Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Hengellisyys kansantaiteessa -näyttely Valamon luostarissa 14.2.–31.8.2015

Valamon luostari

Hengellisyys kansantaiteessa -näyttely Valamon luostarissa 14.2.–31.8.2015

Tiedote.
Julkaistu: 13.02.2015 klo 10:00
Julkaisija: Valamon luostari

TAIVAS KATTONA
Hengellisyys kansantaiteessa

Valamon luostarin kulttuurikeskuksessa 14.2.–31.8.2015
Näyttely on avoinna ti–su klo 11.30–17.

Toivotamme tiedotusvälineet tervetulleiksi näyttelyn avajaisiin
lauantaina 14.2.2015 klo 14 Valamon luostarin kulttuurikeskukseen


Haastattelut onnistuvat myös pe 13.2. tai la 14.2. klo 13 alkaen.

 

Valamon luostarin kulttuurikeskuksessa helmikuun puolivälissä avautuvan näyttelyn teemana on hengellisyys suomalaisessa ja eurooppalaisessa kansantaiteessa. Pyhät ihmiset, enkelit, apostolit ja muut kristilliset hahmot ovat pääasiassa itseoppineiden taiteilijoiden tekemiä. Kansanomaista veisto- ja maalaustaidetta on saatu lainaksi yksityiskokoelmien lisäksi Raahen ja Kokkolan museoista sekä Kaustisen kunnalta ja Maaseudun Sivistysliitolta.

2000-luvun loppupuolella hannoverilainen lääkäripariskunta Maija ja Volker Dallmeierit lahjoittivat keräämänsä eurooppalaisen naiivin taiteen kokoelmansa Kaustisen kunnalle. Kokoelman pienoispuuveistokset ovat lähes kaikki Puolasta, jonka voimakas katolinen perinne on ollut veistäjien inspiraation lähteenä. Näitä ”puhtaan sydämen maalareiden” teoksia alettiin esitellä kotimaansa lisäksi ulkomailla juuri 1960-luvulla, jolloin myös Dallmeierit alkoivat kerätä kansantaidetta. Kokoelmassa on myös muutamia helmiä kansainvälisesti arvostettujen puolalaisen Katarzyna Gawłowan ja slovakialaisen Ondrej Šteberlin maalauksia, jotka esitellään Valamon luostarin näyttelyssä.

Taivas kattona – hengellisyys kansantaiteessa -näyttelyssä esitellään harvinaisia puuveistoksia Raahen museosta. Sen kokoelmissa on yli yhdeksänkymmentä 1600-luvulta peräisin olevaa puuveistosta Raahen vanhasta kirkosta. Veistoskokoelmaan kuuluu mm. apostoleita, enkelten soittokunta ja symbolisia eläinhahmoja. Teokset on veistänyt Mikael Balt, joka saapui Suomeen Ruotsista vuoden 1650 tienoilla asentamaan saarnastuolin Turun tuomiokirkkoon. Raahen pormestari kutsui Baltin tekemään saarnastuolin myös Raahen uuteen kirkkoon. Baltilta tilattiin koristeveistoksia, joiden räväkkä muotokieli ei enää 1800-luvulla saavuttanut aikalaisia ja ne poistettiin kirkosta. Baltin oma tuotanto on tuhoutunut muista kirkoista lähes kokonaan, joten Raahen vanhan kirkon sisus on lajissaan ainutlaatuinen.

Myös suomalaisessa nykykansantaiteessa eli ITE-taiteessa esiintyy runsaasti hengellisiä teoksia. Näyttelyyn ovat valikoituneet Sirkka Keränen ja Marko Jääskeläinen, jotka kummatkin ovat kotoisin Kuopiosta tai sen läheisyydestä. Sirkka Keräsen Raamattu-aiheisissa maalauksissa tulee esiin vahvasti taiteilijan oma hengellinen sanoma omintakeisine toteutuksineen. Marko Jääskeläisen maalauksissa on puolestaan vahva ortodoksinen leima. Taiteellisen ilmaisun mahdollisuus on pelastanut taiteilijan sananmukaisesti takaisin elämään. Pohjanmaalta mukaan liittyy Heikki Junno enkeliveistoksellaan.

Taivas kattona -näyttelyn oman kokonaisuuden muodostaa arkkiatri Risto Pelkosen kaarnasta veistetyt miniatyyrifiguurit. Niitä on esitelty aiemmin Suomen lisäksi myös Venäjällä ja Saksassa. Mutta nyt Valamon luostarin kulttuurikeskuksessa ovat ensimmäistä kertaa esillä hänen pari vuotta sitten valmistuneet vaivaisukkonsa.

Taivas kattona – hengellisyys kansantaiteessa -näyttelyn järjestää Valamon taiteilijaseura ja ITE-museo Kokkolasta. Näyttely avataan helmikuun puolivälissä ja se on esillä syyskuulle asti. Näyttelyn kuraattori on Liisa Heikkilä-Palo, ja näyttelyn suojelijana toimii arkkiatri Risto Pelkonen.

 

Lisätietoja:

Näyttelyn kuraattori Liisa Heikkilä-Palo, puh. 0400 465 837

Valamon luostari, veli Timoteus, puh. 044 425 9232

 

Liitetiedostot

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Heinävedellä jo 75 vuotta sijainnut luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä.

Valamon munkkiluostarin veljestö elää hengellistä yhteisöelämää, joka pohjautuu ortodoksisen kirkon askeesin perintöön. Vanhan perinteen mukaan luostarin tulee elättää itse itsensä. Nykyisin Valamon pääelinkeino on matkailu: luostarissa käy vuosittain kymmeniä tuhansia, ja kaikki matkailusta saadut tuotot käytetään suoraan luostarin ylläpitoon ja kehittämiseen.

www.valamo.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs