Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Kansallismuseo luovuttaa Sissolan esineistön Sissosten Sukuseuralle

Kansallismuseo

Kansallismuseo luovuttaa Sissolan esineistön Sissosten Sukuseuralle

Tiedote.
Julkaistu: 29.06.2016 klo 09:16
Julkaisija: Kansallismuseo

Ilomantsin Mekrijärven kylässä sijaitseva Sissolan talo on Suomen ainoa runonlauluperinteeseen liittyvä alkuperäisellä paikallaan oleva rakennusryhmä. Se on ollut Sissosten runonlaulajasuvun asuinpaikkana jo 1600-luvulta alkaen. Sissola on ollut viime vuosikymmenet valtion ja kunnan omistuksessa. Keväällä 2016 Ilomantsin kunta luovutti talon Sissosten Sukuseura Ry:lle. Nyt Kansallismuseo siirtää myös Sissolan esineistön sukuseuran haltuun.

Sissolan talon kuuluisin asukas oli runonlaulaja Simana Sissonen (1786−1848). Hänen laulamansa runot kuten Maailmansyntyruno, Kilpalaulanta, Veneenveisto, Vipusen runo, Kanteleen synty, Sammon ryöstö ja Lemminkäisen virsi ovat kaikille tuttuja kansalliseepoksestamme Kalevalasta ja siten keskeinen osa maamme aineetonta kulttuuriperintöä.

Sissola oli Museoviraston omistuksessa ja Itä-Suomen yliopiston hoidossa vuosina 1993−2014. Sen jälkeen talo siirtyi valtion kiinteistöyhtiö Senaatti-kiinteistöille, joka myi sen Ilomantsin kunnalle. Keväällä 2016 kunta luovutti sen edelleen Sissosten Sukuseura Ry:lle ehtona, että kohde pysyy edelleen julkisessa museokäytössä.

Sissolassa oleva talon alkuperäinen esineistö on ollut Kansallismuseon omistuksessa osana museon kansalliskokoelmaa. Nyt kun kiinteistö on siirtynyt Sissosten Sukuseuran omistukseen, on katsottu tarpeelliseksi siirtää myös museoesinekokoelma Sukuseuran haltuun. Sissolassa on noin tuhat museoesinettä ja ne ovat pääosin 1900-luvun vaihteesta. Esineet ovat pääasiassa tyypillisiä pohjoiskarjalaisissa maataloissa käytettyjä esineitä.

Museoviraston erityisistunto käsitteli kokouksessaan 9.6.2016 kokoelman siirtoa ja päätyi esittämään kokoelmasta luopumista. Perusteluna on mm. se, että kokoelma siirtyy esineistön alkuperäisten omistajien perillisille, jotka tietävät kokoelman kulttuurihistoriallisen arvon. Lisäksi kokoelman omistushistoria tunnetaan hyvin, eikä siirron toteuttamiselle ole olemassa mitään eriaikaisissa sopimuksissa määriteltyä estettä.


Lisätietoja:

Puheenjohtaja Unto Kuittinen, Sissosten Sukuseura Ry, puh. 0400 622 804, kuittalo@gmail.com

Ylijohtaja Elina Anttila, Suomen kansallismuseo, puh. 0295 33 6131, elina.anttila@kansallismuseo.fi
     

Lehdistökuvia Sissolasta on ladattavissa Kansallismuseon verkkosivuilla.

Kansallismuseo on kaikkien suomalaisten identiteetin pohjapiirros. Historian huoneita ja aarteita, oivalluksia, havaintoja ja näkökulmia. Ikkuna menneeseen, tähän päivään ja tulevaisuuteen - korvaamaton, lumoava ja yllätyksellinen.

Kansallismuseon museoperheeseen kuuluu seitsemän museota ja kaksi linnaa - Kansallismuseo, Kulttuurien museo (toiminta jatkuu Kansallismuseossa), Suomen merimuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Hvitträsk, Louhisaari, Olavinlinna ja Hämeen linna.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs