Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Evon Kruununmetsätorpat ja metsänvartijatilat -kirja julkistetaan 19.2.

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Evon Kruununmetsätorpat ja metsänvartijatilat -kirja julkistetaan 19.2.

Tiedote.
Julkaistu: 15.02.2013 klo 10:03
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Evon torppien ja metsänvartijatilojen vaiheet on koottu ensimmäistä kertaa yhteen kirjaksi. Evon Kruununmetsätorpat ja metsänvartijatilat -kirja julkistetaan tiistaina 19.2. klo 14 Lammin Evolla.

Kun Evolla toimitettiin isojako 1700-luvun lopulla, sen seurauksena syntyi laaja valtion omistama metsäalue, jota nimitettiin liikamaaksi. Maa-ala piti jakaa Iso-Evon kyläläisille, mutta jakoa ei toteutunut koskaan. Tälle jakamattomalle metsäalueelle siirtyi asukkaita jo 1800-luvun alussa. Heidän raivaamistaan pienistä torpista tuli 1800-luvun puolivälissä valtion maalla olevia kruununmetsätorppia ja metsänvartijatiloja.

Evon Kruununmetsätorpat ja metsänvartijatilat -kirja antaa ensimmäistä kertaa tilaisuuden muodostaa kokonaiskäsitys Evon metsäalueen asutuksen vaiheista, yksittäisten torppien ja metsänvartijatilojen rakennuksista, pelloista, niityistä ja karjasta unohtamatta niiden asukkaita. Kirjasta löytyy myös kuvaus kylällä vaikuttaneesta Juhani Adaminpojasta (Kerpeikkarista), aikansa pahimmasta murhamiehestä, joka syyllistyi ainakin kahteentoista murhaan.

Kirjaan tulleen aineiston keräys käynnistyi Metsämiesten säätiön apurahalla jo vuonna 2006. Kirjan päälähteinä ovat Evon metsäopiston Hämeenlinnan maakunta-arkistossa olevat asiakirjat ja Kansallisarkistossa olevat Metsähallituksen asiakirjat. Historianopettaja Kaisu Koskue keräsi hajallaan olevan tiedon yhteen sekä kirjoitti tekstiosuuden. Hämeen ammattikorkeakoulun Evon yksikön lehtori Risto Viitala sekä yliopettaja Ilmari Häkkinen ovat omalla panoksellaan edistäneet kirjan valmistumista. Kirjaan on liitetty tekstiä havainnollistavia piirroksia, jotka ovat Ainikki Koskuen käsialaa. Kirjan kustansi Hämeen ammattikorkeakoulu ja se juhlistaa osaltaan Evon metsäopetuksen 150. juhlavuotta.

Evon Kruununmetsätorpat ja metsänvartijatilat -kirjan julkistus tiistaina 19.2.2013 klo 14 Lammin Evolla Evokeskuksessa (Saarelantie 1, Evo, Hämeenlinna). Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen.

Julkaisun voi tilata osoitteesta www.hamk.fi/julkaisut.

Lisätiedot

Ilmari Häkkinen, p. 03 646 5307 tai etunimi.sukunimi@hamk.fi
Kaisu Koskue, sp. etunimi.sukunimi@pp.inet.fi

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs