Designmuseossa avautuu syyskuussa muotoilua ja tutkimusta yhdistävä Critical Tide -näyttely. Helsinki Design Weekin alussa avautuva näyttely kokoaa yhteen projekteja ja teoksia, jotka tutkivat meriä ja muutoksen mahdollisuutta muotoilun keinoin. Critical Tide yhdistää näyttelytilaan tutkimuksen, aktivismin ja yhteisöllisyyden.
Ota päivämäärä talteen: näyttelystä pidetään tilaisuus medialle torstaina 5.9. Ennakkoilmoittautumiset: designmuseo@designmuseum.fi
Critical Tide avaa silmämme sille, millä tavoilla ihmisen toiminta vahingoittaa ympäristöämme. Samalla näyttely myös uusii käsityksiämme siitä, millaisia keinoja tilanteen parantamiseksi voidaan löytää. Critical Tide haastaa kävijän kokeilemaan, oppimaan uutta ja uppoutumaan.
- Critical Tide -näyttelyssä esittelemme kävijöille erilaisia tapoja sitoutua aktiivisesti merien kestävään kehitykseen, näyttelyn kuraattorit kertovat.
Näyttelyssä on esillä muun muassa uusia materiaaleja havainnollistava merilevälaboratorio, hiuksista tehtyjä öljyntorjuntamattoja sekä koppi, jossa kävijä voi tunnustaa merta kohtaan tekemiään syntejä. Erilaisia töitä yhdistää teosten pohjalta löytyvä tutkimustieto sekä halu parantaa ihmisen ja merien yhteiseloa.
- Haluamme näyttää, että muotoilu voi parantaa luonnon kestävyyttä. Näyttely tutkii, miten ihminen voisi tehdä vähemmän haittaa maapallollemme, näyttelyn kuraattoritiimi kuvailee.
Näyttelyn takana on kansainvälinen joukko moniammatillisia tekijöitä: muotoilija ja Aalto-yliopiston professori Julia Lohmann, muotoilija, sukellusohjaaja ja RMIT-yliopiston tutkija Pirjo Haikola, muotoilija, kuraattori ja Emily Carr -yliopiston tutkija Gillian Russell ja graafinen suunnittelija ja kuvittaja Gero Grundmann.
Critical Tide tarttuu kriittisellä otteella ajankohtaiseen teemaan. Designmuseon intendentti Suvi Saloniemi on ollut kuratoimassa Critical Tide -näyttelyä yhdessä työryhmän kanssa. Saloniemen mukaan monet muotoilunäyttelyt käsittelevät parhaillaan ympäristöteemoja lajien yhteiselon näkökulmasta.
- Maailmalla avautuvat ympäristökriisiä tarkastelevat näyttelyt kyseenalaistavat nykyisen suhteemme ympäristöön ja pohtivat lajienvälisyyttä uudella tavalla. Critical Tide -näyttelyn teokset tutkivat ihmisen ja meren välistä suhdetta sekä sitä, miten muotoilu voisi olla mukana uudenlaisen merisuhteen luomisessa, Saloniemi toteaa.
Ihmisen suhdetta maapalloon ja sen lajistoon tarkastelevat muun muassa parhaillaan Milanossa nähtävä Broken Nature -triennaali sekä vasta-avautunut Ocean Plastics -näyttely muotoiluun ja käsityöhön erikoistuneessa Röhsska-museossa Göteborgissa.
Ihmisen ja planeetan yhteiselon uudelleenjärjestäytyminen muuttaa Saloniemen mukaan väistämättä myös muotoilun ja muotoilijan asemaa.
- Monet muotoilua esittelevät näyttelyt ehdottavat nyt, että muotoilijat ja muotoiluteollisuus voisivat tulevaisuudessa olla tulosvastuussa planeetalle markkinoiden sijaan ja yhteiskunnan käytössä kaupankäynnin sijaan, Saloniemi toteaa.
Critical Tide -näyttelyyn on koottu kahdeksan projektia, joihin voi osallistua katsomalla, kuuntelemalla tai kokeilemalla.
Aquatocene -ääniteos
Slovenialaisen taiteilijan Robertina Šebjaničin Aquatocene-projekti tutkii ihmiskunnan aiheuttamaa vedenalaista melusaastetta. Veden pinnan alla äänitetyssä teoksessa sekoittuvat meren eliöiden, merivirtojen ja ihmisen aiheuttamat äänet. Vedenalainen melu ja äänimaisema vaikuttavat merkittävästi moniin meren eliöihin. Aquatocene-äänimaisemat rohkaisevat kuulijaa pohtimaan sitä, millainen vaikutus melusaasteella on merenalaiseen elinympäristöön.
Baltic Characters -testi
Baltic Characters on näyttelytiimin luoma empatiaharjoitus. Leikkimielisessä testissä vastataan kysymyksiin ja selvitetään, mikä Itämeren eläjä vastaa parhaiten omaa luonnetta. Tavoitteena on saada ihminen sitoutumaan Itämeren asukkaisiin sekä tunnetasolla että älyllisesti. Samalla se kasvattaa empatiaa ja yhteyden tunnetta lähimereemme. Testin on kuvittanut graafikko, kuvittaja ja näyttelytiimin jäsen Gero Grundmann.
Department of Seaweed -avoin merilevälaboratorio
Critical Tide -näyttelytyöryhmän jäsen, muotoilija ja tutkija Julia Lohmann työskentelee merilevän parissa ja on kehittänyt siitä valmistusmateriaaleja vuodesta 2007 alkaen. Näyttelyä varten Lohmann on suunnitellut avoimen muotoilulaboratorion, jossa hän rakentaa esineitä merilevästä ja esittelee työtään materiaalin parissa. Merilevälaboratorio-projekti yhdistää muotoilijoita ja tutkijoita, jotka ovat kiinnostuneet levistä ekologisesti kestävänä materiaalina. Julia Lohmann ja hänen tiiminsä työskentelevät avoimessa laboratoriossa näyttelytilassa keskiviikkoisin.
MARS – Modular artificial reef structure
Muotoilija Alex Goadin 3D-tulostettava riutta (2013) on suunniteltu taantuneiden koralliriuttojen ennallistamiseen. MARS:in keraaminen pinta tarjoaa kasvualustan koralleille ja siihen istutetut korallit voidaan lopulta siirtää sellaisenaan meriin. Goadin projekti on voittanut useita palkintoja ja se on käytössä Malediiveilla korallihautomossa.
Matter of Trust -öljyntorjuntamatot
Yhdysvaltalaisen Matter of Trust -organisaation tietojen mukaan pelkästään Yhdysvaltojen aluevesillä öljyä vuotaa mereen noin 4,9 miljoonaa litraa vuosittain. Matter of Trust on kehitellyt mattoja ja puomeja, joiden avulla voidaan kerätä öljyä ja rasvaa vesistöistä. Matot valmistetaan orgaanisesta ja uusiutuvasta materiaalista, joka imee öljyä itseensä, eikä aiheuta lisähaittaa meriluonnolle: ihmisten hiuksista ja eläinten karvoista, villasta ja höyhenistä.
Ocean Confessionals -tunnustukset
Ocean Confessionals on koppi, jossa näyttelyvieras voi paljastaa merta kohtaan tekemänsä synnit. Synnit kirjoitetaan paperilapuille, jotka lasketaan mereen 26. päivä lokakuuta järjestettävässä seremoniassa. Laput on tehty hajoavasta paperista, joka vapauttaa hajotessaan kalsiumkarbonaattia. Kalkkikivistä vapautuvaa kalsiumkarbonaattia on käytetty järvissä vähentämään happamoitumista.
Radical Ocean Futures -ääni-installaatio, Andrew Merrie
Tohtori Andrew Merrien (Tukholman yliopisto) Radical Ocean Futures -projekti esittelee neljä tutkimustietoon perustuvaa narratiivia merien mahdollisesta tulevaisuudesta. Projekti yhdistää tieteellisiä faktoja luovaan spekulaatioon. Näyttelyssä esillä oleva teos koostuu neljästä lyhyestä ääntä ja kuvaa hyödyntävästä skenaariosta.
Sea Chair -tuoli (Studio Swine)
Meressä pyörivän muovin hajoaminen kestää tuhansia vuosia. Studio Swinen Sea Chair -tuoli valmistetaan kokonaan meristä kerätystä muovista. Muovi kootaan yhdessä paikallisten kalastajien kanssa ja tuoli valmistetaan sulatetusta muovista keskellä merta. Studio Swine (Super Wide Interdisciplinary New Explorers) on Alexander Grovesin ja Azusa Murakamin vuonna 2011 perustama taidekollektiivi.
Critical Tide -näyttely yhdistää erilaisia tapoja osallistua, oppia ja tavata näyttelyn takaa löytyviä muotoilijoita. Näyttely levittäytyy Designmuseon Galleriasta myös Helsingin rannoille.
Lisätietoa tapahtumista löydät täältä
Critical Tide -näyttelyprojekti valittiin Designmuseon syksyn gallerianäyttelyksi avoimessa Design Club -näyttelyhaussa. Tämän vuoden Open Call -näyttelyn pääyhteistyökumppani on Lääketietokeskus. Näyttelyssä nähtäviä projekteja ovat tukeneet myös John Nurmisen säätiö sekä Suomen Lions -liiton Leijonat puhtaan veden puolesta -hanke.
Julia Lohmanin Oki Naganode -merileväveistos. Osia veistoksesta nähdään myös syksyn Critical Tide -näyttelyssä. / Noortje Knulst
Koko: 3,80 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 4134x2756Julia Lohmanin Oki Naganode -merileväveistos. Osia veistoksesta nähdään myös syksyn Critical Tide -näyttelyssä. / Noortje Knulst
Koko: 3,80 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 4134x2756Robertina Sebjanic Aquatocene Photo by Uros Abram
Koko: 7,01 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 4000x3000Robertina Sebjanic Aquatocene Photo by Uros Abram
Koko: 7,01 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 4000x3000
Lisätietoa Minni Soverila minni.soverila@designmuseum.fi Designmuseo on suomalaisen muotoilun valtakunnallinen erikoismuseo. Designmuseo tutkii, kerää, tallentaa, dokumentoi ja esittää muotoilua Suomessa ja kansainvälisissä kiertonäyttelyissä. Käyntiosoite: |
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1