Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » IKEA ja Turun Taideakatemia muotoiluyhteistyöhön

IKEA Oy

IKEA ja Turun Taideakatemia muotoiluyhteistyöhön

Tiedote.
Julkaistu: 27.11.2015 klo 10:00
Julkaisija: IKEA Oy

Valoinstallaatio muistuttaa valon merkityksestä ja järkevästä energian kulutuksesta

Raision IKEA-tavaratalossa on 27.11. alkaen nähtävillä Turun Taideakatemian (Turku AMK) kuvataiteen opiskelijoiden toteuttama uniikki valoinstallaatio, jossa on hyödynnetty energiatehokkaita IKEA Led-valoja. Installaatiolla halutaan viestiä ihmisille valon merkityksestä ja järkevästä energia-ajattelusta jokapäiväisessä elämässä.  IKEA on mukana Pariisin ilmastokokouksessa ja on aiheen tiimoilta kutsunut Suomessa muotoilu- sekä käsi- ja taideteollisuusalan oppilaitoksia kaikilla tavaratalopaikkakunnillaan toteuttamaan ilmastokysymyksiin herättelevät teokset.

Oppilaitosyhteistyötä kuudella IKEA-paikkakunnalla
IKEA Suomi järjestää kuudella tavaratalopaikkakunnallaan Raisiossa, Espoossa, Vantaalla, Kuopiossa, Tampereella ja Jyväskylässä Valaistuminen-yhteistyökampanjan. Jokaiselta paikkakunnalta on kutsuttu mukaan muotoilu- ja suunnittelualan opiskelijoita suunnittelemaan paikalliseen tavarataloonsa valon merkitystä kuvastava valoinstallaatio.

–Olemme innoissamme paikallisesta oppilaitosyhteistyöstä ja otettuja opiskelijoiden luovuudesta. Turun AMK:n installaatiolla on hieno tausta-ajatus, eli se kuinka valo on elintärkeää. Toteutus on yllättävä, dramaattinen ja samalla rauhallinen. Valoinstallaatiolla halutaan herättää ihmiset miettimään, miten omat arkiset valinnat voivat vaikuttaa ympäristöön. Yksi tällainen teko on kodin lamppujen vaihtaminen energiatehokkaisiin LED-lamppuihin, kertoo Raision IKEA-tavaratalon johtaja Joanna Karainen.

– IKEA Valaistuminen –yhteistyö koettiin oppilaitoksessamme hienoksi mahdollisuudeksi, etenkin kun sen taustalla on kestävän kehityksen viesti. Kuvataiteen opiskelijat korostivat installaation suunnittelussa vastuuta lähimmäisestä ja valon merkitystä koko elinympäristöllemme, kertoo suunnitteluryhmää ohjannut kuvataiteen opettaja Eero Merimaa.

Energiatehokkaat Led-valot osana kestävän kehityksen strategiaa
IKEA on sitoutunut  investoimaan tänä vuonna miljardi euroa ilmaston muutoksen torjumiseen. IKEA Group sijoittaa 600 miljoonaa euroa uusiutuvan energiaan ja IKEA Foundation 400 miljoonaa euroa tukeakseen alueita, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa eniten.Investointien lisäksi IKEA itse pyrkii globaalisti täysin energiaomavaraiseksi vuoteen 2020 mennessä. Pohjoismaiden tasolla IKEA on ollut energiaomavarainen jo toukokuusta 2015 alkaen, kun Ruotsissa avattiin Glötesvålenin tuulipuisto. Lisäksi IKEA on mukana Pariisin ilmastokokouksessa 30.11.-11.12. yhteistyökumppanina ja sponsorina.

– Kestävä kehitys on yksi toimintamme kulmakivistä. Olemme olleet edelläkävijöitä muun muassa pakkaamalla tuotteemme litteään pakkaukseen, jolloin kuljetus on mahdollisimman ympäristöystävällistä. IKEA myös siirtyi myymään ainoastaan energiatehokkaita Led-lamppuja syyskuusta 2015 alkaen. Lisäksi Raision IKEA-tavaratalo hyödyntää uusiutuvaa maalämpöä ja valaistuksessamme käytämme Led-valoja, Karainen kertoo. 

Ostamalla Led-valon tukee hädänalaisia
IKEA lahjoittaa 29.11.–19.12.2015 välisenä aikana jokaisesta myydystä valaisimesta tai lampusta 1 euron uusiutuvien energiaratkaisujen kehittämiseen ja lasten koulunkäynnin tukemiseen pakolaisleireillä Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä YK:n Kansainvälisen Pakolaisjärjestön kautta. Viime vuonna Brighter Lives for Refugees -kampanja keräsi yli 10 miljoonaa euroa.

Valaistuminen-kampanja

  • Opiskelijoiden valoinstallaatiot paljastetaan yleisölle 27.11.
  • Raisio: Turun Taideakatemia (Turku AMK), kuvataiteen opiskelijat
  • Espoo ja Vantaa: Aalto-yliopisto, tilasuunnittelun opiskelijat
  • Tampere: Tampereen seudun ammattiopisto TREDU, käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijat
  • Jyväskylä: Jyväskylän ammattiopisto, puualan artesaaniopiskelijat
  • Kuopio: Savonia ammattikorkakoulu, muotoilun opiskelijat
  • IKEA-asiantuntijaraati arvostelee teokset
  • Teokset ovat esillä vähintään kolme viikkoa

Kaikki installaatiot esitellään www.ikea.fi/valaistuminen sekä IKEA Suomen sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä (@IKEASuomi).

Lisäkuvia suunnittelijoista ja julkistustilaisuudesta: pr.finland@ikea.com

Lisätietoja:
IKEA Suomi, viestintä, pr.finland@ikea.com, puh. 040 451 7856
Kirsi Gotthardt, viestintäjohtaja
Heidi Azinur, tuoteviestintäpäällikkö

IKEA kestävän kehityksen raportti: http://www.ikea.com/ms/fi_FI/pdf/sustainability_report/sustainability_report_2014.pdf

Liitteet:
Teosluettelo
Taustatiedote: IKEA tukee lahjoituksella valaistusta ja lasten koulunkäyntiä kriisialueilla
IKEA Vantaa: Aalto-yliopiston installaatio
IKEA Espoo: Aalto-yliopiston installaatio
IKEA Raisio: Turun Taideakatemian installaatio
IKEA Tampere: Tampereen TREDUn installaatio
IKEA Jyväskylä: Jyväskylän ammattiopiston installaatio
IKEA Kuopio: Savonia-ammattikorkeakoulun installaatio

Liitetiedostot

IKEA
IKEA-visio on luoda parempi arki mahdollisimman monille ihmisille. Visiomme ja liikeideamme mukaisesti tarjoamme kauniisti muotoiltuja, toiminnallisia, edullisia ja laadukkaita kodinsisustustuotteita, jotka on valmistettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. IKEA-konsernilla on 322 tavarataloa 28 maassa. IKEA-konserniin kuuluvissa tavarataloissa vieraili toimintavuoden 2014 aikana yhteensä 716 miljoonaa ihmistä ja IKEA-kotisivuilla 1,5 miljardia ihmistä. IKEA perustettiin Ruotsissa vuonna 1943. Suomessa on viisi IKEA-tavarataloa: Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa sekä lisäksi IKEA-lähipiste Jyväskylässä. IKEA-tuotteita voi ostaa myös nettikaupasta: www.IKEA.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs