Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Kulttuurirahastolta tunnustus keskipohjalaiselle kulttuurivaikuttajalle

Suomen Kulttuurirahasto

Kulttuurirahastolta tunnustus keskipohjalaiselle kulttuurivaikuttajalle

Tiedote.
Julkaistu: 10.04.2015 klo 18:00
Julkaisija: Suomen Kulttuurirahasto

TIEDOTE, JULKIVAPAA 10.4.2015 KLO 18.00

Kulttuurirahastolta tunnustus keskipohjalaiselle kulttuurivaikuttajalle

Suomen Kulttuurirahaston hallitus on myöntänyt Elias Lönnrot -mitalin kulttuurivaikuttaja, filosofian tohtori Erkki Kujalalle Keski-Pohjanmaan rahaston vuosijuhlassa Kokkolassa 10.4.2015.

Perhossa vuonna 1939 syntynyt Erkki Kujala ei päässyt nuorena oppikouluun kotinsa syrjäisen sijainnin vuoksi. Kujalan saavutukset kulttuurin eri alueilla ovatkin osoitus siitä, kuinka elinikäinen opiskelu, ideointikyky ja monialaisuus vievät pitkälle. Kansakoulun ja kansanopisto-opintojen jälkeen Kujala hankki monipuolisia valmiuksia 4H-kerhosta ja nuorisoseuratoiminnasta. Hän jatkoi opintojaan työn ohessa, viisilapsisen perheen isänä suorittaen yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon Tampereen yliopistossa vuonna 1989 ja väitellen yhteiskuntatieteiden tohtoriksi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2003. Kujalan väitöskirja ”Sodan pojat” käsitteli lasten elämää kotirintamalla sekä sodan vaikutusta isyyteen ja miesten tunne-elämään seuraavissakin sukupolvissa. Väitöskirjaan liittynyt haastatteluaineisto on ollut lukuisten teosten ja tutkimusten lähdemateriaalina myöhemminkin.

Erkki Kujala aloitti työuransa Keski-Pohjanmaan Kansanopiston opettajana vuonna 1962. Samana vuonna hän aloitti Yleisradion Keski-Pohjanmaan avustajana ja toimi sittemmin mm. YLEn toimittajana Kokkolassa ja Ylivieskassa, TV2:n dokumenttitoimittajana (1982-87), YLEn Kokkolan aluetoimituksen esimiehenä (1987-95) ja Keski-Pohjanmaan maakuntaradion päällikkönä (1995-99).

Työuransa ohella Kujala on hoitanut kymmeniä merkittäviä luottamustehtäviä. Yksi keskeisimmistä on ollut Kaustisen kansanmusiikkijuhlat, jonka hallituksessa, ohjelmatoimikunnassa ja valtuustossa Erkki Kujala toimi kolmekymmentä vuotta yhtenä ideanikkarina, käytännön järjestelijänä sekä lukuisten tilaisuuksien juontajana. Erkki Kujala on vastannut myös kahdesta maakunnallisesta kulttuuriperintöhankkeesta. Halsualle kunnostettiin hänen aloitteestaan ja johdollaan vanha kunnantalo, johon sijoitettiin maanviljelysneuvos Viljami Kalliokosken elämäntyötä käsittelevä museo. Toinen suururakka oli Toholammille perustettu Pajamäen perinnekeskus, jonne on tallennettu talonpoikaiskulttuuriin kuuluvaa esineistöä ja perinnettä, samoin kuin sota-ajan ja siirtolaisperinnettä. Toholammin liikuntalautakunnan puheenjohtajana Kujala johti urheiluhallin rakentamista, joka saatiin valmiiksi vuonna 1982 suurelta osin talkootyönä.

Erkki Kujala on myös kirjoittanut lukuisia näytelmiä ja esityksiä, etsinyt niihin näyttelijät usein useammasta pitäjästä ja ohjannut näitä jopa sadan hengen produktioita. Hän on kirjoittanut kuusi kirjaa, lukuisia artikkeleita eri kokoomateoksiin sekä toiminut kolmen kirjan päätoimittajana.

Suurimman osan laajoista hankkeista ja projekteista Erkki Kujala on tehnyt korvauksetta. Kulttuurirahaston hallitus myöntää palkinnon vuosikymmenten työstä kotiseudulle ja kulttuurille.

Lisätiedot:

Erkki Kujala, puh. 0440 885 251

Keski-Pohjanmaan rahaston asiamies Mika Virkkala, puh. 0400 708 941

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö. Se tukee maamme kulttuurielämää myöntämällä apurahoja keskusrahastosta ja 17 maakuntarahastosta tieteen, taiteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille ja yhteisöille. Kulttuurirahastolla on myös omaa kulttuuritoimintaa. Lisätiedot osoitteesta www.skr.fi.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs