Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Heiskanen, Laine och Rasmussen – ett möte mellan generationer på konstcentrets vårutställning

Gumbostrand Konst & Form

Heiskanen, Laine och Rasmussen – ett möte mellan generationer på konstcentrets vårutställning

Pressmeddelande.
Publicerad: 25.04.2013 kl. 12:25
Utgivare: Gumbostrand Konst & Form

Konstcentret Gumbostrand Konst & Form i Sibbo presenterar en samutställning av konstnärer från tre olika tidsepoker: Outi Heiskanen, Janne Laine och Oliver Rasmussen. Konstnärerna har en fascinerande relation till varandra. På utställningen Me kolme – Outi, Janne ja Oliver  (Vi tre – Outi, Janne och Oliver) presenteras konstverk av alla tre konstnärer. På utställningen presenteras samverk, som Outi kallar kompiisi-verk, av Heiskanen och Laine. Rasmussen är Heiskanens dotterson. Mötet mellan Heiskanens och Rasmussens konstverk skapar en intressant underström för samutställningens helhet.

Konstutställningen i Gumbostrand Konst & Form under senvåren presenterar tre generationer av konstnärer i samma utställning. Den långa linjens konstgrafiker och akademiker Outi Heiskanen, konstgrafiker Janne Laine och konstnär Oliver Rasmussen visar upp ett stort antal av sina egna konstverk på utställningen. Ett brett konstspektrum av konstnärer i olika åldrar skapar på ett ypperligt sätt olika lager av mystik och modernism.

Nya möten

Förutom konstnärernas egna konstverk presenteras även gemensamma verk av Heiskanen och Laine (s.k. kompiisi-verk). Heiskanen och Laine har samarbetat sedan år 2003. I kompiisi-verken komponerar och bygger konstnärerna upp gemensamma bilder av sina egna verk som Laine sedan trycker.

Heiskanen och Laine vill med sina kompiisi-verk skapa annorlunda konst. Båda har en säregen stil och de gemensamma konstverken försöker inte endast komplettera konstnärernas egen tidigare produktion, utan också skapa någonting nytt. I samproduktionerna går Heiskanens figurer ut på äventyr i en värld skapad av Laine och visar sig på ett nytt sätt.

Det känsliga och poetiska buskvindsfolket som skapats av Outi Heiskanen bosätter sig på ett naturligt sätt i Laines mystiska landskap. I samproduktionerna kommer konstverken av Heiskanen och Laine upp till en ny nivå – slutresultatet är en lek där fantasi, djup och mystik möts. I samproduktionerna är slutresultatet verkligen spännande och utställningen som helhet är både intressant och unik, berättar Marjukka Uusitalo, utställningens kurator.

Konst, en naturlig del av livet

Den senaste utställningen i Gumbostrand Konst & Form presenterar även en ny bekantskap för den finländska konstpubliken, den finsk-danska konstnären Oliver Rasmussen. Outi Heiskanens dotterson Rasmussen bidrar till samutställningen med en ung konstnärs synvinklar från sin studiestad Köpenhamn.

Rasmussen, som målar tavlor, börjar redan hitta sin egen stil, men ännu kan man se influenserna av mormor i den unga Rasmussens verk. Heiskanen och Rasmussen har under Olivers barndomsår tillbringat mycket tid tillsammans.

En skarpsynt åskådare kan i Rasmussens konstverk se något som påminner om Heiskanens stilvärld och formspråk. Rasmussen som ännu studerar har tid att hitta och finslipa sin egen stil. Det kommer att bli synnerligen intressant att följa med hur hans konst utvecklas under de närmaste åren, säger Uusitalo.

 

Utställningen ”Me kolme – Outi, Janne ja Oliver” pågår 26.4–30.6.2013.

Gumbostrand Konst & Form håller öppet från fredag till lördag kl. 11–17 och söndagar kl. 11–16.
Midsommarveckoslutet 21.– 23.6 är stängt.Bakgrundsmeddelande: Kärleken till konsttillverkning går i släkten

Oliver Rasmussen är Outi Heiskanens dotterson. Rasmussen studerar i en konstskola i Köpenhamn. Rasmussens konst består av målningar och i dem kan man se den nya generationens lyriska modernism, som hämtar inspiration från Outi Heiskanens formspråk.


Den unga finsk-danska konstnären Oliver Rasmussen gör sin debut på det finska konstfältet med utställningen Me Kolme – Outi, Janne ja Oliver (Vi tre – Outi, Janne och Oliver). Rasmussen studerar i en konstskola i Köpenhamn.

Oliver Rasmussen är dotterson till den uppskattade finländska konstgrafikern Outi Heiskanen. Oliver, som är bosatt i Danmark, har besökt sin mormor Outi nästan varje sommar. Tillsammans har de tillbringat avslappnade sommardagar med att bland annat göra torrnålsetsningar, pyssla och njuta av utomhuslekar. Rasmussen, som tillsammans med sin mormor har gjort ett stort antal skisser och konstverk, har en stil som på ett fascinerande sätt för en dialog med de uppskattade konstverken av Heiskanen.

– Outi Heiskanen och Oliver Rasmussen står varandra nära. De har använt sin gemensamma tid till att göra saker tillsammans och på så sätt kunnat inspirera unga konstnärer med hjälp av den äldre generationens kunskaper, influenser och idéer. berättar Marjukka Uusitalo, kurator för samutställningen.

Via Outi har Oliver redan i ett tidigt skede kommit i kontakt med konst och ett spektrum av världskulturer som Outi Heiskanen under sitt liv har samlat på sig, både genom att producera konstverk och genom att besöka olika platser i världen.

– Oliver har verkligen vuxit inom konsten via sin mormor Outi. Jämfört med konstverken av hans mormor kan man i Rasmussens målningar se en helt egen estetisk upplevelse och drama, Uusitalo berätter.

 

Konstnärspresentationer

Outi Heiskanen är en prisbelönt och den långa linjens konstgrafiker och akademiker. Heiskanen är särskilt känd för sina mystikfyllda etsningar där hon rör sig i gränslandet mellan det medvetna och det omedvetna. Förutom etsning använder sig Heiskanen även i stor omfattning av akvatint och torrnål i sina konstverk. I konstverken förekommer ofta spröda sagofigurer, som Heiskanen har gett namnet buskvindsfolket. Outi Heiskanen har studerat vid både Konstindustriella högskolan och Finlands Konstakademi. Hon utsågs till Årets Konstnär vid Helsingfors Festspel år 1986, hon har arbetat som professor för den grafiska linjen vid Bildkonstakademin 1992–1995 och som rektor för Bildkonstakademin 19941995. Heiskanen har varit hedersdoktor vid Helsingfors universitet sedan år 1997, hon har beviljats titeln akademiker år 2004 samt kommendörskorset av Finlands Lejons orden år 2011.

Janne Laine är konstgrafiker och använder ofta i sina verk heliogravyrteknik som grundar sig på fotografier. I Laines verk återkommer landskap som är lösryckta från ett tidsperspektiv samt en lek med ljus och skuggor. Laines arbeten rör sig mellan det synliga och det osynliga, i gränsområdet mellan förnuft och känslor och ger åskådarna utrymme att delta och göra egna tolkningar. Kärleken till Island syns i konstverkens teman. Laine har studerat vid Institutionen för konst och kommunikation vid Tammerfors Yrkeshögskola och är prisbelönt både i Finland och utomlands.

 

Mer information

Centrets chef Charlotta Björkendahl, tfn 040 519 9190, charlotta.bjorkendahl@konstoform.fi
Utställningens kurator Marjukka Uusitalo, tfn 040 547 5379, marjukka.uusitalo@konstoform.fi


Gumbostrand Konst & Form
Vainuddsvägen 72–28, Sibbo/Söderkulla
Tfn 050 554 3538

www.konstoform.fi
www.facebook.com/konstoform

__________________________________________________________________

Gumbostrand Konst & Form är ett konstcenter och galleri som öppnats i Gumbostrand i Sibbo. Konstcentret fungerar i en gammal industribyggnad som ägs av släkten Hartwall. I samma lokal finns även konstcentrets designbutik och café. Gumbostrand Konst & Form fungerar även som plats för konferenser och evenemang. Mer information: www.konstoform.fi.

Bilagor

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs