Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Betoniset jättikukat virkoavat Lahdessa

Rudus Oy

Betoniset jättikukat virkoavat Lahdessa

Tiedote.
Julkaistu: 07.11.2013 klo 09:16
Julkaisija: Rudus Oy

Lahden kaupunginsairaalan edustalla ollut vaikuttava, betoninen Kukkatervehdys-teos saadaan takaisin kaupunkikuvaan. Jättimäisiä tulppaaneja muistuttava veistos vaurioitui auton törmäyksessä vuonna 2009. Siitä lähtien se on ollut tallessa Ruduksen Lahden tehtaalla, jossa sitä nyt korjataan. Ensimmäinen kunnostettu kukka tuotiin ulos lokakuun lopussa.

Kulttuuritekoa on ollut avittamassa Lahden Rakentajien yhdistys, jonka perustamisesta on tullut kuluneeksi 60 vuotta. Juhlansa kunniaksi yhdistys päätti entisöidä kuvanveistäjä Liisa Ruusuvaaran suunnitteleman ja vuonna 1973 valmistuneen veistoksen.

Mistään kevyestä kunnostuksesta ei ole kyse, sillä veistos oli päässyt kauttaaltaan huonoon kuntoon. Kukkatervehdyksen kokoa kuvastaa se, että yksi kukka varsineen ja anturoineen painaa 10 000 kiloa.

Kukka kerrallaan kuntoon

Rudus on Lahden Rakentajien yhdistyksen jäsen, ja toiminut Lahden seudulla jo 50 vuotta. Rudus oli aikoinaan mukana Kukkatervehdyksen tekemisessä ja otti vastuulleen myös korjaustyöt. Ruduksen tehtaalla valetaan kukanvarret uudelleen. Rakenteellisesti hyvässä kunnossa olevat kukat pinnoitetaan. Teos oli 3D-mallinnettu ennen purkamista, joten tarkat mitat ovat tiedossa.


Työ aloitettiin vuosi sitten. Ensimmäinen kukka valmistui lokakuun lopussa. Se pystytettiin kaupunginsairaalaan puistoon osoitukseksi siitä, että projekti etenee suunnitellusti. Koko Kukkatervehdys on kunnostettu ja uudelleen pystyssä kesällä 2016. – Kukkatervehdys sijaitsee keskeisellä paikalla Lahdessa. Kunnostettuna se vahvistaa taas ohikulkijoiden positiivista mielikuvaa betonista. Vaikka Rudus on kansainvälinen ja valtakunnallisesti toimiva yritys, haluamme olla vahvasti mukana myös paikallisessa toiminnassa, Rudus Betonituote Oy:n tuotantopäällikkö Marko Laurila sanoo. Monen mielestä veistoksen korjaaminen olikin alunperin hänen ideansa. Lahden Rakentajien yhdistys koordinoi korjaustyötä. Ruduksen lisäksi mukana on lukuisia suunnittelijoita, rakentajia ja tavarantoimittajia.

Rudus tukee kulttuuria

Rudus on tukenut vuosien varrella taidetta ja taitelijoita monin tavoin. Yhteistyötä on tehty useiden betonitöistään tunnettujen taitelijoiden kanssa, esimerkkeinä Olavi Lanu ja Virpi Kanto.
Suurelle yleisölle tuttuja ovat myös mm. Töölönlahden taidepuiston sininen sora tai Lappeenrannan Hiekkalinna.

Lisätietoja:
Lahden Rakentajien yhdistyksen 60-vuotisjuhlatoimikunnan pj. Erkki Raita, gsm 040 728 2824
Rudus Betonituote Oy, tuotantopäällikkö Marko Laurila, gsm 040-552 2608
Museonjohtaja Timo Simanainen, gsm 044 716 1301

Kuva Timo Simanainen:
Kuvanveistäjä Liisa Ruusuvaaran Kukkatervehdys -teoksen ensimmäinen entisöity  kukka pystytettiin kaupunginsairaalan puistoon 31.10.2013.

Liitetiedostot

Taustaa Ruduksesta: Rudus Oy:n liiketoiminnot ovat Kiviaines, Valmisbetoni, Betonituotteet, Murskaus ja Kierrätys. Rudus toimii Suomessa, Baltiassa ja Venäjällä Pietarissa. Rudus-konsernin liikevaihto vuonna 2012 oli 338 miljoonaa euroa. Konsernin palveluksessa on keskimäärin 1200 henkilöä. Suomessa Ruduksella on yli 130 toiminnassa olevaa kiviainesten toimipaikkaa (sora-alueita ja kalliolouhoksia), 71 betonitehdasta, 19 betonituotetehdasta, yli 30 kierrätyskeskusta (betoni- ja tiilijäte, lentotuhka) sekä yli 20 murskauslaitosta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs