Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » BAROKKI SOI POHJOISESSA JA ETELÄSSÄ

Suomalainen barokkiorkesteri

BAROKKI SOI POHJOISESSA JA ETELÄSSÄ

Tiedote.
Julkaistu: 05.12.2012 klo 14:51
Julkaisija: Suomalainen barokkiorkesteri

SUOMALAISEN BAROKKIORKESTERIN JOULUKIERTUE

TI  11.12. klo 19.00 Oulunsalon kirkko
KE 12.12. klo 19.00 Taivalkosken kirkko
TO 13.12. klo 19.00 Kuusamon kirkko
PE 21.12. klo 18.00 Vantaan Pyhän Laurin kirkko
TORELLINEN JOULUKONSERTTI
Antti Tikkanen, johtaja/konserttimestari
Essi Luttinen, mezzosopraano
Antonacci – Torelli – Corelli – Manfredini – Scarlatti – Vivaldi

*****

JOULUTUNNELMAA
Joulun tunnelmiin päästään Suomalaisen barokkiorkesterin valtakunnallisella orkesterikiertueella. Torellin joulukonsertto tai Vivaldin vastaava vievät mielen markkinahumusta musiikin maailmaan. Kuulostaako joululta? Tuoksuuko kardemumma?
Corellin, Vivaldin, Torellin ja Manfredinin joulukonserttoja kuullaan usein soitettavan yhdessä. Ne lienevät rakastetuimpia niistä tyypillisesti concerto grossoiksi tai orkesterikonsertoiksi sävelletyistä italialaisista barokkikonsertoista, jotka on tarkoitettu esitettäväksi jouluna, ”per il santissimo natale”. Joulukonsertot ovat ennen kaikkea seimimusiikkia: niissä soi öisten niittyjen hiljaisuus ja tallin hämy, paimenien viattomuus ja hämmennys, nuoren Marian rauha. Samalla niissä heijastuu yllättynyt riemu, käännekohta: seimessä nukkuva lapsi on ihme, joka kääntää maailmanjärjestyksen päälaelleen ja tekee heikoimmista vahvimpia.

JOULUINEN PASTORAALI
Barokin jouluinen instrumentaalimusiikki vilisee pastoraaleja. 1600-1700 -luvulla pastoraalit olivat usein antiikin hengessä tehtyjä kepeitä runoelmia paimenten ja nymfien lemmekkäästä idyllistä keskellä kukkeaa luontoa, mutta mitä ihmettä pastoraali tekee joulukonsertossa? Joulupastoraaleissa onkin kyse niistä toisista paimenista, jotka eivät voisi olla kauempana Arkadian hempeistä sankareista: Beetlehemin paimenista, jotka ensimmäisinä saivat nähdä vastasyntyneen Kristuksen seimessä.
Jouluinen pastoraali on tietynlainen musiikillinen tyyli tai tyyppi, jolle on tyypillistä keinuva, kolmijakoinen ja pisteellinen rytmimalli (”Siciliana”). Tällainen musiikki pyrki matkimaan italialaisten paimenien joulusoittoa, jonka tarkoituksena oli muistella ensimmäisen joulun paimenia. Abruzzi-vuorten paimenet tulivat joulun aikaan Roomaan ja musisoivat säkkipilleillä (zampogna) ja ruokolehtisoittimilla (piffero) seimiasetelmien ja madonnankuvien edessä.

SUOMALAISTEN ORKESTERI
Suomalainen barokkiorkesteri tekee paljon yhteistyötä erilaisten kumppanien kanssa. Tämä korostuu erityisesti valtakunnallisilla kiertueilla, joihin liittyy muutakin kuin konserttitoimintaa. Orkesterin vierailu paikkakunnalla on siten syvempi ja pitkäjänteisempi kokemus kuin yksittäinen konsertti. Orkesterin joustavien yhteistyömallien ansiosta yhä useammalla kunnalla on mahdollisuus saada säännöllistä tai projektikohtaista konserttitoimintaa asukkaidensa iloksi.  Ketterästi liikkuvaa kokoonpanoa johtaa tällä kiertueella taituriviulistimme Antti Tikkanen. Essi Luttisen mezzosopraanoääni on jouluisen lämmin.
Tänä vuonna paikallisten musikanttien kanssa toteutettavina yhteisnumeroina kuullaan Corellin joulukonsertto (Oulunsalo Ensemble) sekä Kuusamossa musiikkiopiston opettajien ja oppilaiden kanssa valmistettuja yhteiskappaleita.  Konserttikeskus puolestaan on ollut mukana koulukonserttijärjestelyissä Oulunsalon suunnalla. Kuningas ja mahdottomat hovineidit –ohjelma on saanut pitkin syksyä oppilaat riemastumaan ympäri Suomea.

KUMPPANIT JA KIITOKSET
Suomalaisen barokkiorkesterin valtakunnallista orkesterikonserttitoimintaa tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö. Kiitos yhteistyöstä kuuluu myös vakituisemmille ja konserttikohtaisille kumppaneille: Vantaan kaupunki ja seurakunta, Kuusamon musiikkiopisto ja kunta ja seurakunta, Taivalkosken kunta ja seurakunta, Oulunsalon seurakunta ja kunta, Oumuska, Oulunsalon kulttuuri-instituutti, Oulunsalo Ensemble ja Konserttikeskus.

OHJELMA
Pietro Antonacci: Sinfonia Pastorale 2 viululle G-duuri -
Giuseppe Torelli: Joulukonsertto g-molli
Francesco Manfredini: Joulukonsertto C-duuri
Arcangelo Corelli: Joulukonsertto g-molli
Antonio Vivaldi: Viulukonsertto E-duuri "il Riposo - Per il Santissimo Natale"
Alessandro Scarlatti: Cantata Pastorale Per La Nascita Di Nostra Signore

KOULUKONSERTIT
Kuningas ja mahdottomat hovineidit
FIBO: Pauliina Fred, Solmund Nystabakk ja Anni Elonen.
- Oulunsalon Kirkonkylän koulu klo 10-10.45
- Oulunsalon Pitkäkankaan koulu klo 11.30-12.00
- Oulunsalon Niemenrannan koulu klo 12.45-13.30

HYVÄÄ JOULUA TOIVOTTAEN!
www.fibo.fi

toimisto@fibo.fi

*****

*****

*****

SUOMALAINEN BAROKKIORKESTERI

Elävä, raikas, ennakkoluuloton…
Suomalainen barokkiorkesteri on periodisoittimien soittamiseen erikoistunut orkesteri.  Periodisoitinten soittaminen tarkoittaa kunkin ajan esityskäytäntöihin ja soittimistoon syvällistä perehtymistä. Tärkeimpänä piirteenä on kuitenkin elävä, raikas ja ennakkoluuloton tapa suhtautua uusin mielin vanhaan musiikkiin.

Musiikkia…
Orkesteri soittaa musiikkia 1600-luvulta varhaisromantiikkaan asti.  Ohjelmiston ytimessä on barokkimusiikki barokin ajan soittimilla esitettynä. Klassisen ja varhaisromanttisen ohjelmiston esittäminen puolestaan vaatii toisenlaista soittimistoa ja mahdollistaa jälleen uusia musikaalisia ilmaisutapoja. Uusia näkökulmia vanhoihin soittimiin saadaan myös esittämällä barokkisoittimille sävellettyä uutta musiikkia kuten tilausteoksia Suomalaiselle barokkiorkesterille.

Valtakunnallinen vaikuttaja...
Suomalainen barokkiorkesteri on esiintynyt Suomen tärkeimmillä musiikkijuhlilla. Nykyisin sen kannatusyhdistys hallinnoi myös omaa barokkifestivaalia, Vantaan musiikkijuhlia. Valtakunnallinen toiminta kattaa vuosittain kymmeniä paikkakuntia, joilla järjestetään niin konsertti- kuin koulutustoimintaa. Makoilukonsertit, kotikonsertit, laitoskonsertit ja erilaiset tempaukset täydentävät tarjontaa. Orkesterin nettisivut toimivat laajentuvana barokkimusiikin tietopankkina.

Kansainvälisiä ja kotimaisia taitureita...
Uusia vaikutteita orkesteri saa lukuisten taiteilijavieraiden kautta. Lähiaikojen vierailijoista mainittakoon Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, Georg Kallweit, Topi Lehtipuu, Hannu Lintu, Sandrine Piau, Karina Gauvin, Juha Kangas, John Storgårds, Aleksei Lybimov, Piia Komsi, Wolfgang Gaisböck, Andres Mustonen, Björn Colell, Alfredo Bernardini, Marianne Beate Kielland, Arttu Kataja, Erich Hoeprich...

 

 

     
     
     
     
     
     
     
     

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs