Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Joel Lehtosen juhlavuoden symposiumi Savonlinnassa

Taiteen edistämiskeskus (Taike)

Joel Lehtosen juhlavuoden symposiumi Savonlinnassa

Tiedote.
Julkaistu: 18.10.2016 klo 10:51
Julkaisija: Taiteen edistämiskeskus (Taike)

Kirjailija Joel Lehtosen syntymän135-juhlavuoden symposiumin teemana on kaunokirjallisuuden kääntäminen. Lehtosen (1881–1934) oma suomentajan ura on jäänyt vähälle huomiolle, vaikka hän käänsi kirjallisuutta seitsemästä eri kielestä.

Symposiumin avauspuheenvuoron käyttää kääntämisen tutkija, professori Outi Paloposki teemalla Joel Lehtonen ja 1900-luvun taitteen suomennoskirjallisuus. Suomentaja, taiteilijaprofessori (2017–2021) Tarja Roinila pohtii alustuksessaan mitä käännöstyö opettaa kääntämisestä. Saksantaja Martina Natunen ja kirjailija Hilkka Vento keskustelevat Joel Lehtosesta käännettävänä ja käännettynä.

Tunisialainen toimittaja, kirjailija Hatem Bourial puhuu otsikolla The oriental inspirations of Joel Lehtonen in Tunisia. Bourial on kääntänyt Joel Lehtosen Puolikuun alla -runoteoksen arabiaksi. Arabialaisen kirjallisuuden vaikutuksista Suomessa kertoo Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Osana Symposiumin ohjelmaa nähdään Puolikuun alla -elokuvan ennakkoensi-ilta. Dokumenttielokuva kertoo Joel Lehtosen Tunisian matkasta vuonna 1914. Teemoina ovat myös Tunisian arabikevään kansannousu ja Suomen itsenäistymisen sodat, sekä ohjaajan ja Lehtosen elämäntarinoiden toisiinsa kietoutuminen. Elokuvan esittelee ohjaaja Heikki Huttu-Hiltunen.

Joel Lehtonen - kirjailija, suomentaja, matkamies puolikuun alla – juhlavuoden symposiumi järjestetään 26.11. Savonlinnan Maakuntamuseossa, Riihisaaressa. Juhlavuoden näyttely Joel Lehtonen ja taiteilijaystävät avautuu Riihisaaressa 25.11. Symposiumin aluksi näyttelyn esittelee taidekoordinaattori, erityisasiantuntija Riitta Moisander.

Symposiumin järjestävät yhteistyössä Joel Lehtosen seura ry sekä Taiteen edistämiskeskus.

Liitetiedostot

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on taiteen edistämisen asiantuntija- ja palveluvirasto. Taike ja sen yhteydessä olevat taidetoimikunnat ja lautakunnat jakavat apurahoja ammattitaiteilijoille ja avustuksia taiteen alan yhteisöille. Virastossa työskentelee 80 henkilöä. Heistä puolet on virkamiehiä ja puolet määräaikaisia läänintaiteilijoita, jotka toimivat taiteen edistämisen hankkeissa maan eri puolilla. Taiken päätoimipiste on Helsingissä, ja lisäksi sillä on aluetoimipisteitä.

www.taike.fi  Taike Facebookissa

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs