Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Ilmari Tapiovaaras jubileumsmynt i design av Harri Koskinen

Suomen Rahapaja Oy

Ilmari Tapiovaaras jubileumsmynt i design av Harri Koskinen

Pressmeddelande.
Publicerad: 05.06.2014 kl. 14:02
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Den 4 september planerar Myntverket i Finland att ge ut jubileumsmynt för att hedra formgivaren Ilmari Tapiovaara (1914–1999). Mynten har en samstämmig utformning och präglas i valörerna 10 och 20 euro. Jubileumsmynten har designats av Harri Koskinen som hör till dagens mest ansedda finländska formgivare. Bilder på jubileumsmynten ställs ut på Designmuseet.

I år har det förflutit hundra år sedan formgivaren Ilmari Tapiovaaras födelse. Han hörde till 1900-talet mest betydande finländska formgivare och är välkänd för till exempel stolarna Domus och Mademoiselle.

Myntverket i Finland deltar i jubileumsåret genom att prägla ett jubileumsmynt till Tapiovaaras ära som ges ut den 4 september 2014. Jubileumsmyntet i silver har designats av formgivaren Harri Koskinen som hör till eliten inom finländsk modern design och har förlänats bland annat Pro Finlandia-medaljen.

"Jubileumsmyntets design innebär att skulptera inom givna gränser. Uppgiften gav en fin möjlighet och även skyldighet att närmare bekanta sig med Tapiovaaras produktion och liv. Min förhoppning är att jubileumsmyntet förmedlar såväl hans yrkesskicklighet som mångsidighet", säger formgivaren Harri Koskinen.

Bilderna på jubileumsmynten finns utställda på Designmuseet i samband med en stor utställning om Ilmari Tapiovaara som ges den 6.6–21.9.2014.

Ytterligare information:

Katriina Holm
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
+358 400 211 066
katriina.holm@mint.fi

 

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, myntplantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2014 www.suomenrahapaja.fi

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs