Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Chaplinia varhaisista Keystone-komedioista Nykyaikaan

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Chaplinia varhaisista Keystone-komedioista Nykyaikaan

Tiedote.
Julkaistu: 12.03.2014 klo 10:16
Julkaisija: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Orionin kinokonsertti avaa maailman rakastetuimman kulkurin juhlasarjan

Englantilaisen, varieteekoomikkona uransa aloittaneen Charles Chaplinin (1889–1977) tulkitsema pieni kulkuri on eittämättä maailman kuuluisin komediahahmo. Helsingin taidemuseo Tennispalatsin Chaplin kuvissa -näyttelyyn liittyen Orionissa esitetään maalis-huhtikuussa sarja mestarin elokuvia koko perheelle. Esitykset jatkuvat kesäkaudella uusinnoilla ja harvinaisuuksilla.

Avajaisnäytöksissä sunnuntaina 30.3. lavalle astuu Cleaning Women. Omintakeisista itsetehdyistä soittimista tunnetulle yhtyeelle kinokonsertit ovat paluu komedioiden pariin. Musiikki elokuviin Pikkutunneilla (One A.M., 1916) ja Charlie pankissa (The Bank, 1915) on sävelletty tilaustyönä KAVIlle ja kuullaan nyt ensimmäistä kertaa. Syksyllä 2012 yhtye sävelsi ja esitti musiikin Äänekkäät mykät -näytökseen, jossa nähtiin Valkokankaan takana (Behind the Screen, 1916). Siitä esitetään nyt musiikillisesti päivitetty versio. Restauroidut elokuvat esitetään 2K-digikopioina. Näytös sopii kaiken ikäisille!

Cleaning Womenin mykkäsäestykset niittävät mainetta ulkomaita myöten. Chaplin-kinokonsertti on jo varattu mm. Tromssassa järjestettävän Silent Film Days -mykkäelokuvajuhlien ohjelmistoon, ja aiemmin yhtye on säestänyt niin Aelita – Marsin kuningattaren Luxemburgin Filharmoniassa kuin Panssarilaiva Potemkinin Moskovan elokuvamuseossa.

Erikoisnäytöksissä myös Nykyaika ja Keystone-komedioita

Syksyllä 2013 kehutun Chaplin-teoksen julkaissut Peter von Bagh tulee alustamaan sunnuntaina 6.4. Chaplinin klassikkoelokuvan Nykyaika (Modern Times, 1936). Teollista yhteiskuntaa kuvaava elokuva oli Chaplinilta uusi avaus, ja sen anarkistisen satiirin yleispätevyys on vain korostunut globalisaation aikakaudella. Paulette Goddardista kulkuri sai ensi kertaa kumppanin, joka seurasi häntä taivaanrantaan asti.

Keystone-kauden komedioita esittelevä näytös Chaplinin syntymäpäivänä 16.4. on KAVIn ylpeyden aihe: Fondazione Cineteca di Bologna ja Roy Export restauroivat elokuvat KAVIn omista nitraattikopioista. Arkistonhoitaja Juha Kindberg tulee esittelemään nähtävät elokuvat Charlie sateessa (Caught in the Rain), Ilokaasua (Laughing Gas), Kasvot baarin lattiassa (The Face on the Bar Room Floor), Charlie ovenvartijana (The New Janitor) ja Kuhertelua puistossa (Getting Acquainted). Kaikki elokuvat ovat kulkurihahmon syntymävuodelta 1914 ja ne esitetään filmikopioilta. Bonuksena nähdään Mutual-komedia Charlie tavaratalossa (The Floorwalker, 1916).

Keystone-näytöksessä ensiesiintymisensä Orionin lavalla tekee näytöksen säestävä pianisti Marko Hilpo (s. 1983). Sibelius-akatemiassa opiskellut Hilpo on konsertoinut sekä Suomessa että ulkomailla, tehnyt nauhoituksia Yleisradiolle ja kantaesittänyt lukuisia kotimaisia nykymusiikkiteoksia.

Chaplinia nähdään Orionissa myös toukokuussa alkavalla kesäkaudella. Ohjelmistossa ovat mm. harvoin nähdyt Kuningas New Yorkissa (A King in New York, 1957), Chaplinin ensimmäinen eurooppalainen elokuva, sekä rakastetun elokuvantekijän viimeinen ohjaus Hongkongin kreivitär (A Countess from Hong Kong, 1966).

Cleaning Women -kinokonsertti: 100 vuotta Chaplinia
Su 30.3. klo 14 & klo 16

Kino klassikko: Nykyaika (Modern Times, 1936)
Su 6.4. klo 16
Alustajana Chaplin-kirjan syksyllä julkaissut Peter von Bagh

Chaplinin Keystone-komedioita
Ke 16.4. klo 17
Alustajana KAVIn arkistonhoitaja Juha Kindberg, säestys Marko Hilpo (piano)

Sarjan muut näytökset
Kivääri olalle vie!, Palkkapäivä, Susi lammasten vaatteissa / to 3.4. klo 17
Auringon puolella, Koiranelämää, Joutilas luokka / ke 9.4. klo 19
Kultakuume (The Gold Rush, 1925) / su 13.4. klo 16
Sirkus (The Circus, 1928) / pe 18.4. klo 16 & su 20.4. klo 16
Kaupungin valot (City Lights, 1931) / to 24.4. klo 17 & su 27.4. klo 16

Liput myynnissä nyt
Orionin kassalla ja verkkokaupassa www.kavi.fi
Kinokonsertit 12 € / klubikortilla 10 € / lapset (alle 12-v.) 5 €
Muut näytökset  6,50 € / klubikortilla 5 € / lapset (alle 12-v.) 3 €

Chaplin kuvissa -näyttely
14.2.-13.7.2014
Helsingin taidemuseo Tennispalatsi,Salomonkatu 15, 2. krs.
Museo avoinna: ti-su klo 11-19, liput 10 € / 9 € / 8 € / alle 18-v. ilmaiseksi

Lisätiedot ja kuvat:
Anna Möttölä
suunnittelija
Puh. 02 953 38148
anna.mottola@kavi.fi

Liitetiedostot

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto, jonka tehtäviä ovat elokuvien sekä radio- ja televisio-ohjelmien säilyttäminen ja niihin liittyvä tutkimus, audiovisuaalisen kulttuurin edistäminen, kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta ja mediakasvatuksen edistäminen. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs