Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Kutsu lehdistötilaisuuteen: EMMAn Nubben-näyttely ja kirjanjulkistus

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

Kutsu lehdistötilaisuuteen: EMMAn Nubben-näyttely ja kirjanjulkistus

Kutsu.
Julkaistu: 05.06.2015 klo 12:01
Julkaisija: EMMA - Espoon modernin taiteen museo

 

Tilaisuus: Lehdistötilaisuus, EMMA - Espoon modernin taiteen museossa avautuva näyttely: NUBBEN / Lars-Gunnar Nordström. Tilaisuudessa julkistetaan myös Lars-Gunnar Nordströmistä valmistunut kirja.
Aika: tiistai 16.6.2015 klo 10
Paikka: Näyttelykeskus WeeGee, Wirkkala-kabinetti, Ahertajantie 5, Espoo, Tapiola

EMMA - Espoon modernin taiteen museo kutsuu median edustajat EMMAssa avautuvan Nubben / Lars-Gunnar Nordström -näyttelyn lehdistötilaisuuteen. Näyttely on EMMAn kesänäyttely, joka on esillä 17.6.-13.9.2015.

Lehdistötilaisuudessa medialla on mahdollisuus haastatella näyttelykuratoinnista ja julkaisun toimituksesta vastannutta kokoelmaintendentti Henna Paunua, L-G Nordström säätiön hallituksen puheenjohtajaa Mauri Niemeä sekä Nubben-julkaisun kirjoittajia Erik Kruskopfia ja Oscar Ortiz-Niemistä.

 

LARS-GUNNAR NORDSTRÖM:

Lars-Gunnar Nordström (1924-2014) oli keskeisimpiä ei-esittävän taiteen edelläkävijöitä Suomessa. Hänen taiteelleen, konkretismille, on ominaista äärimmäisen tarkka, viimeistelty ja harkittu kuvailmaisu. Taiteilija tunnetaan erityisesti geometrisistä maalauksistaan, joissa kulmikkaat ja kaarevat tasaiset väripinnat muodostavat selkeitä, vahvoja ja dynaamisia sommitelmia. Hänen tuotantoonsa kuuluu pääasiassa grafiikkaa, maalauksia ja veistoksia.

Nordström aloitti uransa 1940-luvulla ja loi jo varhain oman tunnistettavan konkretistisen maalaustavan, jossa perustana on yksinomaan viivan, värin ja pinnan muodostama kokonaisuus. Hän osallistui 1950-luvulla ratkaisevalla tavalla abstraktin taiteen läpimurtoon Suomessa ja aloitti jo tuolloin myös suurten seinämaalausten teon, jossa näkyy hänen kiinnostuksensa kuvataiteen ja arkkitehtuurin yhdentymiseen. Taiteilija vakiinnutti asemansa 1970-luvulla ja nautti laajaa arvostusta suomalaisella taidekentällä, jossa hänet yleisesti tunnettiin Nubben-lempinimellä. Nordström toimi jatkuvasti myös kansainvälisesti - matkustaen, luoden kontakteja ja järjestäen näyttelyitä. Hänen taiteellaan on ollut suuri merkitys erityisesti Ruotsissa.

Tilallisuus ja arkkitehtonisuus ovat Lars-Gunnar Nordströmin taiteen perusta. Nordström kasvoi arkkitehtiperheessä, opiskeli sisustusarkkitehdiksi Taideteollisessa keskuskoulussa ja työskenteli uransa alkuvaiheessa arkkitehtitoimistoissa suunnittelijana. Nordströmin elämässä ja taiteessa merkittävällä sijalla oli intohimoinen suhde jazz-musiikkiin. Taiteilijan keräämä noin 14 000 jazz-levyn kokoelma on legendaarinen. Musiikilla oli myös suoria yhtymäkohtia Nubbenin taiteeseen.

 

NÄYTTELY:

Nubben-näyttely kuuluu EMMAn klassikkosarjaan, jossa esitellään suomalaisen modernismin suuria nimiä.

EMMAn näyttelytiloissa Nubbenin taide, ja erityisesti hänen geometrisistä muodoista rakentuvat järjestelmälliset maalaussarjansa, saavat ainutlaatuiset puitteet Aarno Ruusuvuoren modernistisen arkkitehtuurin kautta. Näyttely tuo esiin maalausten ja grafiikan lisäksi myös Nordströmin veistostuotantoa sekä maalausten ja kolmiulotteisen työskentelyn perustana olleita luonnoksia ja työskentelyprosesseja.

EMMAn näyttely valottaa myös taiteilijan persoonaa ja henkilökuvaa erityisesti dokumenttiaineiston ja musiikin kautta.

L-G Nordströmin säätiö talletti vuonna 2011 EMMAan 100 Lars-Gunnar Nordströmin teosta. Teostalletuksen yhteydessä sovittiin EMMAssa järjestettävästä taiteilijan retrospektiivisesta näyttelystä. Lars-Gunnar Nordström (s.19.8.1924) menehtyi 10.8.2014 vain noin viikko ennen 90-vuotissyntymäpäiväänsä. EMMAn suunnittelema laaja katselmus taiteilijan tuotantoon sai näin muistonäyttelyn merkityksen.

 

JULKAISU:

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy laaja Lars-Gunnar Nordströmin elämää ja taidetta kartoittava julkaisu, joka on tähän asti laajin katsaus Nordströmin elämään ja taiteeseen. Tutkija Oscar Ortiz-Nieminen tuo laajassa tutkimuksessaan esiin uusia näkökulmia taiteilijan elämästä ja merkityksestä suomalaisen modernismin ytimessä 1950-luvulta 2000-luvulle. Julkaisun muita kirjoittajia ovat mm. taidekriitikko Erik Kruskopf ja Serge Lemoine.

 

Tilaisuudessa on tarjoilu.

 

Ilmoittautuminen: Toivomme median edustajien ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen: esa.takala@emma.museum

Kuvamateriaali: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Lars-Gunnar+Nordstr%C3%B6m+In+Memoriam/

salasana: emmamuseum

 

Lisätietoja lehdistötilaisuudesta:
Esa Takala, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, EMMA.
esa.takala@emma.museum p. 043 825 0021

Lisätietoja näyttelystä:

Henna Paunu, kokoelmaintendentti, EMMA
henna.paunu@emma.museum p. 043 824 6354

EMMA - Espoon modernin taiteen museo on yksi Suomen merkittävimmistä taidemuseoista. EMMAn näyttelytilat on jaettu Saastamoisen säätiön taidekokoelman sekä vaihtuvien näyttelyiden kesken. EMMAn kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa Näyttelykeskus WeeGeellä.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs