Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Egentliga Finlands nya mynt ges ut 29.9.2014. Egentliga Finland får sitt tredje mynt

Suomen Rahapaja Oy

Egentliga Finlands nya mynt ges ut 29.9.2014. Egentliga Finland får sitt tredje mynt

Pressmeddelande.
Publicerad: 15.09.2014 kl. 13:55
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Myntserien för finländska landskapsdjur kompletteras med Egentliga Finlands jubileums¬mynt som ges ut den 29 september. Landskapsmyntet har nominella värdet fem euro och pryds av en räv framför Åbo slott. Egentliga Finlands historiska landskapsvapen avbildas på jubileumsmyntets valörsida.

Egentliga Finlands jubileumsmynt hör till en myntserie som Myntverket i Finland präglar på uppdrag av finansministeriet. Myntserien hedrar signaturdjuren för Finlands historiska landskap.

Egentliga Finland får sitt tredje signaturmynt i och med det femeuromynt som nu ges ut. År 2010 gav Myntverket i Finland ut Egentliga Finlands första landskapsmynt för att hedra landskapets traditionella och högklassiga trädsniderikultur, och på myntet ses en stiliserad avbildning av en del av läsförhörskåsan från Rusko. År 2013 fick Egentliga Finland ett jubileumsmynt över Åbo domkyrka i myntserien Landskapens byggnader.

"Landskapsmynten har aktiverat finländarna att se allt noggrannare på sina mynt och vad de avbildar. Egentliga Finlands jubileumsmynt bevarar en liten del av såväl landskapets kulturarv som värderingar från generation till generation", säger kommunikationsdirektör Henna Karjalainen vid Myntverket i Finland.

I myntserien publicerades Karelens och Savolax mynt den 27 maj och Ålands landskapsmynt den 18 augusti. År 2015 kommer myntseriens övriga fem jubileumsmynt att ges ut för Satakunda, Österbotten, Nyland, Lappland och Tavastehus.
Finansministeriets förordning om jubileumsmynt för landskapens djur finns här: http://finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140363.


Egentliga Finlands mynt präglas i 10 000 exemplar som spegelblanka och i 35 000 exemplar i fabrikskvalitet

Egentliga Finlands landskapsmynt, av basmetaller och med nominella värdet 5 euro, präglas i högst 35 000 exemplar i fabrikskvalitet och i 10 000 exemplar som spegelblanka. Jubileumsmyntet har en diameter på 27,25 millimeter och väger 9,8 gram. Frånsidan på landskapsdjurens mynt har designats av Erkki Vainio och valörsidan av Nora Tapper.

Polerade, spegelblanka jubileumsmynt finns förpackade i ett skyddande, genomskinligt plasthölje och i en förpackning med myntets historia. Priset på ett spegelblankt jubileums-mynt är 22 euro. Jubileumsmynt i fabrikskvalitet finns i 500 exemplar, förpackade i numrerade äkthetsintyg och priset är 10 euro per styck. Du får landskapets mynt till nominellt värde när du skaffar en påse med tio exemplar till ett pris på 50 euro.

Den 29 september kommer Egentliga Finlands landskapsmynt till försäljning i Myntverket i Finlands webbutik och hos återförsäljare.

Närmare upplysningar:
Katriina Holm
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 400 211 066
katriina.holm(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, myntplantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2014 www.suomenrahapaja.fi

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs