Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Jugend som utställningstema i Tikanojas konsthem

Vaasan kaupunki

Jugend som utställningstema i Tikanojas konsthem

Pressmeddelande.
Publicerad: 29.09.2016 kl. 15:00
Utgivare: Vaasan kaupunki

I Tikanojas konsthem i Vasa öppnas 7.10 Jugendutställningen, som presenterar bl.a. inredningshelheter som sammanställts av föremål och textilier samt konst från stilepoken. På bilder kan man beundra jugendbyggnader i Vasa samt mode från sekelskiftet. Utställningen är öppen till 26.2.2017.

Jugendstilen uppstod som motvikt till den industriella och överdrivet utsmyckade historicismen i skiftet mellan 1800- och 1900-talen. <0} Kännetecknande för stilen var böljande linjer och naturteman. Tydligast kan man se jugendstilens drag i byggnader, möbler, konstindustri och inredningstextilier. Idealet var då att inreda hela hemmet i samma stil i fråga om såväl eldstäder, fönster, möbler, textilier som enskilda föremål. Samtidigt med jugendstilen väcktes nationalitetsidén i vårt land och i och med den nationalromantiken, som hämtade intryck bland annat från medeltiden och Kalevala. I Finland knöts jugend och nationalromantik intimt samman.

På utställningen i Tikanojas konsthem visas bland annat ett matsalsmöblemang, som designats av Louis Sparre år 1898 i medeltida riddarsalsanda och tillverkats i Irisfabriken, samt i samma fabrik tillverkad keramik av Alfred Finch. Irisfabrikens produkter fick stor uppmärksamhet i Finlands paviljong vid världsutställningen i Paris år 1900, liksom också den av Akseli Gallen-Kallela designade Liekki-ryan, av vilken en reproduktion finns med på utställningen.

Ateneum har lånat ut skisser till kransbärarfreskerna som Hugo Simberg målade till Tammerfors domkyrka (byggdes 1902-1907) samt Magnus Enckells skisser till altartavlan. Även nationalromantiska målningar, till exempel Eero Järnefelts Höstlandskap från Koli, symbolistisk grafik av Gallen-Kallela och Simberg samt skulpturer av Ville Vallgren finns med på utställningen.

Evenemang

Torsdag 8.12 är gratisdag för utställningen och då ordnas också konstkvartar, det vill säga korta utställningsguidningar kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska.

 

Ytterligare upplysningar: Utställningens ansvarsperson, forskare Anja Salminen, Vasa stads museer, tfn 040 672 5415, anja.salminen(at)vaasa.fi.

Bild: Föremål från Jugend-utställningen, Österbottens museum, foto: Markus Paavola

 

TIKANOJAS KONSTHEM
Hovrättsesplanaden 4 Vasa, (06) 040 182 8702 www.tikanojantaidekoti.fi öppet: ti–sö 10–16

Bilagor

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

www.vasa.fi

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs