Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Etnografian ja uskontotieteen asiantuntija Juha Pentikäisen arkisto Saamelaisarkistoon Inariin

Kansallisarkisto

Etnografian ja uskontotieteen asiantuntija Juha Pentikäisen arkisto Saamelaisarkistoon Inariin

Tiedote.
Julkaistu: 16.06.2015 klo 08:00
Julkaisija: Kansallisarkisto

Lapin yliopiston omistama professori Juha Pentikäisen arkisto talletetaan pysyvästi Saamelaisarkistoon Inariin lähelle saamelaisarkistojen keruualuetta. Arkisto koostuu kokoelmasta etnografista ja uskontotieteellistä tutkimusaineistoa 1960-luvulta 2000-luvulle sekä tätä vanhempaa aineistoa. Aineiston pääpaino on pohjoisen pallonpuoliskon alkuperäiskansojen kulttuureissa. Arkisto sisältää valokuvia, asiakirja-aineistoa, nauhoitteita ja kirjallisuutta.

Juha Pentikäinen on Helsingin yliopiston uskontotieteen emeritusprofessori. Tällä hetkellä hän toimii dosenttina ja asiantuntijaprofessorina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Pentikäinen on maailman johtavia etnografian ja uskontotieteen asiantuntijoita. Hän on tehnyt etnografista ja uskontotieteellistä kenttätutkimusta vuodesta 1960 Suomessa, Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapissa sekä Inkerin ja Karjalan pakolaisten parissa Ruotsissa.

Vuosina 1988-2002 Pentikäinen teki lukuisia etnografisia kenttätutkimusmatkoja Siperiassa ja Luoteis-Venäjällä Euraasian alkuperäiskansojen keskuuteen.  Saamelaisaineistosta merkittävän kokonaisuuden muodostavat Tenon varrella Dálvadaksen kylässä kerätyt kenttätutkimusaineistot. Tämän lisäksi saamelaiseen mytologiaan liittyvää tutkimusaineistoa on arkistossa runsaasti. Arkistoon kuuluvat saamelaisaineistojen lisäksi laajat suomalaistaustaisiin kansoihin liittyvät nauhoite-, valokuva- ja asiakirja-arkistot.

Arkiston kuva-aineisto sisältää myös ainutlaatuisia Lappiin ja saamelaiskulttuuriin liittyviä 1960-luvun kuvia sekä Siirtolaistutkimuksen American History Projectin aikana kerättyjä kuvia. Merkittävän kokonaisuuden muodostavat myös Amurin nanaiden ja Obin hantien ja mansien elämästä ja samanistisesta kulttuurista 1980–1990-luvulla kertovat kuva-aineistot.

Arkistosta löytyy aineistoa erilaisiin tutkimushankkeisiin. Arkiston sisältämää laajaa AV- ja kenttäpäiväkirjamateriaalia voidaan pitää etnografisen tutkimusmenetelmän klassikkona.

Lisätietoja:

Arkistonhoitaja Inker-Anni Linkola, Saamelaisarkisto, puh. +358 295 337 042, s-posti: inker-anni.linkola@narc.fi

Arkistolaitoksen tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilyminen ja niiden käytettävyys, edistää tutkimusta sekä ohjata, kehittää ja tutkia arkistotointa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs