Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Inspirationen är formgivarens egen stund. Ett jubileumsmynt för det finländska designåret.

Suomen Rahapaja Oy

Inspirationen är formgivarens egen stund. Ett jubileumsmynt för det finländska designåret.

Pressmeddelande.
Publicerad: 11.01.2012 kl. 14:22
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Den finländska formgivningen får internationell uppmärksamhet nästa år när Helsingfors blir världens designhuvudstad. Finansministeriet och Myntverket i Finland planerar att lansera ett jubileumsmynt som hedrar designåret. Till motiv på myntet valdes Henna Lambergs verk som avbildar källan bakom allt kreativt arbete: inspiration.

Den finländska formgivningen har nu bra lyft ute i världen: International Council of Socities of Industrial Design, en internationell organisation inom industridesign, utnämnde Helsingfors till världens designhuvudstad år 2012. Med designmyntet får Finland en souvenir som berättar om vårt land idag på ett internationellt sätt.

Produktens design har lyckats när produkten känns och ser ut bra. "Formgivningen av det nya designmyntet följer de nordiska traditionerna: den är tydlig och förenklad. Designmyntet berättar också om nutiden: dess linjemönster och mångsidiga variation på ytan gör myntet modernt", berättar Myntverket i Finlands kommunikationsdirektör Henna Karjalainen.

Att leta efter inspiration

Inspirationen ligger bakom kreativiteten. Märkesårets jubileumsmynt har designat av formgivaren Henna Lamberg som berättar att hon inte ville göra det enkelt för allmänheten.

"Myntet sparar inspirationen i den form som jag ser den. Inspirationen betyder stunden när jag vet vad jag kommer att göra och när arbetsplanen blir klar. Jag hoppas att myntet väcker tankar och får människor fundera på vad myntet berättar om", säger Lamberg.

Som en hyllning till den finländska kreativiteten präglas ett jubileumsmynt med ett nominellt värde av 50 euro. Guld och silver används som material. Vi kommer också att prägla en version i basmetall med ett nominellt värde av fem euro.

Jubileumsmyntkommittén tillsatt av finansministeriet valde motivet på jubileumsmyntet bland flera tävlingsförslag. Ordförande för kommittén var äldre budgetsekreterare Marja Kirppu från finansministeriet.

Övriga ledamöter i kommittén var Myntverket i Finlands verkställande direktör Paul Gustafsson, docent Maria Lähteenmäki från Helsingfors universitet, intendent Heikki Malme från konstmuseet Ateneum, Iiro A. Ahokas som representant för industrikonstförbundet Ornamo, Niels Haukeland som representant för Finska Skulptörförbundet, Kai van der Puij som representant för Finlands arkitektförbund och Pekka Timonen som representant för föreningen World Design Capital Helsinki 2012.

Ytterligare information:


Yrjö Sotamaa
Ordförande i jubileumsmyntkommittén
yrjo.sotamaa(at)aalto.fi

Henna Karjalainen
Kommunikationsdirektör
Myntverket i Finland AB
+ 358 50 575 9197
henna.karjalainen(at)mint.fi

Bilagor

Myntverket i Finland Ab är det starkaste myntverket i euroområdet. Myntverket äger hundra procent av Saxonia EuroCoin GmbH och hälften av Det Norske Myntverket i Norge. Myntverket i Finland designar, marknadsför och präglar mynt. Myntverket ägs av finska staten. Myntverket i Finland producerar bruksmynt av metall samt jubileums- och specialmynt och myntserier. År 2012 kommer Myntverket i Finland Ab att publicera sex nya jubileumsmynt och två specialmynt. Finländare kan lära sig mera om tillverkningen av mynt på utställningen "Myntets väg" på vetenskapscentret Heureka. Ytterligare information om händelser under år 2012: www.suomenrahapaja.fi.

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs