Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Enkelit kanssamme – Ina Collianderin taidenäyttely Valamon luostarissa

Valamon luostari

Enkelit kanssamme – Ina Collianderin taidenäyttely Valamon luostarissa

Tiedote.
Julkaistu: 22.01.2014 klo 14:00
Julkaisija: Valamon luostari

KUTSU TIEDOTUSVÄLINEILLE

Tervetuloa Ina Collianderin Enkelit kanssamme -taidenäyttelyn avajaisiin
keskiviikkona 22.1.2014 klo 15.-16.30 (tiedotusvälineet tervetulleita jo alk. klo 14)

Valamon luostarin kulttuurikeskukseen
Valamontie 42, 79850 Uusi-Valamo

Tilaisuuden avaa arkkimandriitta Sergei.
Ina Collianderin taiteilijaelämää muistelee isä Sergius Colliander.
Näyttelyn on koonnut piispa Arseni.

****************************************

TIEDOTE

Julkaisuvapaa 22.1.2014

Valamon luostari haluaa tarjota pyhiinvaeltajille ja vierailijoille entistä paremmin myös kulttuuritarjontaa. Vuoden 2014 alusta lähtien luostari järjestää vuosittain kaksi korkeatasoista näyttelyä. Tammikuun 22. päivä avautuu Ina Collianderin tuotantoa esittelevä näyttely ”Enkelit kanssamme”. Syyskuussa on vuorossa eräästä suomalaisesta yksityiskokoelmasta valikoitu kokonaisuus kristillistä kuvataidetta 1500-luvulta 1900-luvulle.

Ina Colliander (1905–1985) tunnetaan taidegraafikkona sekä kirjailija Tito Collianderin puolisona. Taiteilija syntyi Pietarissa asuneen Lydia (os. von Golicke) ja arkkitehti Richard Behrsenin perheen esikoisena. Hän osoitti jo varhain taiteellisia taipumuksia ja piirtäjän lahjat tulivat ilmeisesti isän puolelta. Colliander aloitti taideopinnot 15-vuotiaana Taiteiden edistämiskoulussa Pietarissa. Vuonna 1923 taiteilija emigroitui Suomeen ja pääsi syksyllä 1924 opiskelemaan Helsinkiin Taideteollisuuskeskuskoulun mallipiirustusosastolle. Opintojen jälkeen hän työskenteli joitain vuosia kuvittajana Werner Söderströmin kirjapainossa Porvoossa.

Jo 1930-luvulla Colliander loi omintakeisen puupiirrostyylinsä. Grafiikan rinnalla Ina Colliander maalasi vesiväritöitä, pastelleja ja öljyvärimaalauksia. Hän teki 1960–80 -luvuilla myös syväpainografiikkaa ja mosaiikkeja, joista kaksi koristaa Valamon luostarin pääkirkkoa. Colliander tunnetaan erityisesti enkeleistään ja muista uskonnollisaiheisista teoksista. Hän osallistui ahkerasti näyttelytoimintaan ja Collianderin teoksia on kaikissa merkittävissä kotimaisissa kokoelmissa sekä mm. Pietarin Eremitaasissa ja Tukholman Nationalmuseumissa.

– Äidille taiteen tekeminen oli ehdoton osa jokapäiväistä elämää. Muistan, kun jossakin ulkona, vaikkapa penkillä istuen, koko hänen olemuksensa äkkiä saattoi terästäytyä. Katse keskittyi johonkin. Käsiin ilmaantuivat kuten itsestään luonnoslehtiö ja kynä. Sellaisina hetkinä häntä oli viisainta olla häiritsemättä, muistelee kaukaisia lapsuuden aikoja taiteilijan poika, isä Sergius Colliander.

Valamon luostarin näyttely esittelee Collianderin laajaa tuotantoa 1920-luvulta 1980-luvulle. Esillä on sekä grafiikkaa että vesi- ja öljyvärimaalauksia Valamon luostarin, Joensuun ja Lapinlahden taidemuseoiden sekä yksityisistä kokoelmista.

Enkelit kanssamme -taidenäyttely on avoinna 22.1.–30.8. Talvikaudella lauantaisin klo 12–14. Pääsiäisen aikaan pidennetyt aukioloajat. Ryhmille tilauksesta myös muina aikoina. Kesällä 1.6.–31.8. ma–la klo 10–17, sunnuntaisin ja kirkollisina juhlina klo 12–17. Tiedustelut: 017 570 111.

Lisätietoja näyttelystä:
Piispa Arseni, puh. 050 311 0349
Arkkimandriitta Sergei, puh. 040 566 6642, keskiviikkona 22.1. klo 10–12
Isä Sergius Colliander, puh. 020 6100 491.

Valamon luostari
Valamontie 42, 79850 Uusi-Valamo 

 

Kuvan lähdetiedot:
Ina Colliander: Lehtien suhina.
Väripuupiirros vuodelta 1953.
Yksityisomistus.

 

 

Liitetiedostot

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Luonnonkauniilla Heinävedellä sijaitseva luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä.

Valamon munkkiluostarin veljestö elää hengellistä yhteisöelämää, joka pohjautuu ortodoksisen kirkon askeesin perintöön. Vanhan perinteen mukaan luostarin tulee elättää itse itsensä. Nykyisin Valamon pääelinkeino on matkailu: luostarissa käy vuosittain kymmeniä tuhansia, ja kaikki matkailusta saadut tuotot käytetään suoraan luostarin ylläpitoon ja kehittämiseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs