Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Kouluihin lisää paikallista kulttuuria ja kulttuuriperintöä

Lahden kaupunki

Kouluihin lisää paikallista kulttuuria ja kulttuuriperintöä

Tiedote.
Julkaistu: 08.04.2015 klo 12:12
Julkaisija: Lahden kaupunki

Perusopetuksen kulttuurikasvatussuunnitelma on kunnan työkalu, joka parhaimmillaan takaa kaikille lapsille ja nuorille tasa-arvoisen mahdollisuuden kokea ja osallistua paikalliseen kulttuuriin. Lastenkulttuurikeskus Efekti on mukana valtakunnallisessa Kulttuurivoltti-hankkeessa, jonka tavoitteena on saada kulttuurikasvatussuunnitelma yhä useampaan kuntaan.

Kulttuurivoltti-hankkeessa tuotetaan kunnille työkalu kulttuurikasvatussuunnitelmien tekemiseen. Kulttuurikasvatussuunnitelma on suunnitelma siitä, kuinka kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatusta kunnassa toteutetaan. Se tehdään ja sitä toteutetaan koulujen ja kulttuurilaitosten yhteistyönä. Suunnitelma pohjaa kunnan omaan kulttuuritarjontaan ja kulttuuriperintöön sekä lasten ja nuorten omaehtoiseen toimintaan.

Lastenkulttuurikeskus Efekti on yksi Kulttuurivoltin 17 alueellisen kehittämiskokeilun toteuttajista. Niissä etsitään kulttuurikasvatussuunnitelmien tekemiseen liittyviä oivalluksia ja ratkotaan esiin nousseita ongelmia. Tavoitteena on tarjota omaa kulttuurikasvatussuunnitelmaansa työstävälle kunnalle mahdollisimman kattava ja monipuolinen tukimateriaali.

Lastenkulttuurikeskus Efektin omassa kehitysprojektissa pureudutaan siihen, miten taiteen ja kulttuurin eri muodot voivat toteuttaa opetussuunnitelmaa. Lahden kaupungin perusopetuksen oppilaat pääsevät tutustumaan kaupungin kulttuuritarjontaan perusopetuksen Kulttuuriohjelman myötä. Lahden kulttuuriohjelma on ollut toiminnassa vuodesta 2009 ja siihen osallistuu vuosittain noin 9000 perusopetuksen oppilasta. Opetussuunnitelmaa tukeva kulttuuriohjelma takaa yhteiskunnallisista, taloudellisista ja sosiaalisista eroista huolimatta lapsille oikeuden ja mahdollisuuden osallistua täysivaltaisesti omaa luovuuttaan käyttäen taide- ja kulttuuritoimintaan. Lahdessa hyväksi havaittua toimintamallia ollaan laajentamassa kattamaan koko maakunta.

Kulttuuriohjelmassa 4. luokkalaisten vierailukohde on Lahden Taidemuseo. Lastenkulttuurikeskus Efekti toteuttaa omana Kulttuurivoltti-pilottinaan tämän vuoden taidemuseovierailun Julistemuseon 40-vuotisjuhlanäyttelyyn liittyviä taiteen ammattilaisten ohjaamia työpajoja, joiden tarkoitus on syventää ja rikastuttaa museokäyntiä. Työpajoja pidetään koulussa ennen kulttuurikäyntiä, kulttuurikäynnin aikana taidemuseossa ja koulussa kulttuurikäynnin jälkeen

Kulttuurivoltin alueelliset kehittämiskokeilut toteutetaan eri puolilla Suomea ja ne ovat käynnissä kevään 2015. Niissä syntyvät oivallukset, ratkaisumallit ja hyvät käytännöt liitetään osaksi kulttuurikasvatussuunnitelmien tekemistä tukevaa verkkomateriaalia, joka julkaistaan loppuvuonna 2015. Vuonna 2016 Kulttuurivoltti kiertää eri puolilla Suomea innostamassa ja tukemassa kuntia kulttuurikasvatussuunnitelmien tekemisessä.

Kulttuurivoltti-hanke toteuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön Lastenkulttuuripoliittista ohjelmaedotusta (2014). Hankkeen päätoteuttajat ovat Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ja Lastenkulttuurikeskusten verkosto. Hankkeen pääyhteistyökumppaneita ovat Opetushallitus, Kuntaliitto ja Taiteen edistämiskeskus.

 

Lisätiedot:

 

Paikallispilotti:

Lastenkulttuurikeskus Efekti

Matti Karhos
Kulttuuriasiainpäällikkö
matti.karhos@lahti.fi
050 387 8792

Kulttuuriohjelma ja lastenkulttuurikeskus Efekti:

www.phlastenkulttuuri.fi

 

Valtakunnallinen Kulttuurivoltti-hanke:

 

Hankekoordinaattori Jutta Setälä

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry
jutta.setala@kulttuuriperintokasvatus.fi
050 463 9071

www.kulttuuriperintokasvatus.fi/kulttuurivoltti

 

 

 

 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen. Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs