Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Ensimmäinen Dettonin Rauhan työpaja Suomeen

Mäntyharjun kunta

Ensimmäinen Dettonin Rauhan työpaja Suomeen

Tiedote.
Julkaistu: 05.08.2016 klo 14:17
Julkaisija: Mäntyharjun kunta

Italialainen taiteilija Guido Dettoni saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen. Ensimmäinen Peace Gate Rauhan työpaja toteutuu Mäntyharjussa, Villa Aurorassa 8.8.2016. Tapahtuma on kutsutilaisuus, jossa osallistujat pääsevät muotoilemaan rauhan muotoja, joista rakentuu myöhemmin rauhan portti-teos. Yhteisötaiteilija, yhdessäluomisen otteen kehittäjä FT Terhi Takanen kutsui Guido Dettonin Suomeen, ja toteuttaa työpajan hänen kanssaan. Tarkoituksena on luoda alku, siemen, rauhan työlle Suomessa, ja kehittää uusia yhteisiä työskentelymuotoja. Molemmat taiteilijat ovat kiinnostuneita yhteisöllisistä, yhdessäluovista taidemuodoista, joiden kautta voi olla rakentamassa maailmaa. ”Rauha on meissä, ja se saa muotonsa rauhan portissa”, Takanen kuvailee. Kyse ei ole rauhan portti monumenttien rakentamisesta, vaan siitä miten rauha elää meissä.

Seija Pohjanoksa on perustanut Juha Poraharjun kanssa voimaannuttavan keskuksen Villa Auroran Mäntyharjuun vastapäätä taidekeskus Salmelaa. Pohjanoksaa inspiroi rauhan sanoma, ja se miten voimme kohdata ihmisinä sekä tuntea yhdessä yhteytemme luontoon. ”Sydän avautuu täällä luonnossa, ja voimme kuunnella mihin se kutsuu. Luonnossa oleminen tuo meidät ytimeemme, rauhan tilaan”. Tästä syystä Rauhan työpaja tuntui heti olevan yhteistä työtämme.

 

Rauhan teema toi yhteen tapahtuman synnyttäjät

Tulevan työpajan taustalla on kolmen ”rauhan työntekijän”, Dettonin, Takasen ja Pohjanoksan

erikoislaatuiset kohtaamiset. Sekä Takanen että Auroran emäntä Seija Pohjanoksa ovat kokeneet Italian Assisin henkiseksi kodikseen, paikaksi johon aina palataan. Tässä Rauhan kaupungiksi nimetyssä paikassa on Dettonin merkittävä pysyvä Maria -näyttely. Takanen sai kosketuksen Dettonin työhön juuri Assisissa.

”Näyttely rakentuu Marian ympärille, ja kutsuu tuntemaan Marian olemuksen meissä itsessämme – rauhan ja rakkauden laatuina. Se puhuttelee yksinkertaisuudellaan”. Franciscus Assisilaisen kotikaupunki on tavallaan yhdistänyt nämä kolme rauhan työntekijää. 

Takanen ja Dettoni ohjaavat nyt yhdessä Rauhan työpajan, ja suunnittelevat myös jatkoa yhteistyölle. Uusien yhteistyötahojen löytämiselle on varattu aikaa kesän lomien keskellä. Villa Aurorassa ainakin tullaan jatkamaan rauhan työtä, ja toiveissa on kutsua Dettoni pian uudelleen Suomeen. Suomen hankkeelle avataan pian oma nettisivu.

 

Dettonin taustasta ja uusin projekti

Milanossa syntynyt Dettoni aloitti taiteellisen uransa 1950-luvun lopulla maalaustaiteen ja veistotaiteen alueella. Hän on tunnettu henkisistä teoksistaan kuten Maria-teoksista, joita on ympäri maailmaa. Hänen taiteellisen työnsä ytimessä on käsien ja materian kohtaaminen. ”Kädet näkevät ja silmät koskettavat”. Hän on kehittänyt jo 70-luvulta lähtien osallistavia taidemuotoja, joissa osallistujat pääsevät muotoilemaan käsillään silmien ollessa peitettyinä. Tästä on kehittynyt myös Rauhan työpajat, joita pidetään ympäri maailmaa.

Juuri nyt uusimpana osallistavan taiteen muotona on syntymässä veistosinstallaatio MOTHER EARTH CIRCLE (Äiti Maa -ympyrä) Espanjaan Mont Serratin alueella. Tämä muodostuu veistoksellisista äiti-muodoista, joissa lapset saavat kiipeillä ja leikkiä. Hanke on yhteisörahoitteinen, ja sitä voi tukea netissä. Takanen on lähdössä tutustumaan hankkeeseen lokakuussa. Installaatio on Earthship IsleVerde -alueella, joka on ekologisesti omavarainen elinympäristö. Alue on luonnonläheinen, vanhoja historiallisia rakennuksia on entisöity ja luontopolut kutsuvat kävelemään. Alueen koko toiminta perustuu ekologisesti kestävään toimintatapaan, ja myös kestävää teknologiaa hyödynnetään eri tavoin.

 

Lisätietoja:

Haastattelu- ja dokumentointimahdollisuuksista: Seija Pohjanoksa 358 45 615 6260

Villa Auroran sivut: http://www.villa-aurora.fi/

 

Työpajan sisällöstä, yhteistyömahdollisuuksista ja Dettonin vierailusta: Terhi Takanen,

terhi.takanen@cocreators.fi gsm 0400775508 (matkoilla 19-20.7)

 

Dettonin työstä (Nesher-organisaatio) http://nesher.org/

Video Peace Gate työpajan toteutuksesta Assisissa https://vimeo.com/124728901

 

Takasen työstä www.cocreativeprocess.org,

http://portalsofcocreatio.wix.com/portalsofcocreation#!home/c162q

 

Mäntyharju on noin 6200 asukkaan luonnonkaunis Etelä-Savossa. Kunnan elinvoimaisuuden vahvistaminen, yrittäjyyden edistäminen ja hyvät palvelut luovat vahvan perustan toiminnan kehittämiselle ja tulevaisuuden suunnittelulle.

Mäntyharjun kansalaisopisto on noin 1150 netto-opiskelijan, 5500 oppitunnin ja 60 opettajan vireä oppilaitos, jonka toiminta-alueena on Mäntyharjun kulttuurikunta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs