Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Hvitträskin uusi näyttely kertoo kansainvälisen taiteilijapiirin seuraelämästä

Museovirasto

Hvitträskin uusi näyttely kertoo kansainvälisen taiteilijapiirin seuraelämästä

Tiedote.
Julkaistu: 16.04.2015 klo 12:00
Julkaisija: Museovirasto

”Hvitträskin vieraat” -näyttelyssä esitellään kuvin ja äänin Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen seuraelämää Hvitträskin taiteilijahuvilassa. Näyttely tuo esille arkkitehtien toimintaan eri tavoin vaikuttanutta kansainvälistä ystäväpiiriä, johon lukeutui monien eri taiteenlajien aikansa tunnetuimpia edustajia. Näyttely on avoinna Hvitträskissä 17.4.–13.9.2015.

Elämää Hvitträskissä leimasi yhteisöllisyys, joka ylitti työn ja vapaa-ajan rajat ja jonka piiriin kuuluivat niin työntekijät kuin talon isäntäväki. Monet ystävistä ja perheenjäsenistä olivat myös toimiston taiteellisia yhteistyökumppaneita, asiakkaita tai liikepartnereita. Talon päärakennuksessa ja pihapiirissä oleskeli vuosien aikana toimiston pitkäaikaisia työntekijöitä ja vieraita. Ystäväpiiriin lukeutuivat lisäksi monet Vitträsk-järven naapurihuviloiden taiteilija-asukkaat.

Näyttely sisältää eri teemoja joiden kautta esitellään harvemmin nähtyjä valokuvia ja karikatyyreja Hvitträskin asukkaista ja vieraista – kuvataiteilijoista, arkkitehdeista, muusikoista ja kirjailijoista. Hvitträskin elämään kuuluivat kiinteänä osana myös erilaiset seurapelit ja ulkoliikunta, joita esitellään valokuvin ja taiteilijakodin historiaan kuuluvin esinein. Näyttelyn äänimaailmassa kuuluvat talossa asuneen aikalaisarkkitehti Frans Nybergin muistelmat sekä talossa vierailleiden Jean Sibeliuksen, Robert Kajanuksen ja Gustav Mahlerin musiikillinen tuotanto.

Myöhemmin keväällä avataan vielä Suomessa järjestetystä Pohjoismaisesta arkkitehtikokouksesta 1909 kertova osio. Hvitträskin arkkitehdeilla oli kokouksen suunnittelussa ja toteutuksessa keskeinen rooli.

Näyttelyn on käsikirjoittanut FM Suvi Leukumaavaara ja näyttelysuunnittelusta on vastannut Kansallismuseon graafinen suunnittelija Raija Pirilä.

Lehdistökuvat ovat ladattavissa Museoviraston verkkosivuilta

Lisätietoja
Näyttelykoordinaattori Erika Kare, Kansallismuseo, erika.kare@nba.fi, puh. 040 128 6357
Tutkija Suvi Leukumaavaara, suvi.leukumaavaara@gmail.com, puh. 050 522 9273
Yhteistyöpäällikkö Marjut Lamminen, Kansallismuseo, marjut.lamminen@nba.fi, puh. 040 128 6452

Hvitträsk, Hvitträskintie 166, 02440 Luoma (Kirkkonummi)
www.hvittrask.fi
Museo avoinna: –30.4. ke–su klo 11–17, ma–ti suljettu; 1.5.–30.9. päivittäin klo 11–17; 1.10.–20.12. ke–su 11–17, ma–ti suljettu.
 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs