Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Aura of Puppets ja Antti Mikkola saavat Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän palkinnon

Suomen Kulttuurirahasto

Aura of Puppets ja Antti Mikkola saavat Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän palkinnon

Tiedote.
Julkaistu: 04.08.2015 klo 13:00
Julkaisija: Suomen Kulttuurirahasto

JULKAISUVAPAA TI 4.8.2015 KLO 13

Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän rahaston palkinto myönnetään tänä vuonna nukketeatteriyhteisö Aura of Puppetsille ja teatterintekijä Antti Mikkolalle, molemmille 9 000 euroa. Turkulainen Aura of Puppets on tuonut nukketeatterin lähemmäs katsojia ja edistänyt nykynukketeatterin tunnettuutta paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Antti Mikkola on laaja-alainen ja monipuolisesti lahjakas teatterintekijä, joka on onnistuneesti kehittänyt uudenlaista teatterin tekemisen työtapaa ja nykyteatteria.

Olavi Veistäjän palkinto jaetaan valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta, ajankohtaisesta teatteriteosta. Palkinnot luovutetaan Tampereen teatterikesän avajaisissa tiistaina 4.8.2015.

Aura of Puppets

Aura of Puppets on vuonna 2012 perustettu turkulaisten nukketeatterien ja nukketeatterintekijöiden yhteistyöverkosto, joka toimii Turun nukketeatterikentän yhteisenä tiedotus-, markkinointi- ja tuotantokoneistona. Aura of Puppets on pyrkinyt kehittämään alan rakenteita ja toimintaa ja on tehnyt merkittävää  työtä nukketeatterin arvostuksen ja saavutettavuuden lisäämiseksi sekä paikallisesti, kansallisesti että kansainvälisestikin.

Yhteistyöverkosto on tuottanut esityksiä, järjestänyt  seminaareja sekä työpajoja. Jo viidesti järjestetyssä nukketeatterifestivaali TIP-festissä on esitelty nukketeatterin eri tyylilajeja ja nähty niin kotimaista nykynukketeatteria kuin tutustuttu jaavalaiseen varjoteatteriperinteeseen. Yhdessä TEHDAS Teatterin kanssa on toteutettu vahvasti visuaalinen näytelmä Myrsky ja koko perheen musiikillinen nukketeatterinäytelmä Noiduttu leikki.

Turusta onkin Aura of Puppetsin ansiosta tullut suomalaisen nykynukketeatterin vilkas keskittymä. Nykynukketeatteri näyttäytyy taiteellisesti kunnianhimoisena, omintakeisena ja rikkaana ilmaisumuotona, joka nyt tunnetaan aikaisempaa paremmin.  Aura of Puppetsin toiminnan ansiosta yleisön on ollut helpompi löytää tiensä nukketeatteriesityksiin ja yhä uusille katsojille on tarjoutunut tilaisuus nähdä ja ihmettyä taiteenlajin moninaisuudesta.

 

Antti Mikkola

Näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Antti Mikkola (s. 1978) on laaja-alainen ja monipuolisesti lahjakas teatterintekijä. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2002 ja on sen jälkeen työskennellyt Tampereen Työväen Teatterissa sekä Vaasan ja Hämeenlinnan kaupunginteattereissa. Hän on myös yksi Tampereella vuonna 2005 perustetun Teatteri Siperian perustajajäsenistä ja on toiminut näyttelijänä, käsikirjoittajana tai ohjaajana lähes jokaisessa Siperian esityksessä.

Antti Mikkola ottaa näytelmiensä aiheet usein tämän päivän Suomesta ja on olosuhteiden muutosten tarkka havainnoija. Vahvan paikallisuuden tunnun rinnalla Mikkolan teksteissä säilyy tietty yleispätevyys, ja näyttelijäkokemuksensa ansiosta hän on suvereeni dialogien kirjoittaja.

Käsikirjoittamassaan ja ohjaamassaan teoksessa Kuningatarleikit Mikkola sukelsi ajankohtaisiin naisten, vallan ja kontrollin kysymyksiin tavalla, joka herätti myös kansainvälistä huomiota. Näytelmä sai kutsun Mexico Cityn Dramafest -teatterifestivaaleille, yhdelle Väli-Amerikan suurimmista teatterifestivaaleista, jossa se sai kiitosta omaperäisestä näkemyksestään ja näyttelijäntyöstään.  Esitys on nähty myös Tampereen Teatterikesässä, Porin Lainsuojattomat-festivaaleilla, Hämeenlinnan ja Seinäjoen kaupunginteattereissa sekä Stage-festivaaleilla.

Omien sanojensa mukaan Antti Mikkola on tehnyt työtään halusta kuvitella, kertoa ja tulla kuulluksi. Näyttämölle on ajanut kertomisen halu, etsintä, kokeilu, oma sisäinen ääni ja vaisto. Esiintyjyys on sen jatke, välttämättömyys.

 

Lisätiedot:

Palkintolautakunnan puheenjohtaja Martti Silvennoinen, puh. 0400 702 535

Ilona Numminen, Aura of Puppets ry, puh. 040 460 4851

Antti Mikkola, puh. 050 562 0820

Suomen Kulttuurirahasto, kulttuurisihteeri Jaana Leivo, puh. 09 6128 1235

 

Palkintolautakunta

Aamulehden pitkäaikaisen teatteritoimittajan ja kriitikon Olavi Veistäjän (1908-1988) rahaston palkintolautakuntaan kuuluivat toimittaja Kirsti Pohjonen (Alma Media); kulttuuritoimittaja Ilkka Kuosmanen (teatteriarvostelijat); taloustiet. maisteri Martti Silvennoinen (Tampereen Teatterikerho); johtaja Hanna Helavuori (Teatterin tiedotuskeskus) ja teatterinjohtaja Reino Bragge (Tampereen Teatteri).

 

Aikaisemmat palkinnot:

2013
Teatteri 2.0 ja teatterinjohtaja Vesa Tapio Valo

2011
ohjaaja, näyttelijä ja näytelmäkirjailija Anna-Elina Lyytikäinen ja dramaturgi Seija Holma

2009
näyttelijä Heikki Kinnunen jaTeatteri Quo Vadiksen Pelastetaan Äiti -esityksen työryhmä

2007
teatterinjohtaja, näyttelijä Esko Roine ja näytelmäkirjailija Laura Ruohonen

2005
näyttelijä, näytelmäkirjailija ja ohjaaja Leea Klemola ja näytelmäkirjailija, ohjaaja Sirkku Peltola

2003
näyttelijä, ohjaaja Kari Heiskanen ja näytelmäkirjailija, ohjaaja Juha Jokela

2001
näytelmäkirjailija Kristian Smeds ja Teatteri Takomon Jumala on kauneus -työryhmä produktiosta Jumala on kauneus

1988
Suomen Kansallisteatterin työryhmä Lyle Kesslerin Orvot-näytelmän tulkinnasta

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö. Se tukee maamme kulttuurielämää myöntämällä apurahoja keskusrahastosta ja 17 maakuntarahastosta tieteen, taiteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille ja yhteisöille. Kulttuurirahastolla on myös omaa kulttuuritoimintaa. Lisätiedot osoitteesta www.skr.fi.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs