Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Europeisk folktradition förtrollar i Åbo 2017

Turun kaupunki

Europeisk folktradition förtrollar i Åbo 2017

Tiedote.
Julkaistu: 24.07.2016 klo 18:00
Julkaisija: Turun kaupunki

Europeade är Europas största folkmusik- och folkdansevenemang, som kommer till Finland för första gången 2017. Värdstaden Åbo väntar sig att ta emot nästan 5 000 folkmusikanter och -dansare samt tiotusentals åskådare mellan 26.–30. juli 2017.

Europeade är en mötesplats för konst och kultur, där man firar ett öppet och mångkulturellt Europa. Körer, musik- och dansensembler samt experter på folkdräkter från tiotals olika länder visar upp sina färdigheter under evenemanget. Uppvisningar, konserter och parader utlovas på estrader, gator och torg.

Folktraditionen syns och hörs runt om i staden före, under och till och med efter evenemanget. Det är absolut inte fråga om någon marginalgrupp, eftersom det i Finland finns uppskattningsvis 25 000 personer med folkdans som hobby och antalet folkmusikanter likaså uppgår till tiotals tusen.

Folkfesten har arrangerats sedan 1964. Europeades koordinator i Finland är Hilu Toivonen-Alastalo, som i många år har verkat aktivt för den folkliga traditionen. Enligt henne finns bara ett kriterium för ett lyckat evenemang:

-Vi vill göra evenemanget i Åbo till den bästa Europeade någonsin! Folktraditionen i Finland är stark och livskraftig, Åbo kan erbjuda en utmärkt inramning för en riktig folkfest och det självständiga Finlands 100-årsjubileum ger naturligtvis evenemanget litet extra krydda.

Evenemanget ingår i Finland 100-programmet, så de folkmusikanterna och -dansarna samt de åskådarna som anländer till Åbo får också tillfälle att fira Finlands hundraåriga självständighet.

-Under Europeade i Åbo har vi siktet inställt på att komma med i Guinness rekordbok med en välbekant purfinsk ”folkdans”. Målet är att under en kväll samla ihop en större grupp personer som dansar humppa samtidigt än någonsin tidigare, berättar Hilu.

Rekordförsöket är en del av kampanjen Hela Finland dansar 2017, som koordineras av Informationscentret för dans. Kampanjen ingår i Finland 100-programmet. Inför evenemanget kan man lära sig dansa humppa på webben, vid informationsmöten och under lokala evenemang.

 

Ytterligare information Hilu Toivonen-Alastalo
telefon: 050 563 6907
hilu.toivonen-alastalo@europeade2017.fi

info@europeade2017.fi

Europeade i Finland www.turku.fi/europeade2017
Europeade 2016 http://www.europeade2016.be
Moderorganisation www.europeade.eu

Europeade i Åbo 26–30 juli 2017

Europeade är den största årliga mötesplats för folkminnesentusiaster i Europa. Festen arrangeras första gången i Finland på sommaren 2017. Den samlar ihop i Åbo tusentals människor från Finland och hela Europa som är intresserade i folkdans och folkmusik.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs