Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Jokioisten kartanoiden arkisto tutkijoiden käyttöön

Kansallisarkisto

Jokioisten kartanoiden arkisto tutkijoiden käyttöön

Tiedote.
Julkaistu: 09.05.2016 klo 13:13
Julkaisija: Kansallisarkisto

Hämeenlinnan maakunta-arkistossa säilytettävä Jokioisten kartanoiden arkisto on saatu järjestettyä ja luetteloitua. Arkisto tarjoaa erittäin monipuoliset tutkimusmahdollisuudet. Jokioisten kartano perustettiin vuonna 1562 ja sen omistajiin on kuulunut monia tunnettuja sukuja. Jokioisissa toimi 1700-1800-luvuilla eri aikoina mm. verkatehdas, kankirautapaja, naulatehdas, käsityöläisten pajoja, saha, myllyjä, olutpanimo, viinanpolttimo, tiilitehdas sekä sokeri- ja siirappitehdas. Lisäksi maataloutta harjoitettiin päätilan ohella sivukartanoissa, ja kartano kehitti mm. karjanjalostusta ja hevosten kasvatusta. Vuonna 1875 kartanosta muodostettiin osakeyhtiö Jokkis Gods Aktiebolag. Vuoteen 1918 asti kartanoyhtiö omisti lähes kaiken viljelysmaan Jokioisten pitäjässä. Yhtiön viimeinen henkilöomistaja oli Alfred Kordelin.

Ns. torpparilaki (Laki vuokra-alueiden lunastamisesta, 1918) vaikutti merkittävästi Jokioisten kartanoiden alustalaisiin ja sukutilallisiin, jotka saivat mahdollisuuden lunastaa tilansa itsenäisiksi. Suomen valtio osti kartanon 1918 ja toteutti sen jälkeen laajan maareformin, joka koski 430 torppaa ja lampuotitilaa, 208 mäkitupa-aluetta, 32 sukuoikeustilaa sekä 12 verorälssitilaa. Lisäksi alueen maista muodostettiin 215 uutta viljelystilaa ja 72 asuntotilaa. Tämän jälkeenkin Suomen valtiolle jäi maata yli 10 000 hehtaaria. Maista muodostettiin 11 erillistä kartanoyksikköä, joita kutsuttiin yhteisnimellä ”Jokioisten kartanot”.  1920-luvun alussa Jokioisissa aloitti toimintansa pienviljelijäkoulu (myöhemmin Jokioisten maatalousoppilaitos). Jokioisten kartanot oli pinta-alaltaan ylivoimaisesti suurin Maataloushallituksen alainen koulutila. Kartanoiden alueella sijaitsi valtion koelaitoksia, ensimmäisenä niistä Kasvinjalostuslaitos. Vuonna 1971 Jokioisten kartanot siirtyi Maatalouden tutkimuskeskuksen hallintaan, ja joitakin vuosia myöhemmin tutkimuskeskus muutti Jokioisille.

Arkiston vanhimmat asiakirjat ovat 1500-luvun alkuvuosilta ja ne käsittelevät pääosin kiinteistöjen ja muun omaisuuden omistamista, ostamista, myymistä ja perimistä.

Valtaosa asiakirjoista on erilaisia tilikirjoja. Niiden sisältö vaihtelee eri aikoina, mutta varsinkin vanhempaa aikaa koskien ne tarjoavat monipuolista ja tarkkaa tietoa kartanosta ja alustalaisista sekä tehtaista ja niiden työntekijöistä. Tilikirjat sisältävät varsinaisten tilien lisäksi myös inventaarioita, luetteloita ja muita asiakirjoja.

Torppareista on runsaasti tietoa varsinkin tilikirja-aineistossa. Ensimmäinen torppariluettelo on vuodelta 1773, ja se sisältää tiedot kartanolle kuuluneiden tilojen ja torppien arvosta, vuokrista, maksuista ja päivätöistä sekä asukkaista ja työvoimasta. Torpankontrahteja, viljelyssopimuksia ja maanvuokrasopimuksia on säilynyt runsaasti 1770-luvulta eteenpäin. Myös torpankatselmuksia on säilynyt 1800-luvun lopulta lähtien. Päivätyöluetteloita on säilynyt runsaasti 1820-luvulta lähtien. Myös vuosien 1905-1906 torpparilevottomuuksista ja torpparilakosta on säilynyt asiakirjoja, mm. torpparien ja mäkitupalaisten kokousten pöytäkirjoja ja kirjelmiä kartanon omistajalle sekä omistajan antamia varoituksia.

Pika-asutuslain (1940) nojalla Jokioisiin sijoitettiin pääasiassa Muolaan kunnan asukkaita. Maanhankintalain (1945) nojalla Jokioisten kartanoiden maista otettiin yhteensä 6200 hehtaaria maata asutustarkoitukseen. Kartanoiden arkistoon sisältyy mm. pika-asutustilojen maansaantihakemuksia, erilaisia muistiinpanoja ja laskelmia sekä metsänhakkuukortisto.

Jokioisten kartanoiden arkistoon sisältyviä karttoja ei ole vielä luetteloitu yksityiskohtaisesti Vakka-arkistotietokantaan. Niistä on kuitenkin olemassa manuaalinen kortisto. Karttoja on arviolta 500 kappaletta, ja vanhimmat niistä ovat 1700-luvulta.

Astia-verkkopalvelussa voit selata arkiston luettelotietoja ja tehdä tutkijasalitilauksia.

Arkistoon on tulossa lisäluovutuksia ja täydennyksiä vielä kuluvan vuoden aikana. Lisäluovutusten käyttö on rajoitettua kunnes ne on saatu järjestettyä.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Auli Rantanen (etunimi.sukunimi@arkisto.fi, p. 029 533 7149)

ylitarkastaja Heli Niromaa (etunimi.sukunimi@arkisto.fi, p. 029 533 7147)

Liitteenä olevat kuvat: Juha Heikkilä / Luken arkisto

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs