Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Hannu Väisäsen omaelämäkerrallisiin romaaneihin pohjautuva Toiset kengät –näytelmä kertoo kuvia nuoruusvuosilta. Kantaesitys 1.3.2014

Oulun kaupunginteatteri

Hannu Väisäsen omaelämäkerrallisiin romaaneihin pohjautuva Toiset kengät –näytelmä kertoo kuvia nuoruusvuosilta. Kantaesitys 1.3.2014

Tiedote.
Julkaistu: 18.10.2013 klo 12:58
Julkaisija: Oulun kaupunginteatteri

teatteri.ouka.fi

Pressikuvat http://teatteri.ouka.fi/galleria/naytelmakuvat/toiset-keng%C3%A4t-pressikuvat


Hannu Väisäsen omaelämäkerrallisiin romaaneihin pohjautuva Toiset kengät –näytelmä kertoo kuvia nuoruusvuosilta
Kantaesitys 1.3.2014, liput myynnissä nyt

Kauan odotettu Hannu Väisäsen omaelämäkerrallisiin romaaneihin pohjautuva näytelmä vihdoin suurelle näyttämölle!

Aistivoimainen kuvaus nuoruusvuosista elää mukana lapsuuden ja puberteetin peloissa ja kiihkoissa. Niiden ylle kohoavat oululaispojan tajuntaa laajentavat esteettiset elämykset. Myös yleisön aisteja virittelevät kauneuden kokemukset löytyvät arjen maisemasta: kasarmilta, vesitornilta, hautajaisista, television salakatselusta, tädin maalaamasta tarjottimesta tai öiseltä polkupyöräretkeltä.

Pojan silmin seurataan herkkävireisesti ympäröivän yhteisön tapahtumia. Aikuisten nurinkurisessa maailmassa toimitaan itse rakenneltuja moraalisääntöjä vastaan. Silmiinpistävien persoonallisuuksien tilannekomiikka ja pohjoinen mielenmaisema kuvittavat nuorukaisen kasvua toisiin kenkiin - taiteilijaksi.

Toiset kengät -romaani sai Finlandia-palkinnon vuonna 2007. Näytelmä pohjautuu myös Vanikan palat -romaaniin.
Hannu Väisänen on myös yksi maamme tunnetuimmista kuvataiteilijoista ja saanut lukuisia arvostettuja tunnustuksia, kuten taiteen valtionpalkinnon vuonna 2007. Teatteriyleisö saa nauttia myös Väisäsen visuaalisesta taiteesta: taiteilija itse suunnittelee näytelmän lavastuksen ja julisteen.
Aiemmin hän on visualisoinut Oulun kaupunginteatteriin vuonna 1992 näytelmän Hymy tikkaiden juurella eli Albatrossi ja painovoima.

”Vaikka olen saanut lukuisia tunnustuksia, ei mikään palkinto tunnu yhtä upealta kuin tekstieni toteuttaminen suurtuotantona Oulussa, suurella näyttämöllä”, Hannu Väisänen kertoo. ”Näytelmäksi dramatisoituna tekstini etääntyy omaehtoiseksi näyttämöteokseksi.”

Näytelmän ytimessä on nuoren ihmisen itsenäistymisen tarina. Sen ympärillä nähdään runsaita kohtauksia ja lukuisia hahmoja, kuten isä, äitipuolia, laivastoaliupseereita, opettajia, teatterin iltanäyttelijä ja monta muuta. Mukana on myös lämmintä huumoria. Näytelmässä liikutaan 1950-luvulla ja värikkäällä 1960-luvun aikakaudella muistojen kokemuksen myötä.

Matka taiteilijan mieleen ja maailmankuvaan

Ohjaajana on Fiikka Forsman, jonka aiemmat ohjaukset Oulun kaupunginteatterilla ovat olleet suurmenestyksiä: Ronja Ryövärintytär (2013) sekä oululaisen menestyskirjailija Riikka Pulkkisen romaanista dramatisoitu Raja (2012). Forsman on urallaan ohjannut lukuisia maailmankirjallisuuden klassikoita kantaesityksiinsä, kuten Hugo Prattin kulttisarjakuvahahmo Corto Maltesen seikkailut (2011, Q-teatteri) ja Jälleenlöydetty aika (2009 Q-teatteri), joka perustuu Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä –klassikkoon. Forsmanin työparina on usein dramaturgi Seppo Parkkinen, joka on dramatisoinut myös Toiset kengät.

”Kirjallisuuden tekeminen näyttämölle on aina nautinnollinen matka toisen taiteilijan mieleen ja maailmankuvaan. Mutta koskaan aikaisemmin en ole tehnyt tätä matkaa tämän toisen taiteilijan kanssa yhdessä. Kaupunki, Oulu on minulle uusi ja kiinnostava maailma, mutta ongelma minuuden ja ympäröivän todellisuuden ristiriidasta, itsen etsinnästä aikuisten maailman outojen rituaalien ja vääntyneiden sääntöjen keskellä on tuttua tutumpi!” Fiikka Forsman sanoo.

Päähenkilö Antero nähdään näyttämöllä eri-ikäisinä hahmoina. Hänen rooliaan näyttelevät Oulun kaupunginteatterin näyttelijä Mikko Leskelä sekä vierailija Elias Salonen. Anterona lapsena esittävät oululaispojat Veeti Reunanen,10, ja Lauri Vasama, 11.

Elias Salonen, 19, opiskelee Kallion ilmaisutaidon erikoislukiossa Helsingissä neljättä vuotta. Ylioppilaskirjoitukset odottavat keväällä 2014. Salonen on jo näytellyt paljon, viimeksi Yle TV2:lla lokakuussa esitetyssä novellielokuva Jäminkipohjassa ja moni tuntee hänet Yle TV1:llä esitetyn Kotikatu-sarjan Jarkko Mäkimaana, 2011–2012.

Toiset kengät –näytelmän harjoitukset käynnistyvät 2.12.2013.

Alkuperäisromaanit ja lavastus Hannu Väisänen, dramatisointi Seppo Parkkinen, ohjaus Fiikka Forsman, puvut Pasi Räbinä.

Rooleissa myös mm. Heli Haapalainen, Anneli Juustinen, Jaana Kahra, Pentti Korhonen, Mirjami Kukkola, Anneli Niskanen, Aki Pelkonen, Timo Pesonen, Merja Pietilä, Timo Reinikka, Kari J. Ristolainen, Liisa Toivonen ja Tuula Väänänen.

Lisätietoja: teatterinjohtaja Mikko Kouki, p. 044 703 7014, mikko.kouki@ouka.fi ja tiedottaja Kaisu Innanen, puh. 044 703 7111, kaisu.innanen@ouka.fi

Oulun kaupunginteatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen ammattiyhteisön tuottama monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs