Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Kiljusen väkevä tulkinta Nabuccosta vangitsee Tampereen Oopperassa helmikuussa

Tampere-talo Oy

Kiljusen väkevä tulkinta Nabuccosta vangitsee Tampereen Oopperassa helmikuussa

Tiedote.
Julkaistu: 26.09.2014 klo 08:16
Julkaisija: Tampere-talo Oy

Tampereen Oopperassa nähtävä Nabucco koskettaa ajankohtaisuudellaan. Uskon ja vallan teemoja tulkitsevat kotimaiset ja kansainväliset solistivieraat Tommi Hakalan ja Mlada Khudoleyn johdolla. Vaikuttavat kuoro-osuudet ja yksilöiden väliset draamat luovat puhuttelevan elämyksen. Odotettu ensi-ilta on Tampere-talossa ystävänpäivänä 14.2.2015.

Ohjaaja Vilppu Kiljunen tutkii Nabuccossa illuusiota ja sitä, kuka sen luo, kuka siihen uskoo ja miksi. Hän käsittelee uskontoa ja halua uskoa vallankäytön välineenä, Nabuccon tapauksessa hullun hallitsijan näkökulmasta.

- Kun jotain tarinaa kerrotaan riittävästi, siihen aletaan uskoa. Kun jotain jumalaa rukoillaan riittävästi, häneen aletaan uskoa, Kiljunen sanoo.

Tarinan toteutus pysyy alkuperäiselle teokselle uskollisena, mutta kerronta on ilmeeltään nykyaikainen.

- Toteutusta ei modernisoida siirtämällä sitä johonkin tämän ajan toiminnalliseen ja yhteiskunnallisesti tuttuun kontekstiin. Toteutuksesta tulee ajaton näyttämöspektaakkeli ja -leikki.

Abigaillen vaativassa roolissa Mlada Khudoley

Nabuccon nimiroolissa debytoi Wienissä asuva baritoni Tommi Hakala. Hän vakuutti viime kesänä Savonlinnan Oopperajuhlilla Kullervon roolissa ja hurmaa tänä syksynä Kansallisoopperassa Figaron häiden kreivi Almavivana. Hakala vieraili edellisen kerran Tampereella Don Carlosissa 2009.

Yhden oopperamaailman vaativimmista sopraanorooleista laulaa Mlada Khudoley. Moskovassa syntynyt, Yhdysvalloissa asuva laulaja on tehnyt vaikuttavaa työtä Abigaillen roolissa aikaisemminkin: Stuttgartin ja Varsovan oopperoissa vuodenvaihteessa 2013‒2014 sekä Avenches’n oopperafestivaaleilla Ranskassa kesällä 2013. 

Khudoleyn tuleviin kiinnityksiin kuuluu mm. Puccinin Turandot Manitoba Operassa Winnipegissä sekä Bregenzin oopperafestivaaleilla. New York Times on kuvaillut hänen ääntään sanoilla runsas, kookas ja valovoimainen.

Zaccarian roolissa nähdään Tuomas Pursio, joka on kiinnityksellä Leipzigin oopperan solistikunnassa. Chemnitzin oopperan solisteihin kuuluva mezzosopraano Tiina Penttinen eläytyy Fenenan rooliin. Menestynyt virolaistenori Mati Turi laulaa Ismaelin roolin ja Baalin pappina kuullaan ahkerasti konsertoivaa bassobaritoni Jouni Kokoraa.

Abdallon roolin tulkitsee Tero Harjunniemi ja Annan Suvi Väyrynen, jotka ovat molemmat aloitelleet uraansa Tampereen Oopperan kuorossa. Tampereella lavalle palaava Harjunniemi hurmasi keväällä Tampereen Teatterin Les Misérables’n pääroolissa. Kangasniemen laulukilpailussa 2013 jaetun ensimmäisen sijan voittanut Väyrynen opiskelee laulua Wienissä.

Nabucco on Tampereen Oopperan kuoron suurponnistus. Työstään poikkeuksetta kiitosta saanut, lähes satahenkinen kuoro pääsee jälleen näyttämään täyden voimansa kuorokapellimestari Heikki Liimolan johdolla.

Lavastuksen suunnittelusta vastaa Antti Mattila, jonka viimeisimpiin töihin kuuluu Helsingin Kaupunginteatterin produktioita ja Kullervo Savonlinnan Oopperajuhlilla. Puvustuksen suunnittelee myös Marimekon suunnittelijana tunnetuksi tullut Piia Rinne. Sekä Mattila että Rinne vierailevat ensi kertaa Tampereen Oopperassa. Valosuunnittelusta vastaa Tampere-talon valosuunnittelija Jussi Kamunen. Tampere Filharmoniaa johtaa ensi kertaa Tampereella vieraileva Alberto Hold-Garrido.

 

Giuseppe Verdi: Nabucco

Tampereen Oopperan ensi-ilta Tampere-talossa lauantaina 14.2.2015 klo 15

Muut esitykset: ke 18.2. klo 18.30, la 21.2. klo 15, 25.2. klo 18.30, la 28.2. klo 15

Liput alk. 62/81/95 €, eläkeläiset 57/76/90 €

Ryhmät: 15–35 hlö 56/73/86 €, 36–80 hlö 53/69/81 €, yli 80 hlö 50/65/76 €

Ooppera buffet 30 €

 

Lisätietoja

Tampereen Oopperan tuottaja Suvi Leinonen, puh. 03 243 4216,  suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Arvostelijaliput ja haastattelupyynnöt: tiedottaja Anne Sivula, puh. 03 243 4250 ,anne.sivula@tampere-talo.fi

Kuvagalleria

www.tampere-talo.fi/nabucco  

www.tampereenooppera.fi 

Tampere-talo on monipuolinen, laajaa asiakaskenttää palveleva kulttuurin, konserttien ja kokouspalveluiden tarjoaja. Se on Pohjoismaiden suurin kulttuuri- ja kongressikeskus, joka on toistuvasti valittu Suomen kongressitalojen kärkeen.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs