Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » HISTORIAN ÄR HÄR! – Välkommen att fira Nationalmuseets 100-årsdag söndagen den 31 januari kl. 11–18

Kansallismuseo

HISTORIAN ÄR HÄR! – Välkommen att fira Nationalmuseets 100-årsdag söndagen den 31 januari kl. 11–18

Pressmeddelande.
Publicerad: 28.01.2016 kl. 14:00
Utgivare: Kansallismuseo

Då är det exakt på dagen 100 år sedan Nationalmuseet för första gången öppnades för allmänheten. På festdagen har Nationalmuseet öppet hus och fritt inträde samt ett mångsidigt program. Samtidigt som vi har börjat förnya basutställningen lyfter vi för denna dag fram några unika skatter ur samlingarna. Museet bjuder de första 2 000 besökarna på kaffe med tårta.

Nationalmuseet öppnades för allmänheten den 31 januari 1916. Sin tids trendbyggnad ritades av arkitekterna Eliel Saarinen, Herman Gesellius och Armas Lindgren. Nationalmuseet representerar den för tiden typiska nationalromantiska stilriktningen. Byggnaden har drag av kyrko-, slotts- och herrgårdsarkitekturen. De fyra valvmålningarna i museets entréhall är målade av Akseli Gallen-Kallela och baserade på de fresker med Kalevalamotiv som han färdigställde för världsutställningen i Paris.

Museets grundtanke var då liksom nu att berätta om Finlands och finländarnas historia och nutid. Nationalmuseets museifamilj består idag av sju museer och två slott – Nationalmuseet, Kulturernas museum (verksamheten fortsätter vid Nationalmuseet), Finlands sjöhistoriska museum, Fölisö friluftsmuseum, Ekudden, Hvitträsk, Villnäs slott, Olofsborg samt Tavastehus slott.

Nationalmuseet lever i tiden och förnyas. Vi har påbörjat en omfattande förnyelse av basutställningen och den görs tillsammans – Nationalmuseet är alla finländares museum och berättelse. ”Att förnya utställningen är viktigt just nu. På tröskeln till självständighetens jubileumsår är det bra att betrakta historien med nya ögon och fundera på ett hurdant Finland vi vill föra framåt. Historien är här och den är en levande del av förmågan att förstå och verka”, säger överdirektör Elina Anttila vid Nationalmuseet.

Festdagens program inleds med manskören Huutajats gratulationsrop på Nationalmuseets huvudtrappa kl. 11; operasångaren Jussi Merikanto uppträder kl. 12.15, 14.15 och 16.15. Temaguidningar ordnas varje heltimme på finska. Svärdfyndet från Janakkala och andra unika skatter visas endast under evenemangsdagen! Också unglejonens guldpokal från VM 2016 visas för publiken hela dagen.

Tillfälliga utställningar: Brilliant! –31.1.2016, Sibelius. Varje not måste leva –13.3.2016

Hela programmet under festdagen: www.kansallismuseo.fi

Ytterligare information:
Elina Anttila, överdirektör
elina.anttila@kansallismuseo.fi, tfn 0295 33 6131

Mikael Neuvonen, marknadsföringschef
mikael.neuvonen@kansallismuseo.fi, tfn 0295 33 6342

Hanna Forssell, ansvarig museilektor
hanna.forssell@kansallismuseo.fi, tfn 0295 33 6475

Nationalmuseum, Mannerheimvägen 34, Helsingfors. Museet har öppet tis.–sön. 11–18, stängt på måndagar.
www.kansallismuseo.fi

Bilder:

Nationalmuseets överdirektör Elina Anttila

Nationalmuseum 100 år, logo

Bilagor

Nationalmuseet är planritningen för alla finländares identitet. Ett fönster till det förgångna, nutiden och framtiden – oersättlig, förtrollande och full med överraskningar. Nationalmuseets museifamilj består av sju museer och två slott – Nationalmuseet, Kulturernas museum (verksamheten fortsätter vid Nationalmuseet), Finlands sjöhistoriska museum, Fölisö friluftsmuseum, Ekudden, Hvitträsk, Villnäs slott, Olofsborg samt Tavastehus slott.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs