Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Första försäljning av konst på auktion

Gumbostrand Konst & Form

Första försäljning av konst på auktion

Pressmeddelande.
Publicerad: 21.08.2013 kl. 11:00
Utgivare: Gumbostrand Konst & Form

Konstcenteret och galleriet Gumbostrand Konst & Form arrangerar sin andra konstauktion i september. Med i auktionen finns verk av 22 konstnärer. Närmare 80 konstverk, som kuratorn Marjukka Uusitalo har valt ut från konstnärernas ateljéer, kommer att auktioneras ut. Verken kommer att finnas till påseende under en vecka före auktionen på Konst & Form och på galleriets webbsida.

Auktionsverken är i först försäljning och kommer direkt från konstnärerna. En del av verken har aldrig tidigare presenterats i någon utställningar. Konstauktionen som består av först försäljning är relativt unikt i Finland. 

På konstauktionen säljs verk av konstnärer som Auli Korhonen, formgivaren och målaren Stefan Lindfors, fotografen Anita Jensen, konstnären Riitta Nelimarkka, fotografen och konstnären Lauri Nykopp, målaren Tero Annanolli samt popkonstnären Anssi Kasitonni.

Flera av de verk som kommer att auktioneras har en fascinerande historia. Bland annat auktioneras skulptören Pekka Jylhäs miniatyrskulptur av ett verk som finns i originalstorlek på en klippa vid riksfyran strax före Kuopio. Det verk som finns vid riksvägen blev en gång stulet, men har återlämnats och står nu på sin ursprungliga plats.

– Idén med den kuraterade konstauktionen är att komponera en enhetlig och visuell helhet av utvalda verk av intressanta konstnärer. De utvalda verken presenteras i en utställning i vårt galleri varefter de kan hamna hos nya ägare genom auktion. Vår första konstauktion arrangerades på vårvintern 2013. Vi förväntar oss att höstens auktion blir minst lika lyckad, berättar konstcentrets chef Charlotta Björkendahl.

Verken kommer att finnas till påseende under drygt en vecka före auktionen både i galleriet och på galleriets webbsida. På nätet kan man ge köpanbud före auktionen. I förväg registrerade personer kan även lägga anbud via telefon under auktionen. Alla verk som auktioneras har ett estimerat försäljningspris.

 Kuraterade auktioner är intressanta ur konstnärers synvinkel. Framför allt för unga konstnärer som är i början av sin karriär är auktioner ett utmärkt forum att visa upp sina verk. Auktionen och visningsutställningen i samband med den ger mycket olika konstnärer möjligheten att visa upp sina verk för publiken, vilket i bästa fall resulterar i försäljning av verken. Genom att de auktionerade verken finns till påseende på nätet får man en bra första inblick i auktionen. Eftersom verket även finns till påseende i en utställning, förmedlas dess dimensioner, stämning och anda bäst,  berättar konstnären Lauri Nykopp som deltar i auktionen.

Från Nykopp finns två fotografier och ett unikt verk med blandteknik till försäljning på auktionen.

Premier försäljning av konst på Gumbostrand Konst & Forms konstauktion den 15 september 2013 kl. 13.

Verken finns till påseende från och med den 6 september i konstcentret samt från och med den 1 september på konstcentrets webbsida på www.konstoform.fi

 

Konstnärer vars verk finns till försäljning på auktionen

Tero Annanolli
Vincent Baccum
Tuuli Helve
Canal Cheong Jagerroos
Anita Jensen
Pekka Jylhä
Jari Järnström
Anssi Kasitonni
Auli Korhonen
Aneri Kärkkäinen
Henrika Lax
Tuula Lehtinen
Stefan Lindfors
Nina Mattila
Ahti Meier
Riitta Nelimarkka
Maritta Nurmi
Lauri Nykopp
Hannu Palosuo
Markku Salo
Silja Selonen
Tuuli Somma

 

Mer information

Centrets chef Charlotta Björkendahl, tfn 040 519 9190, charlotta.bjorkendahl@konstoform.fi
Utställningens kurator Marjukka Uusitalo, tfn 040 547 5379, marjukka.uusitalo@konstoform.fi

Konstcenter och galleri Gumbostrand Konst & Form, Vainuddsvägen 72–28, 01150 Söderkulla.

Centrets öppettider: F.r.o.m. 2 september från fredag till lördag kl. 11–17 och söndagar kl. 11–16 

www.konstoform.fi
www.facebook.com/konstoform
www.pinterest.com/konstoform

 

Intervjuförfrågningar och pressbilder

Viestintä Oy Drum, Elina Mattila, tfn 050 303 9564 eller elina.mattila@drum.fi

__________________________________________________________________

Gumbostrand Konst & Form är ett konstcenter och galleri samt mötes- och evenemangsplats som öppnats i Gumbostrand i Sibbo. Konstcentret fungerar i en gammal, för konstcentret renoverad industribyggnad som ägs av släkten Hartwall. I samma lokaler finns även en butik för konstcentrets design- och inredningsprodukter samt en bistro som specialiserat sig på närproducerad mat. Mer information: www.konstoform.fi.

Bilagor

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs