Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Fotofinlandian voittaja on Maija Tammi

Finnfoto ry

Fotofinlandian voittaja on Maija Tammi

Tiedote.
Julkaistu: 01.12.2011 klo 09:37
Julkaisija: Finnfoto ry

Fotofinlandia 2011 -valokuvakilpailun 20 000 euron pääpalkinnon voitti Maija Tammi kuvakokonaisuudellaan Bingo. Valinnan teki elokuvaohjaaja Dome Karukoski kahdentoista loppukilpailuun selvinneen ehdokkaan joukosta.

Dome Karukosken mielestä voittaja ei ole visuaalisesti kaunein, kokeellisin tai yllättävinkään sarja. Mutta kuvien sisältö on vahva, rujo, todellinen ja elävä. Sarja on ainoa finalistisarjoista, jonka kuvia en ottaisi kotini seinälle. En nimittäin haluaisi kohdata kuvauskohteiden tarinaa päivittäin. Heidän tarinansa pakottaa meitä katsomaan sitä puolta Suomesta, jota emme välttämättä halua nähdä.

Kuvat saavat minut pohtimaan, miten heillä on mahdollisuus käyttää päivästään tuntikausia harrastukseensa? Miksi he ovat siellä? Valokuvaaja yrittää antaa vastauksen tähän. Pelaajat odottavat sormi napilla voittoa, pientä onnen hetkeä, mikä useimmiten häviää savuna ilmaan. Kuvakokonaisuus koskettaa, puhuttaa. Pelaajien silmät eivät valehtele. Erilaisten netti- ja uhkapelien lisääntyessä, koen tämän sarjan yhteiskunnallisestikin merkittävänä, toteaa Karukoski.

Koska tarinoita kertovana elokuvaohjaajana etsin ehkä alitajuisesti narratiivisinta vaihtoehtoa, pyrin nyt taistelemaan sitä vastaan. Kuitenkin melkein kaikilla finalisteilla oli pyrkimys kertoa jokin tarina. Tarinaa kerrottiin ihmisten silmien kautta, kuvan sommittelulla tai antamalla vain pieniä viittauksia, jolloin katsoja on pakotettu luomaan se itse. Sekin on tarinan kertomista, painottaa Karukoski.

Maija Tammi on 1985 syntynyt kuvajournalisti, valokuva- ja videotaiteilija, joka työskentelee vapaana lehtikuvaajana New Yorkissa ja Aurassa. Hän on valmistunut Tampereen yliopiston kuvajournalismin linjalta ja opiskellut lisäksi Magnum-kuvaaja Christopher Andersonin oppilaana. Maija Tammi on Vuoden Lehtikuvaaja 2010 ja nousi myös Vuoden Lehtikuvat 2009 -kilpailussa yleisön suosikiksi.

Yleisön suosikiksi nousi Kai Fageströmin kuvakokonaisuus “Miten niin autio”, joka sai avoimessa yleisöäänestyksessä 637 ääntä. Kaikkiaan ääniä annettiin lähes 4000 kappaletta.

Finaalissa oli mukana 10 kuvaajaa kahdellatoista kuvakokonaisuudella: Kai Fagerström (2 kokonaisuutta), Hannes Heikura, Sami Karjalainen, Juhani Kosonen, Kati Leinonen (2 kokonaisuutta), Nelli Palomäki, Pekka Potka, Markku Saiha, Maija Tammi ja Markus Varesvuo.

11. kerran järjestetyn Fotofinlandia-kilpailun finalistit valitsi kuuden asiantuntijan esiraati Finnfoto ry:n jäsenjärjestöjen vuosina 2010 ja 2011 järjestämien kilpailujen parhaimmistosta. Raadin puheenjohtajana toimi uutispäällikkö, tutkija Riitta Raatikainen ja muina jäseninä Taideteollisen korkeakoulun dosentti, valokuvataiteilija Taneli Eskola, vuorikiipeilijä, markkinoinnin ammattilainen Veikka Gustafsson, mainonnan ja valokuvan vaikuttaja Ami Hasan ja Salon Taidemuseon johtaja Laura Luostarinen.

Fotofinlandia-kilpailun järjestää Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry, jonka muodostavat Suomen Ammattiluontokuvaajat ry - PNF, Suomen Lehtikuvaajat ry - Finlands Pressfotografer rf, Suomen Kameraseurojen Liitto ry, Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, Suomen Mainosvalokuvaajat ry - Finlands Reklamfotografer rf, Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Valokuvauksen opiskelijat ry ja Taidevalokuvaajat - Fotoart ry. Järjestöjen jäsenmäärä on yhteensä noin 8040 henkilöä.

Kilpailun pääpalkinto 20 000 euroa rahoitetaan tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä valokopiointikorvauksilla.

NÄYTTELY:
Fotofinlandia 2011 loppukilpailutyöt esittäytyvät Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä vielä 4.12. saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna ma–pe klo 7.00 – 22.00, la–su klo 9.00 – 22.00.

EHDOKKAAT:
Fotofinlandia 2011 -ehdokkaisiin voi tutustua osoitteessa: www.fotofinlandia.fi

LEHDISTÖKUVIA:
Fotofinlandia 2011 –kilpailun kuvia voi ladata uutisointia varten osoitteesta : https://public.me.com/finnfoto

LISÄTIETOA:
Suomen Valokuvajärjestöjen Keskusliitto Finnfoto ry.
Laivurinkatu 39, 00150 Helsinki, puh. 045-137 3540
sähköposti: toimisto@finnfoto.fi
internet: www.finnfoto.fi

Liitetiedostot

Kopiosto on tekijöiden, kustantajien ja esittävien taiteilijoiden yhteinen tekijänoikeusjärjestö. Sen 44 jäsenjärjestöä toimivat laajasti kulttuurin ja viestinnän eri alueilla. Kopiosto myöntää lupia valokopiointiin, radio- ja televisio-ohjelmien tallentamiseen ja tallenteiden käyttämiseen sekä tv-kanavien edelleenlähettämiseen. Perityt korvaukset Kopiosto tilittää hallintokulujen vähentämisen jälkeen teosten oikeudenomistajille: Valokopioinnista perityt korvaukset tilitetään Kopioston jäsenjärjestöille, jotka jakavat ne edelleen. Av-teosten käytön korvaukset Kopiosto tilittää pääasiassa suoraan ohjelmien tekijöille ja esittäjille. Osa varoista jaetaan Kopioston yhteydessä toimivan Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin kautta tekijöiden yhteisiin tarkoituksiin. www.kopiosto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs