Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Kuntsis museum för modern konst bjuder in publiken till bygge av jubileumsårets utställning

Vaasan kaupunki

Kuntsis museum för modern konst bjuder in publiken till bygge av jubileumsårets utställning

Pressmeddelande.
Publicerad: 02.08.2016 kl. 12:00
Utgivare: Vaasan kaupunki

I februari 2017 har det förflutit tio år sedan Kuntsis museum för modern konst öppnades. För att fira födelsedagen ordnas Art Battle, dit museet söker deltagare för att bygga en samlingsutställning. Utställningen öppnas i februari nästa år och den visas till september 2017.

Kuntsis museum för modern konst söker enskilda personer, par eller grupper till ett utställningsprojekt, där deltagarna får möjlighet att välja verk till nästa års samlingsutställning. Lokalen i Kuntsis andra våning delas upp mellan deltagarna, så att var och en får visa vad de kan och skapa en egen utställningshelhet av verk ur Kuntsis samling.

Vem som helst kan ansöka om att få komma med

Ingen sakkunskap eller tidigare erfarenhet av konst behövs, utan viktigast är nyfikenhet eller entusiasm för konsten. Det enda som krävs av deltagarna är att de förbinder sig till flera träffar hösten 2016. 

Valen av verk och utställningsplanerna görs vid gruppträffar, som leds av bildkonstnär Janika Herlevi och från Vasa stads museer deltar också projektkoordinator Kati Lehtinen. Utställningskonceptet har planerats av handledande kurator Kira Sjöberg.

Publiken röstar fram sin favorit till Art Battle -vinnare

Utställningen kulminerar i tävlingen Art Battle. Publiken får rösta på sin favorit bland verkhelheterna som grupperna har skapat och vinnaren av omröstningen offentliggörs den sista utställningsveckan. Till vinnargruppen och alla deltagare utlovas ett upplevelsepris.

Valen av verk görs ur Kuntsis konstsamling, som är en betydande samling av finländsk nutidskonst. 1960- och 1970-talens konst är speciellt väl representerad i samlingen, men i den ingår verk från så långt tillbaka som början av 1900-talet ända till 2000-talet. I samlingen finns verk av både finländska och utländska konstnärer.

Konstsamlaren och grundaren av Kuntsis stiftelse Simo Kuntsi ansåg interaktionen mellan konsten och människan vara viktig. Genom samlingsutställningen nästa år vill man hedra Kuntsis arv och erbjuda Vasaborna och andra konstvänner en ny kontakt med samlingen och en ny sida av utställningsbygge. För deltagarna öppnas en genuin möjlighet att påverka utställningens innehåll samt en utsiktsplats till museets verksamhet.

Ansökan:

Ansökningsblanketten finns på Vasa stads sidor på adressen: http://www.vaasa.fi/sv/blanketter/art-battle-anmalningsblankett. Ansökningstiden går ut fredag 26.8.2016.

Ytterligare upplysningar:

Utställningens ansvarsperson: amanuens (vik.) Kati Lehtinen, e-post, tfn 040 576 3780

 

Foto: Markus Paavola

 

Bilagor

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

www.vasa.fi

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs