Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Keskusarkiston uudisrakennus suunnitteilla Mikkeliin

Kansallisarkisto

Keskusarkiston uudisrakennus suunnitteilla Mikkeliin

Tiedote.
Julkaistu: 11.11.2013 klo 16:11
Julkaisija: Kansallisarkisto

Arkistolaitos ja Senaatti-kiinteistöt valmistelevat yhteistyössä Mikkeliin tulevan arkistolaitoksen keskusarkiston uudisrakennushankkeen toteuttamista. Hankesuunnittelu käynnistettiin kesällä 2011, ja sen on määrä valmistua kuluvan vuoden lopulla.

Keskusarkistohanke käsittää useita rakennusvaiheita, joista ensimmäisen on suunniteltu valmistuvan loppuvuodesta 2017.  Se on suuruudeltaan noin 5 000 m2.  Tavoitteena on saada rakennukseen sijoitettua 70 000 hyllymetriä arkistoaineistoja ja lisäksi kartta-aineistoja arkistolaitoksen eri yksiköistä. Suurin yksittäinen siirto tehdään Kansallisarkiston Sörnäisten toimipisteestä (entinen Sota-arkisto), josta luovutaan kokonaan keskusarkiston valmistuttua.

Siirtojen ansiosta arkistolaitoksen muissa toimipisteissä vapautuu arkistotiloja uusien arkistosiirtojen vastaanottamiseksi.  Uusi keskusarkisto ratkaisee arkistolaitoksen akuutin tilanpuutteen 2020-luvulle saakka. Ilman lisärakentamista arkistolaitoksen käytössä olevat arkistotilat täyttyisivät kuluvan vuosikymmenen lopulla, eikä uusia arkistosiirtoja voitaisi ottaa vastaan. Arkistolaitoksella on tällä hetkellä yhdeksällä paikkakunnalla hallussaan noin 200 000 hyllymetriä pysyvästi säilytettäviä arkistoaineistoja.

Keskusarkisto ja Mikkelin maakunta-arkisto tulevat muodostamaan yhden toiminnallisen kokonaisuuden, jonka toiminnan organisointi tukeutuu paljolti maakunta-arkistoon. Keskusarkistossa ei tule olemaan tutkijapalvelua paikan päällä, vaan se hoidetaan maakunta-arkiston tiloissa. Muu tietopalvelu hoidetaan kuitenkin sähköisin välinein keskusarkistosta käsin. Keskusarkistossa tarvitaan henkilökuntaa pääasiassa juuri tietopalveluun. Arkiston kokonaishenkilöstötarve tulee riippumaan arkistoon sijoitettavista muista toiminnoista. Keskusarkisto palvelee koko arkistolaitoksen tarpeita ja pohdittavana on, mitä koko laitoksen yhteisiä toimintoja keskusarkistossa tullaan hoitamaan.     

Keskusarkiston rakennuspaikka sijaitsee Mikkelin kaupungin Kalevankankaan kaupunginosassa. Hankkeen toteutuminen edellyttää, että rakennuspaikan kaavalliset ja hallinnanoikeudelliset edellytykset täyttyvät, ja että eduskunta hyväksyy esitetyn vuokravaltuuden arkistolaitokselle vuoden 2014 talousarviossa. Myös raha-asiainvaliokunnan puolto sekä sen jälkeen vielä opetus- ja kulttuuriministeriön lopullinen hyväksyntä hankkeelle tarvitaan.

Tavoitteena on arkistointijärjestelmältään ja energiataloudeltaan mahdollisimman tehokas rakennus, joka juurtuu rakennuspaikkaansa ja kestää aikaa niin rakennusteknisesti kuin arkkitehtuurinsa puolesta.  Arkkitehtina toimii Yrjö Rossi Arkkitehtityöhuone APRT:sta ja energia-asiantuntijana DI Erja Reinikainen Energia ja Ympäristö Granlund Oy:sta.   

Lisätietoja:
Suunnittelujohtaja Jorma Vappula, Kansallisarkisto, jorma.vappula@narc.fi  puh. 029 533 7117
Asiakaspäällikkö Reijo Mälkiä, Senaatti-kiinteistöt, reijo.malkia@senaatti.fi  puh. 0400 609 419

Liitetiedostot

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs