Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » För ett mångsidigt hav. Motivet på det nya etiska jubileumsmyntet har utsetts

Suomen Rahapaja Oy

För ett mångsidigt hav. Motivet på det nya etiska jubileumsmyntet har utsetts

Tiedote.
Julkaistu: 09.09.2011 klo 09:16
Julkaisija: Suomen Rahapaja Oy

Jubileumsmyntet berättar för generation efter generation om vad som är viktigt för oss. Skyddet av Östersjön får en egen symbol den 31 oktober. Människor i hela världen röstade fram verket Liv i havet av Essi Kulju, gymnasieelev i Kajanaland, till motiv på jubileumsmyntet som präglas för Östersjön.

För andra året i rad fick allmänheten rösta fram ett motiv på det etiska jubileumsmyntet bland bidrag från gymnasieelever. I år bjöds unga studerande från flera länder runt Östersjön med i tävlingen. Fantastiska verk ända från Ryssland fanns med bland bidragen.

Den 15.6.–22.8. kunde man rösta på sin egen favorit på Myntverket i Finlands hemsida. Traditionellt sett har en jubileumsmyntsnämnd under finansministeriet utsett det vinnande bidraget, men den här gången fick allmänheten rätt att rösta.

En fräsch skildring av livets kretsgång

Essi Kulju är andra årets studerande på konstlinjen på gymnasiet i Kajanaland och hennes verk fick överlägset flest röster av allmänheten. Kulju berättar att hennes arbete påminner om livets kretsgång, men säger anspråkslöst att vinsten kom som en total överraskning. Kuljus lärare är däremot inte förvånade.

”Det är ett tydligt och fräscht arbete – det förmedlar den unga människans friska livsåskådning. Myntets åtsida skildrar hur människan använder Östersjön och frånsidan berättar i sin tur om havets betydelse för naturen”, förklarar Jaana Toivanen och Hannele Pussinen, lärare i bildkonst på gymnasiet i Kajanaland.

Etisk konst från Kajanaland

För andra året i rad tog en elev på konstlinjen på gymnasiet i Kajanaland hem vinsten i tävlingen om motivet på det etiska jubileumsmyntet. Förra året valde allmänheten ett verk av Roope Määttä, också han från Kajanaland, till motiv på jubileumsmyntet Barn och kreativitet.

Andra- och tredjeplatsen i tävlingen gick också till unga konstnärer från Kajanaland. Henriikka Hänninen kom på andra plats i tävlingen om jubileumsmyntet Skyddet av Östersjön med sitt verk ”Kretslopp”.  Aino Soininen fick tredje pris för sitt verk ”Playing with water”. 

Enligt Anna-Maija Palo, rektor på gymnasiet i Kajanaland, ligger hemligheten bakom skolans framgång i den uppmuntrande och stimulerande undervisningsstilen.

”Vår undervisning i bildkonst har fått beröm för att eleverna uppmuntras att hitta sin egen stil. Vi vill inte stuva in eleverna i förbestämda fack”, säger Palo.

Det slutliga myntet kommer att präglas utifrån Kuljus vinnande bidrag, och hon får 2 000 euro i pris. Andraprisvinnaren Hänninen får 1 000 euro och tredjeprisvinnaren Soininen får 500 euro.

 

Mer information:

Yrjö Sotamaa
Ordförande i jubileumsmyntnämnden
yrjo.sotamaa(at)aalto.fi

Maija Hiiri
Sekreterare i jubileumsmyntnämnden
maija.hiiri(at)mint.fi
tfn (09) 8943 4332

Liitetiedostot

Finlands finansministerium fattar beslut om präglingen av officiella finska jubileumsmynt. Till sin hjälp har ministeriet utsett en jubileumsmyntnämnd som inkluderar representanter från finansministeriet, Finlands Bank, Myntverket i Finland samt kultur och konst. Nämnden bereder förslag på nya jubileumsmynt självständigt. Efter ett positivt beslut från finansministeriet anordnar nämnden en designtävling och utser en vinnare. Slutligen föreslår nämnden för ministeriet att det vinnande förslaget ska förverkligas. Nämnden leds av professor emeritus Yrjö Sotamaa. Övriga ledamöter i nämnden är äldre budgetsekreterare Marja Kirppu från finansministeriet, docent Maria Lähteenmäki från Helsingfors universitet, intendent Heikki Malme från konstmuseet Ateneum, Mauri Lehtinen, chef för betalningsmedelsavdelningen vid Finlands Bank samt Myntverket i Finlands verkställande direktör Paul Gustafsson. Representanter från konstnärsförbunden (SAFA, Ornamo, Bildhuggarförbundet) bjuds in som experter till jubileumsmyntnämndens möten. Nämnden kan dessutom bjuda in en expert med stor kunskap om ämnet. Mer information om jubileumsmyntnämndens verksamhet finns på www.suomenrahapaja.fi.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs