Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Kokeellista musiikkia barokin hengessä elokuussa Vantaalla

BRQ Vantaa Festival

Kokeellista musiikkia barokin hengessä elokuussa Vantaalla

Tiedote.
Julkaistu: 13.06.2013 klo 14:15
Julkaisija: BRQ Vantaa Festival

Vantaan musiikkijuhlat on nyt BRQ Vantaa. Uudistunut festivaali esittelee Suomessa harvoin kuultavaa kokeellista musiikkia. Barokin aikana säveltäjät innostuivat uusista soittimista ja tässä hengessä taiteellinen johtaja Markku Luolajan-Mikkola tilasi Olli Virtaperkolta konserton Jonte Knifin kehittämälle syntetisaattorille ja barokkiorkesterille. Villejä kokeiluja edustavat Biberin Mysteerisonaatit, keskiaikainen laulunäytelmä Le Jeu de Robin et de Marion, William Lawesin consortit ja Graupnerin kamarimusiikki. Erittäin omaperäisistä tulkinnoistaan kiitetty norjalainen cembalisti Ketil Haugsand tuo Vantaalle ranskalaista ohjelmaa.

 

Cembalistinakin tunnettu Jonte Knif kehitti uuden analogisen syntetisaattorin, jota voi kuulla mm. von Hertzen Brothersin levyllä. Kuultuaan knifoniumin Luolajan-Mikkola tilasi konserton uudelle instrumentille ja Suomalaiselle barokkiorkesterille. Säveltäjäksi hän valitsi Olli Virtaperkon, koska tämä tunnetaan myös kiinnostuksestaan periodisoittimiin mm. Ambrosius Ensemblen keulahahmona. Biberin Mysteerisonaattien hurjat viritysseikkailut ja uskonnolliset näyt pitävät kuulijan otteessaan tänäkin päivänä. Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch ja Battalia soittavat kaikki sonaatit yhden illan aikana.

 

BRQ Vantaa tuo ensimmäisen kerran Suomeen italialaisen Micrologus -yhtyeen, joka eloisien ja helposti lähestyttävien esitystensä kautta kasvattaa keskiaikaisen musiikin suosiota ympäri maailmaa. Vantaalla yhtye esittää Adam de la Hallen musiikkinäytelmän, jonka alussa on mies, nainen ja lampaat. Myös norjalainen Ketil Haugsand on ensimmäistä kertaa Suomessa. Kölniläisen Hochschule für Musik -korkeakoulun cembalonsoiton professori kuuluu keskeisimpien cembalistien ja vanhan musiikin persoonallisuuksien joukkoon. Kansainvälinen viola da gamba -yhtye Phantasm palaa Vantaalle uudella Lawes -ohjelmallaan. Kovassa nosteessa oleva australialainen Daniel Hyde soittaa konsertin urkuosiot.

 

Laulun ystäviä hemmotellaan, sillä Pia Freund vie kuulijansa Pariisin viettelysten, Kajsa Dahlbäck Venetsian avantgarden ja White Sparrow Lontoon melankolian äärelle. Viimeksi mainittu duo voitti viime kesänä Pohjoismaisen vanhan  musiikin verkosto Nordemin EAR-LY -kilpailun Oslossa.

 

Festivaali huipentuu Suomalaisen barokkiorkesterin ja Markku Luolajan-Mikkolan tähdittämään Vivaldi-konserttiin, joka on yksi lukuisista vireellä olevista levytysprojekteista. Suomalainen barokkiorkesteri levyttää tänä vuonna myös Christoph Graupnerin orkesteri- ja kamarimusiikkia. Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch ja Battalia taltioivat vihdoin Biberin Mysteerisonaatit ja Rantatie-kvartettikin valmistautuu levyttämään.

 

BRQ Vantaa Festival 4.–11.8.2013

Pyhän Laurin kirkko ja Pyhän Laurin kappeli, Vantaa

www.brq.fi

www.facebook.com/BrqVantaaFestival

Vantaan musiikkijuhlat on nyt BRQ Vantaa! Kirjainten symboliikka on jätetty tarkoituksella avoimeksi, sillä nimellä ei haluta määritellä turhan tiukasti festivaalin sisältöä. BRQ johdattelee ajatukset kohti barokkia ja sen musiikillista ja visuaalista estetiikkaa, mutta se kurkottaa sekä menneeseen että tulevaan. Tapahtuman uuden visuaalisen ilmeen suunnitteli Jaakko Veijola. BRQ Vantaan taiteellinen johtaja on Markku Luolajan-Mikkola.  BRQ Vantaa on Vantaan kaupungin kulttuurikumppani.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs