +358 50 518 4593
maija-riitta.kallio@lahti.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs