Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Kutsu Vanhemmuuden valan julkistamistilaisuuteen

Suomen Naisyhdistys ry

Kutsu Vanhemmuuden valan julkistamistilaisuuteen

Tiedote.
Julkaistu: 30.03.2011 klo 10:45
Julkaisija: Suomen Naisyhdistys ry

Vanhemmuuden vala - naistahdolla todeksi


Suomen Naisyhdistys ry kutsuu Suomen naiset luomaan vastuun ja välittämisen kasvukulttuuria lapsille. Se tarkoittaa henkisyyden lujittamaa kasvutilaa ja todellista välittämisen oloa, jossa lapsen on turvallista elää, kasvaa ja kehittyä. Välittämisen kasvukulttuuria vahvistetaan yhteisen sopimuksen, Vanhemmuuden valan myötä.

Vala on lapsen vanhempien herkkä keskinäinen sitoumus, joka tehdään rakkaudesta lapseen. Vala on kokonaisvastuun ja moraalin velvoite, ja se kannustetaan aloittamaan perhepiirissä annetulla julkisella lupauksella.

Vanhemmuuden vala sitouttaa vanhemmat yhdessä huolehtimaan lapsesta, vaikka ulkoiset olosuhteet vanhempien elämässä muuttuisivatkin tai olisivat jo alussa erilaiset. Se rohkaisee vanhempia kunnioittamaan toinen toisiaan ja antamaan toisilleen myös ymmärrystä elämän haasteiden kohdatessa. Parhaimmillaan vala laajentaa miehen ja naisen tietoisuutta vanhemmuudestaan ja antaa liikkumatilaa lapsen parhaaksi. Sen myötä tuetaan vanhempia pitämään lapsi terveellä tavalla elämän keskiössä.

Vanhemmuuden vala on Suomen Naisyhdistyksen kannustus ja kädenojennus lasten vanhemmille. Sen myötä yhdistys haluaa vähentää lasten lisääntyvää yksinäisyyttä, turvattomuutta ja pahoinvointia. Yhdistys uskoo, että huomisen hyvinvointi syntyy tämän päivän pienistä arkisista teoista, keskinäisen auttamisen ja ymmärryksen voimalla.


Vanhemmuuden vala julkistetaan maanantaina 4.4. 2011 kello 16.30 Sederholmin talossa, Aleksanterinkatu 18, Helsinki. Tilassa on Naisjärjestöjen Keskusliiton 100-vuotisjuhlanäyttely Naisten huoneet – elämää ja tekoja, missä Naisyhdistys esittäytyy ns. Kympin tyttöjen huoneessa. Ilta jatkuu näyttelyyn tutustumisen merkeissä klo 20.00 asti.

Vala on julkistamisen jälkeen tulostettavissa Suomen Naisyhdistyksen sivulta osoitteessa www.naistahto.net. Suomenkielisen version ohella sivulla on myös ruotsinkielinen vala.


Miksi vala vanhemmille?

Vanhemmuuden vala - naistahdolla todeksi

Huhtikuun neljäntenä, 4.4.2011, Suomen Naisyhdistys ry julkistaa Vanhemmuuden valan. Vala on luotu lasten tärkeimmän kehitysympäristön, kodin hyvinvoinnin tukemiseksi. Vanhemmuuden vala rohkaisee ruohonjuuritasolta lähtevään muutokseen ohi yhteiskunnallisen päätöksenteon tai poliittisen ohjauksen.

Valan julkistus osuu tarkoituksella herkkään ajankohtaan: hallitusohjelmien taitekohdassa inventaario aikaansaannoksista on tarkastelussa ja uusia lupauksia tarjoillaan. Huominen ei lasten kannalta hyvältä näytä. Lasten, nuorten ja perheiden politiikkaohjelma on päättymässä laihoin tuloksin, eikä lapsiasiavaltuutetun peräänkuuluttama laki ”lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista” ole näköpiirissä. Kotien ehkäisevään lastensuojeluun ei myöskään ole kehitetty mitään mullistavia työkaluja. Lasten ja nuorten yksinäisyys ja turvattomuus ovat tosiasioita edelleen.

Miksi niinkin juhlallinen asia kuin vala?

  • Lääkärin, tuomarin ja sotilaan vala nojautuvat niiden taustalla oleviin eettisiin - joko kirjoitettuihin tai kirjoittamattomiin - ohjeisiin. Vanhemmuudessa ei virallisia eettisiä ohjeita ole, mutta arvoladattuja hyvän vanhemmuuden kannanottoja kylläkin. Naisyhdistyksen luomassa valassa tiivistetään vanhemmuuden eettisiä periaatteita. Vala on ennaltaehkäisevää lastensuojelua, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja FT Seija Sihvola.

  • Vala ei ole juridinen asiakirja, eikä siihen voi vedota vanhemmuuden karikkopaikoissa. Se ei ota kantaa mihinkään riidanalaiseen vanhemmuusasiaan. Vala on pikemminkin henkinen asiakirja, joka vetoaa ihmisen korkeimpaan minään.

  • Julkinen ”valan anto” kastetilaisuuden, nimenantojuhlan tai jonkun muun tilaisuuden yhteydessä on todennäköisesti iloinen ja kodikas tuokio, jossa välittäminen on lämpimästi läsnä, Sihvola toteaa.

Maan vanhimpana naisasiajärjestönä Suomen Naisyhdistys vetoaa naisiin valan leviämiseksi. Järjestö uskoo, että naisilla on erityistä naistahtoa saada lapsen toinen vanhempi mukaan toteuttamaan valan sanomaa ja tekemään se arjessa todeksi.

  • Jos valan avulla edes yksikin lapsi voi paremmin, välttyy kaltoin kohtelulta tai jommankumman vanhemman hylkäämiseltä, se on tehnyt tehtävänsä, toteaa yhdistyksen johtokunnan jäsen, asianajaja Kirsi Eksymä.


Lisätietoja:

FT Seija Sihvola

SNY:n puheenjohtaja

050 330 4890

seija.sihvola@senergia.com


Yhteyshenkilö:

Kukka Lehmusvirta,

SNY:n sihteeri

0500-423 570

lehmusvirta@kolumbus.fi


Viimeinen ilmoittautumispäivä sihteerille perjantaina 1.4.2011

Liitetiedostot

Suomen Naisyhdistys on maamme ensimmäinen naisasiayhdistys, joka on perustettu vuonna 1884. Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja oli Elisabeth Löfgren-Lounasmaa. Tunnetuin kansainvälinen naisasianainen oli vapaaherratar ja yhteiskunta-aktiivi Aleksandra Gripenberg, joka toimi puheenjohtajana. 1900-luvun alussa. Naisyhdistys toi aikoinaan naisten alistetun aseman julkisuuteen. Yhdistyksen johto veti Suomen mukaan maailmanlaajuiseen naisliikkeeseen ja teki autonomista Suomea ja myöhemmin itsenäisyyshankkeita kansainvälisesti tunnetuksi. Myös kotitalousopetuksen käynnistyminen oli yhdistyksen aikaansaannoksia. Tällä vuosituhannella Naisyhdistys toteuttaa hyvinvoinnin luomisen strategiaa ja ojentaa auttavan kätensä myös miehille. Lisätietoja yhdistyksen sivuilta www.naistahto.net.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs