Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Aurora Borealis, en fascinerande utställning med lappländska konstnärer

Gumbostrand Konst & Form

Aurora Borealis, en fascinerande utställning med lappländska konstnärer

Pressmeddelande.
Publicerad: 17.11.2014 kl. 08:45
Utgivare: Gumbostrand Konst & Form

Vintersäsongen på Sibbo konstcenter Gumbostrand Konst & Form inleds med den känslosamma och mångfacetterade grupputställningen Aurora Borealis. I grupputställningen visar 18 lappländska konstnärer över 120 verk. Utställningens mångsidiga kavalkad av verk sträcker sig från traditionella bildmotiv till abstrakta färglandskap. Utställningen är öppen fram till mitten av januari.

Vinterns ändlösa mörker och sommarens oändligt långa dagar påverkar kraftigt dem som bor i norr. Mängden ljus och variationerna i nyanserna framhäver något nytt i såväl färgerna och materialen som ytorna i takt med att årstiderna växlar. Mångsidiga tekniker och material samt en oklanderlig och stark hantverkstradition kombineras till en visualisering av känslor.

Bland verken som ingår i grupputställningen finns bland annat målarkonst, grafik, fotografier, skulpturer och installationer. En del av verken behandlar traditionella teman med anknytning till Lappland och dess natur, såsom renar och norrsken. I verken förekommer även abstrakta fantasilandskap och vacker användning av färger.

Vissa av verken är färgrika och betraktaren dröjer sig kvar framför dem och förnimmer en helhet. Andra verk är mer uttryckslösa, vilket gör att de avskalade färgerna får ögat att söka djupare nivåer och betydelser i verken.

Konstcentret Konst & Form i K. Hartwalls gamla industrifastighet i Sibbo som renoverades år 2012 erbjuder en stämningsfylld omgivning för utställningen Aurora Borealis. Vinterns kalla, knappa ljus kan flöda in genom de stora fönstren och således återge växlingarna i ljuset även i utställningslokalen.

– Det är fantastiskt att dessa 18 konstnärer, som sprudlar av livsglädje, deltar i grupputställningen med ett urval av sina verk. Utställningen innehåller allt man kan förvänta sig av lappländsk konst, och samtidigt också något helt annat. Den här helheten måste man se och uppleva, berättar konstcentrets direktör Charlotta Björkendahl.

Utställningens konstnärer

Merja Briñón
Risto Immonen
Riikka Jokiaho
Liisa Karintaus
Pilvi Keto-LeBlanc
Essi Korva
Pekka Hermanni Kyrö
Leila Lipiäinen
Sauli Miettunen
Riitta Moilanen
Pirkko Mäkelä-Haapalinna
Pirjo Nykänen
Outi Pieski
Reijo Raekallio
Lenita Rundgren
Pekka Sammallahti
Elina Sipilä
Paula Suominen

Grupputställningen Aurora Borealis
Konstcentret Gumbostand Konst & Form, 21.11.2014–18.1.2015

Mer information
Konstcentrets direktör Charlotta Björkendahl, tfn 040 519 9190, charlotta.bjorkendahl@konstoform.fi

www.konstoform.fi
www.facebook.com/konstoform
www.pinterest.com/konstoform
www.instagram.com/konstoform

Mer information till utställningsbesökare
Konstcenter-galleri Gumbostrand Konst & Form
Vainuddsvägen 72 – 28, 01150 Söderkulla, tfn 050 554 3538

www.konstoform.fi

Centrets öppettider
Fredag och lördag kl. 11–17 och söndag kl. 11–16

__________________________________________________________________

Gumbostrand Konst & Form är ett konstcenter-galleri samt mötes- och evenemangsplats som har öppnats i Gumbostrand i Sibbo. Konstcentret är verksamt i en gammal fabriksbyggnad som ägs av släkten Hartwall och har renoverats för konstcentrets bruk. I samma lokaler finns också konstcentrets butik för design- och inredningsprodukter samt en egen bistro specialiserad på närproducerad mat. Mer information: www.konstoform.fi.

Bilagor

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs