Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Estetiikan klassikot II: 1900-luvun alkupuolella taiteesta tuli uudenlainen poliittisen taistelun työkalu

Gaudeamus

Estetiikan klassikot II: 1900-luvun alkupuolella taiteesta tuli uudenlainen poliittisen taistelun työkalu

Tiedote.
Julkaistu: 14.04.2016 klo 15:00
Julkaisija: Gaudeamus

Viime vuosisadan nopea tekninen kehitys ja globaali kapitalismi, totalitarististen väkivaltakoneistojen nousu ja tuho, kaksi maailmansotaa ja toisaalta niin demokratian kuin tasa-arvon ihanteenkin läpimurrot mullistivat maailman. Teollistuneessa yhteiskunnassa taiteen ja esteettisten kokemusten ydin määriteltiin uudelleen.

Avantgardeliikkeet ja massakulttuuri virittivät kysymyksiä taiteen suhteesta poliittiseen valtaan, teknologiaan sekä ruumiilliseen ja intuitiiviseen tietoon. Merkityksen, tulkinnan ja muodon teemoja lähestyttiin uusista näkökulmista. 1900-luvun alkupuolella taiteesta tuli uudenlainen poliittisen taistelun työkalu: modernista taiteesta etsittiin keinoja ravistella turtuneita arjen suorittajia aistimaan, ajattelemaan ja toimimaan rohkeammin ja aidommin niin yksilöinä kuin yhteisössäkin.

Estetiikan klassikot II: Modernista postmoderniin on laaja valikoima modernin estetiikan tärkeimpiä kirjoituksia. Ne peilaavat moniäänistä vuosisataa, jonka kuluessa aiemmat ”suuret kertomukset” pirstaloituivat lukuisiksi ”pieniksi kertomuksiksi”. Tekstejä yhdistävät kysymykset eletyn elämän, intuition ja sisäisyyden merkityksistä tiedon ja taiteen tuottamisessa sekä pohdinta uusien taiteellisten tekniikoiden ja teknologian ympärillä. Miten taide voisi osallistua ”paremman maailman” rakennustyöhön?

Suuri osa kirjoituksista julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa suomeksi. Suomennosten ohella teos sisältää asiantuntijoiden johdannot kuhunkin aihepiiriin.

Menneisyyden kirjoitukset toimivan kriittisenä vastakuvana nykyajalle ja sen utopioille

”On ihmeellistä kokea kerta toisensa jälkeen, miten menneisyyden kirjoitukset avaavat näkymiä nykyisyyteen. Usein ne tuntuvat toimivan kriittisenä vastakuvana nykyajalle ja sen utopioille tulevaisuudesta.” Anita Seppä & Ilona Reiners

”Kaikkien esteettisten motiivien alussa on symmetria. Jotta asioissa olisi ajatusta, mielekkyyttä ja harmoniaa, ne täytyy ensin muotoilla symmetrisesti. Kokonaisuuden osat täytyy sovittaa toisiinsa ja järjestää sopusuhtaisesti saman keskipisteen ympärille.” Georg Simmel (suom. Tiina Huuhtanen)

”Taideteoksen äärellä on tosiaankin mieltä vailla kysyä, onko taiteilijan ilmaisema sisältö metafyysisesti tai historiallisesti totta vai epätotta; se on kuin asettaisi moraalisen tuomioistuimen eteen mielikuvituksen eteerisiä näkyjä.” Benedetto Croce (suom. Salome Vähämäki)

”Kauneuteen on perinteisesti liitetty sielu ja henki sekä toisaalta valo, kirkkaus ja loisto. Uudemmalla ajalla näiden oheen tai sijaan ovat tulleet luonne ja luonteenomaisuus, tunteet ja mielentilat, intensiivisyys ja erityisesti taiteen yhteydessä ilmaisu ja ilmaisuvoima.” Jyri Vuorinen

”Joka tarrautuu korkeisiin ja vakaviin nautintoihin, se vähentää nautintojaan. Hän joutuu alituiseen karsimaan mielihyvän arvoisia asioita; hyvää makuaan harjoittaessaan hän viimein niin sanotusti hinnoittelee itsensä markkinoilta. Tässä tilanteessa camp-maku voi kerrostua hyvän maun päälle arkailemattomana ja nokkelan henkevänä hedonismina. Hyvän maun harjoittaja muuttuu nyt hilpeäksi, kun aiemmin häntä uhkasi krooninen turhautuminen. Camp-maku tekee hyvää ruuansulatukselle.” Susan Sontag (suom. Jyri Vuorinen)

Ilona Reiners, Anita Seppä & Jyri Vuorinen (toim.)
Estetiikan klassikot II. Modernista postmoderniin.
ISBN 978-952-495-390-0
Gaudeamus 2016

Teos julkaistaan yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa.

Lisätietoa kirjasta Gaudeamuksen verkkosivuilta.

Toimittajat
Ilona Reiners
(FT) on julkaissut lukuisia kirjoja, artikkeleita ja esseitä kriittisen teorian, estetiikan ja taiteiden tutkimuksen alalta.
Anita Seppä on estetiikan ja taidekasvatuksen dosentti ja työskentelee professorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.
Jyri Vuorinen on estetiikan dosentti Helsingin yliopistossa.

Lisätiedot kirjasta:
Anita Seppä

anita.seppa@uniarts.fi

Voiko taiteella muuttaa maailmaa? -keskustelutilaisuus
Keskiviikkona 11.5. klo 1718
Tiedekulma Aleksi, Aleksanterinkatu 7, Helsinki

Tervetuloa keskustelemaan taiteen ja tutkimuksen suhteesta estetiikan ja taidekasvatuksen dosentti Anita Sepän ja Tuomas Nevanlinnan kanssa.

Keskustelutilaisuus liittyy uutuuskirjaan Estetiikan klassikot II. Kirjan teemoista puheenaiheiksi nousevat mm. seuraavat kysymykset:

- Onko taiteen avulla mahdollista muuttaa maailmaa?
- Miten uudet teknologiat ovat vaikuttaneet taiteeseen?
- Mikä on kaunista? Voiko rumuudesta löytää kauneutta?
- Minkälaisia näkökulmia menneisyyden kirjoitukset avaavat nykyisyyteen?
- Millainen merkitys kääntämistyöllä on tieteelle ja taiteelle nykyhetkessä?

Tilaisuuden järjestävät Gaudeamus ja Taideyliopiston Kuvataideakatemia. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Arvostelukappaleet:
lasse.leminen@gaudeamus.fi
p. 050 466 4910

Liitetiedostot

Gaudeamus on Helsingin yliopiston omistama tieto- ja tiedekirjakustantamo. Erikoisalojamme ovat yhteiskunta, filosofia, historia, ympäristö, talous ja kasvatus.

www.gaudeamus.fi

Gaudeamus | Tiedon puolella

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs