Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Fotoutställningen Rum dolda av vatten öppnar dörrarna till Venedigs adelspalats

Kansallismuseo

Fotoutställningen Rum dolda av vatten öppnar dörrarna till Venedigs adelspalats

Pressmeddelande.
Publicerad: 28.04.2016 kl. 11:20
Utgivare: Kansallismuseo

Fredagen den 29 april öppnas för publiken Nationalmuseets första omfattande utställning över modern fotokonst. På utställningen visas cirka 50 av Jaakko Heikkiläs fotografier, tagna under åren 2005–2016 i adelspalatsen i Venedig. Fotografierna av palatsen kompletteras av venetianska möbler från slutet av 1800-talet ur Nationalmuseets samlingar. Utställningen pågår till den 28 augusti 2016.

Jaakko Heikkiläs fotografier erbjuder ett unikt tillfälle att få en inblick i den allt mindre venetianska adels stängda palats och möta deras invånare. Adeln i Venedig lever ett liv som föranleds och kanske även skyddas av deras historia. Fotografierna ger en bild av adelns glansfulla förflutna och historiens närvaro i nuet.

När Heikkilä började fotografera adeln i Venedig fick han hjälp av Agnes Kohlmeyer, som är kurator och professor i modern konst vid Venedigs universitet och som öppnade dörrarnatill hans första palats 2009 och flera andra därpå.

Det finns något sorgligt och ensamt över stora palats. Däremot är de visuellt fascinerande och invånarna ger dem en mänsklig dimension. Hos adelskapet intresserar mig de gamla rikedomarna och släkternas förflutna, som sträcker sig långt bak i tiden, då Venedig ännu var en självständig republik, säger fotografen Jaakko Heikkilä.

På utställningen visas porträtt av adelskapet, interiörsbilder av palatsen och ett urval av bilder av staden och dess kanaler. Vattnet spelar en viktig roll i fotografierna.

Det är vattnet som gör Venedig. Staden manar till att se och titta på vattnet. Vattenytans speglingar är i ständig rörelse och i vattnet återspeglas hela staden och dess palats, säger Heikkilä.

Rum dolda av vatten är den första utställningen över modern fotokonst som ordnas på Nationalmuseet. Det är en del av förnyelsen att utvidga och diversifiera museets utställningsutbud.

Museet erbjuder utmärkta ramar för fotografier. Det är en ära att få vara den första moderna fotografen vars utställning visas på Nationalmuseet, säger Heikkilä.

Utöver fotografier visas på utställningen venetianskt glas och venetianska möbler från 1800-talet ur Nationalmuseets egna samlingar. Föremålen har i tiderna donerats av privata samlare till museet.

Jaakko Heikkilä (f.1956, Kemi) har verkat som fri fotograf sedan 1990. Han observerar människor och har blivit känd runt om i världen som en fotograf av människor och grupper av människor. Han har haft privata utställningar och samutställningar i USA, Sydamerika och de flesta europeiska länderna. Heikkilä beviljades statspriset för fotokonst 2007 och vann den internationella konsttävlingen Time and Nature 2002 i tyska Hanau. År 1993 beviljades han Lapplands konstpris.

Heikkiläs fotografiska konstverk Rum dolda av vatten som publicerades i april 2016 berättar om den allt mindre venetianska adelns nutid och förflutna. Verkets förläggare är Maahenki och det har publicerats i samarbete med Nationalmuseet.

Ytterligare information:
utställningschef Minerva Keltanen, tfn 0295 33 6463, minerva.keltanen@kansallismuseo.fi
museiamanuens Aino-Maija Kaila, tfn 0295 33 6362, aino-maija.kaila@kansallismuseo.fi

Pressbilder: http://www.kansallismuseo.fi/fi/veden-katkeia-huoneita-nayttelyn-kuvat

Medverkare i utställningen Rum dolda av vatten: Italiens kulturinstitut i Helsingfors

 

Nationalmuseet är planritningen för alla finländares identitet. Ett fönster till det förgångna, nutiden och framtiden – oersättlig, förtrollande och full med överraskningar.

Nationalmuseets museifamilj består av sju museer och två slott – Nationalmuseet, Kulturernas museum (verksamheten fortsätter vid Nationalmuseet), Finlands sjöhistoriska museum, Fölisö friluftsmuseum, Ekudden, Hvitträsk, Villnäs slott, Olofsborg samt Tavastehus slott.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs