Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Juhlavuosi onnistui hienosti Sibeliuksen kotikaupungissa Järvenpäässä

Järvenpään kaupunki

Juhlavuosi onnistui hienosti Sibeliuksen kotikaupungissa Järvenpäässä

Tiedote.
Julkaistu: 10.12.2015 klo 10:20
Julkaisija: Järvenpään kaupunki

Sibeliuksen kotikaupunki Järvenpää vietti merkkiasukkaansa säveltäjämestari Jean Sibeliuksen 150-juhlavuotta monin tavoin. Juhlavuoden ohjelmaan suunniteltiin jokaiselle jotakin, vuosisadan rakkaustarinasta puutarhurointiin ja konserteista seminaareihin. Järvenpääläiset sekä vierailijat läheltä ja kaukaa ottivat ohjelmatarjonnan lämpimästi vastaan.

Sykähdyttävä Aino Sibelius -näyttely Järvenpään Taidemuseossa 1.3.–4.10.2015 esitteli Ainon (o.s. Järnefelt, 1871–1969) tarinan ja nosti esiin perheen ja kodin merkityksen säveltäjämestari Jean Sibeliuksen taiteelle. Aino Sibelius -näyttely tarjosi taidetta, ennennäkemätöntä esineistöä suvun kotien kätköistä, audiovisuaalista aineistoa, opastettuja kierroksia, draamaopastuksia, luentoja ja työpajoja. Kesäkaudella Aino Sibelius -näyttely kytkeytyi vahvasti Aholassa – Sibeliusten naapureiden kirjailija Juhani Ahon ja kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldtin kotitalossa – järjestettyyn Ahon Yksin-teokseen perustuvaan pienoisnäyttelyyn sekä Jean Sibeliuksen sihteeri Santeri Levaksen Ainolan elämästä kertovien valokuvien näyttelyyn.

Järvenpään Taidemuseossa jatketaan Sibelius-teemalla 31.1.2016 asti. Nyt esillä on Sibeliusten tyttärenpojan Juhana Blomstedtin taidetta esittelevä Speleologiaa-näyttely. Blomstedt (1937–2010) oli kansainvälisesti tunnustettu modernisti, jonka tuotannon kaikista vaiheista on koottu edustavia teoksia näyttelyyn.

– Juhlavuosi on ollut meille erittäin antoisa ja mukavan kiireinenkin. Sekä Taidemuseossa että Aholassa lyötiin aiemmat kävijäennätykset, ja esimerkiksi Sibeliuksen syntymäpäivä 8.12. oli Speleologiaa-näyttelyn toistaiseksi vilkkain päivä. Olemme iloinneet siitä, että ihmiset löysivät myös oheisohjelmamme; erityisesti Aino-draamaopastukset hurmasivat kävijöitä, mutta luennot, konsertit ja työpajat ovat täyttyneet yhtä lailla, museopalveluiden päällikkö Hanna Nikander hehkuttaa.

Sibeliaanista musiikkia moneen makuun

Järvenpään musiikkivuoden käynnistivät kansainväliset huippulaulajat, jotka kohtasivat III kansainvälisessä Sibelius-laulukilpailussa Järvenpää-talossa 19.–25.4.2015. Ennakkokarsinnan kautta valitut kilpailijat esittivät alku- ja välierien sekä finaalin korkeatasoisissa konserteissa Sibeliuksen yksinlauluja ja muuta lied-ohjelmistoa yhdessä pianistin kanssa. Kilpailun voitti baritoni Aarne Pelkonen.

Järvenpäässä kauniissa kesäsäässä 14.–15.8.2015 vietetyn kaupunkijuhlan, Jannen synttäreiden, puistokonserttia tähditti Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi, Lauri Porra, joka yhdessä Varusmiessoittokunnan Show Bandin kanssa houkutti tuhannet kuulijat jammailemaan Rantapuiston sinfonisissa rock-tunnelmissa.

Syksyllä juhlintaa jatkettiin Sibelius kotonaan -konserttisarjan merkeissä, joka veti useina iltoina Järvenpää-talon Sibelius-salin täyteen musiikin ystäviä. Konserteissa kuultiin monipuolinen läpileikkaus säveltäjämestarin tuotannosta: pianomusiikkia sekä kuoro- ja orkesteriteoksia nuoruudentöistä aina kypsän kauden sävellyksiin. Esiintyjiksi saapui joukko maamme eturivin Sibelius-tulkitsijoita, muun muassa pianotaiteilija Janne Mertanen, viulisti Pekka Kuusisto, Ylioppilaskunnan Laulajat sekä viimeisimpänä 8.12.2015 säveltäjämestarin 150-vuotissyntymäpäivän juhlakonsertissa Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri Atso Almilan johdolla.

– Kaiken kaikkiaan Sibeliuksen 150-juhlavuosi on ollut menestys. Järvenpää nousi Sibeliuksen kotikaupunkina hyvin positiivisessa hengessä esiin Suomen ja ulkomaidenkin mediassa, ja maineemme elävänä kulttuurikaupunkina vahvistui, mistä kiitos kuuluu kaikille eri tapahtumissa mukanaolleille. Sibelius-juhlavuoden kokemuksista voimme myös ammentaa ideoita ja käytäntöjä vuonna 2017 Tuusulanjärvi-ilmiön tiimoilta tapahtuvaan Suomi 100 -juhlintaan. Parhaillaan on käynnissä kysely, jolla kartoitamme eri yhteisöjen ideoita ja toiveita Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaksi. Ensi vuosi on jo tiivistä seuraavan juhlavuoden valmisteluaikaa, kulttuurijohtaja Kalle Jämsén toteaa.

Järvenpään juhlavuosi päätetään komeasti Sibeliuksen Finlandian tahdittamaan ilotulitukseen Rantapuistossa uudenvuodenaattona klo 19.

 

Lisätietoja

Kulttuurijohtaja Kalle Jämsén, puh. 040 315 2244

Järvenpää on iloinen ja eläväinen liki 41 000 asukkaan kaupunki Keski-Uudellamaalla, rauta- ja moottoriteiden varrella, Tuusulanjärven rannalla. Järvenpää on myös Jean ja Aino Sibeliuksen kotikaupunki.

Tutustu: www.jarvenpaa.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs