Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Kari Väänänen ohjaa Esikoisen Rovaniemelle

Rovaniemen Teatteri

Kari Väänänen ohjaa Esikoisen Rovaniemelle

Tiedote.
Julkaistu: 17.09.2015 klo 09:45
Julkaisija: Rovaniemen Teatteri

Rovaniemen Teatterin ensimmäinen ensi-ilta remontoidussa Lappia-talossa on Esikoinen, Jari Tervon 15. romaani, jonka Esko Janhunen on dramatisoinut näytelmäksi. Kirja sijoittuu pääosin Tervon lapsuuden maisemaan, vuoden 1972 Rovaniemelle. Se on kirjailijan mielestä hänen henkilökohtaisin romaaninsa, johon hän on varastanut ihmisiä, sattumuksia, kohtaloita omasta elämästään. Esikoisen ohjaa Rovaniemen Teatterin johtaja Kari Väänänen ja se saa ensi-iltansa 26. syyskuuta 2015.

Rovaniemen Teatteri on saanut peruskorjauksessa entistä suuremman päänäyttämön, parannellun akustiikan ja uutta tekniikkaa, jota on voitu hyödyntää Esikoisen lavastuksessa, valoissa ja äänissä. Lavastus on Pentti Uimosen, valot Kari Penttisen ja äänet Miksa Koposen suunnittelemia. Pukusuunnittelu on Mirkka Nyrhisen, joka vierailee Rovaniemen Teatterissa Kuopiosta.

Roolit miehittävät Rovaniemen Teatterin näyttelijät, joista Jarin osan tekee Timo Vuento. Näyttelijäkaartia vahvistavat teatterissa vierailevat Pirjo Leppänen ja Tanssiteatteri Rimpparemmin Helmi Järvensivu. Leppänen tekee Esikoisen myötä paluun Lappia-taloon. Hän on näytellyt talossa vuodesta 1975, jättänyt Rovaniemen Teatterin 2005 ja palaa nyt lavalle Jarin isotätinä Esmenä.

Näytelmän dramatisoija Esko Janhunen on yksi tuotannon alullepanijoista. Hän luki Esikoisen vaimonsa vinkistä ja tarjoutui dramatisoimaan sen Rovaniemen Teatterin silloiselle johtajalle, Juha Vuoriselle. ”Juha Vuorinen vastasi, että ollaanpa yhteyksissä, koska Esikoinen on ollut hänenkin ajatuksissaan. Siitä muutama kuukausi ja Vuorinen soitti, että käy hommiin.”

Jari Tervon romaani seuraa 12-vuotiaan pojan elämää ja päiväkirjamerkintöjä vuoden ajan. Esko Janhunen ihastui kirjan lämpöön. ”Se on tarina värikkäästä, iloisesta ja kummallisesta perheestä, jossa toisista välitetään ja huolehditaan. Sanaa rakkaus siellä ei viljellä, mutta se siellä asuu. Tervon kirjassa toistuu perheenjäsenten keskinäinen huolenpidon halu ja -kyky. Siksi kaikki alkaa lämmöstä ja välittämisestä ja päättyy lämpöön ja välittämiseen, vaikka välillä kaikki on yhtä kaaostanssia veitsenterällä.”

Janhunen tulkitsee toiseksi teemaksi sytykkeet kirjailijanuralle. ”Nuori Jari saa kuulla perheessään ja suvussaan niin hurjia tarinoita, että ne vetävät hänet väkisin mukaan pyörteisiinsä, innostumaan niistä ja tallentamaan niitä. Esikoinen on matka tarinoiden maailmaan, tosien ja kuviteltujen. Siksi se sopii teatteriin mitä parhaiten, koska teatteri on tunnevoimaisten tarinoiden maailma.”

Dramatisoija puristi monisatasivuisen romaanin 65 liuskaa sisältäväksi näytelmäksi, jonka voisi hyvin itsekin työstää näyttämölle. ”Halusin dramatisoinnista mahdollisimman tiiviin. Tiiviydellä halusin jättää tilaa tekemiselle, sanattomalle teatterille ja tunnelmassa uimiselle. Sellaisesta näytelmästä minä pidän.”

Kari Väänänen tykästyi Esikoiseen ensilukemalta ja lupaa esityksen kertovan siitä olennaisen. ”Luin kirjan ja ajattelin, että tämä on hyvä. Keskustelin dramatisoija Esko Janhusen kanssa siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä ja hän toi ne kaikki näytelmätekstiin. Tämä on villi seikkailu arkipäivässä ja ihmismielessä. Tässä on lämpöä ja rakkautta, hulluutta ja pakokauhua. Ilo jää päällimmäiseksi. Uskaltaisin luvata yleisölle, ettei se tule pitkästymään.”

Pukusuunnittelija Mirkka Nyrhiselle Esikoinen on ollut moninainen ja jännittävä prosessi. ”Hyppäsin mukaan paikkaamaan sairastapausta, kun muut olivat jo suunnitelmissa pitkällä. Vaikka lähestymistapa oli pää edellä avantoon -tyyppinen, työ on ollut helppoa innostavan ohjaajan ja valmiin lavastussuunnitelman ansiosta. Tyylilajillisesti olemme tehneet selkeitä kuvia. Aikakaudet ovat viitteellisiä mutta erottuvat katsojalle selvästi tunnelmaltaan ja värimaailmaltaan.” 

Esikoisen näytännöt käynnistyvät 25. syyskuuta ennakkonäytöksellä, jonka teatteri toteuttaa yhteistyössä Veikkauksen kanssa juhlavuoden tapahtumana. ”75-vuotisjuhlavuoden aikana nostamme esille entistä vahvemmin kuinka suomalaiset hyötyvät Veikkauksen tuotosta. Pelieuroja kulkeutuu tuhansiin kulttuurin, liikunnan, nuorisotyön ja tieteen kohteisiin. Rovaniemen Teatteri saa vuosittain tukea veikkausvaroista, minkä lisäksi Lappia-talon remonttia on rahoitettu  merkittävällä summalla Veikkauksen tuotosta. Vaikkei omaan lottoriviin osuisikaan kaikki oikein, on jokainen lappilainen teatterin ystävä voittaja”, taustoittaa Veikkaus Oy:n yhteyspäällikkö Tapio Imporanta. 

Lisätietoja saat tuottaja Kirsi Jääsköltä kirsi-inari.jaasko@rovaniemi.fi, 0400 974702 ja markkinoija Kati Kuhalta kati.kuha@rovaniemi.fi, 040 7686672.


Esikoisen tekijät
Jari Tervon romaanin pohjalta

Dramatisointi: Esko Janhunen
Ohjaus: Kari Väänänen
Lavastus: Pentti Uimonen
Pukusuunnittelu: Mirkka Nyrhinen (vier.)
Maskit ja kampaukset: Kaisa Mylläri
Valot: Kari Penttinen
Äänet: Miksa Koponen
Tarpeisto: Anitta Vierelä avustajanaan Sanni Pikkarainen
Fondimaalaus: Vilho Kujansuu
Riggaus: Kari Sunnela
Pyrotehosteet: Tuomo Körkkö

Näyttämömestari: Seppo Kemppainen
Kuiskaaja: Anna Korva
Järjestäjä: Tuija Palomäki
Tarpeistonhoito: Anna Korva
Näyttämömiehet: Jonne Kaaretkoski, Markku Komulainen, Sami Saari
Lavasteiden valmistus: Tapani Niskan johdolla Pasi Niska, Henri Tapio, Sanni Pikkarainen ja Paulus
Fondin valmistus: Heidi Juopperi
Pukujen valmistus: Suvi-Tuulia Meskuksen johdolla Päivi Niemi, Ritva Puolamaa

Rooleissa
JARI Timo Vuento
UNTO-ABRAHAM Niilo Angervo/Sulo Laukkanen
ÄITI Paula Miettinen
ISÄ Samu Stenberg
MAMI Kylli Köngäs
ERKKI-SETÄ Kari Koivukangas
ESME Pirjo Leppänen
AUNE Outi Nevanlinna
ANANDA ATAPATTU Marko Syysmaa
PIRKKO ATAPATTU Eeva Hautala
ZAITSEV Markku Köngäs
LIU Marko Syysmaa
TUOMARI TORAPÄÄ Markku Lukka
ADVOKAATTIVISKAALI LEMPKE Markku Köngäs
ULRIKA LEMPKE Helka Periaho
IRENE Helmi Järvensivu
KÖNÖNEN Vesa-Matti Komonen
SOUKAN MANE Jonne Kaaretkoski
KYYKÄN OLLI Helka Periaho
MIELISAIRAALAN LÄÄKÄRI Markku Lukka
KOTA-MIKKO Vesa-Matti Komonen
HOITAJAT Eeva Hautala ja Helka Periaho
AMISPOIKA Jonne Kaaretkoski
POLIISIT Vesa-Matti Komonen ja Jonne Kaaretkoski
PAPPI Markku Lukka
JOULUPUKKI Jonne Kaaretkoski
TAKSIAUTOILIJA VIRTANEN Vesa-Matti Komonen
KIOSKIN MYYJÄ Helka Periaho
HUNGUUSIT Eeva Hautala, Helmi Järvensivu, Paula Miettinen, Helka Periaho
RAHVAS OIKEUSSALISSA Kaikki

Liitetiedostot

Rovaniemen Teatteri–Lapin Alueteatteri tarjoaa laajan valikoiman esityksiä erikoisuutenaan paikallisuus.Sen toimintaa ylläpitää Lapin Alueteatteriyhdistys, jonka jäseninä on 14 Lapin kuntaa. Katsojilla on vuosittain valittavanaan keskimäärin 230 näytöstä lasten- ja musiikkiteatteria, klassikoita ja uutuuksia, komediaa ja draamaa. Monet niistä pohjautuvat lappilaisten kirjailijoiden teoksiin tai alueellisiin aiheisiin. 

Rovaniemen Teatteri on elokuussa 2015 palannut Alvar Aallon Lappia-taloon, joka on läpikäynyt peruskorjauksen ja restauroinnin. Teatterin esityksiä pääsee näkemään talon kolmen näyttämön lisäksi alueteatterin tuomina Lapin kunnissa. Suomen pohjoisimmasta ammattiteatterista saa myös puitteet tilaisuuksien järjestämiseen, koulutusta työyhteisöille sekä työpajoja aikuisille, lapsille ja nuorille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs