Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Att producera en talbok är som att lägga pussel

Celia

Att producera en talbok är som att lägga pussel

Pressmeddelande.
Publicerad: 02.04.2012 kl. 10:46
Utgivare: Celia

Celia-biblioteket producerar 1 500 nya talböcker varje år. Att producera en talbok är som att lägga pussel, eftersom många saker måste falla på plats innan kunden kan lyssna på talboken. Att producera en talbok kan räcka mellan två och fyra månader.

När bokvalsgruppen har beslutat sig för att producera en talbok för bibliotekets samlingar av en tryckt bok, börjar sökandet efter en lämplig inläsare och samordningen av tidtabeller. Till inläsare väljs en person i lämplig ålder vars kön, röst, språkkunskaper och allmänna erfarenheter lämpar sig för den ifrågavarande boken.

"Ibland får man nog söka med ljus och lykta efter en lämplig inläsare. För någon tid sedan producerade vi en bok där det fanns hebreiska ord. Till sist hittade vi en präst, som kunde uttala hebreiska. I en talbok hör man nog på innehållet om inläsaren är helt ute och cyklar", skrattar Celias produktionschef Kirsi Ylänne.

En Talbok är i genomsnitt tio timmar lång. Att läsa in talboken tar dubbelt så lång tid, och inläsarna kan bara jobba några timmar per dag. Rösten håller i regel inte för längre pass och även intensiteten i inläsningen avtar.

I Celia-bibliotekets nättidning Poängen får du veta mera om hur det går till att producera en talbok. I årets första nummer kan du också läsa om hur Celia når ut till unga kunder med dyslexi samt om hur Äppelhyllan för barn och unga gör det lättare att hitta boken i Uleåborgs huvudbibliotek.

Läs mera i Poängen 1/2012

Beställ ett meddelande till din e-post när ett nytt nummer av Poängen kommer ut

Mera information:

Om att producera en talbok: Produktionschef Kirsi Ylänne, Celia-biblioteket, tfn. (09) 2295 2300, förnamn.efternamn@celia.fi

Om tidningen Poängen: Informatör Johanna Kainulainen, Celia-biblioteket, tfn. 040 186 9129, förnamn.efternamn@celia.fi

Celia är ett statligt specialbibliotek som producerar och förmedlar litteratur i tillgänglig form till alla som på grund av sjukdom eller handikapp har svårt att läsa vanliga, tryckta böcker. Celias kunder kan till exempel vara synskadade, dyslektiker, ha inlärningssvårigheter, vara utvecklingsstörda eller lida av någon muskelsjukdom. Celia erbjuder sina kunder att gratis låna skön- och facklitteratur bl.a. som talböcker, punktskriftsböcker och elektroniska böcker. Celia producerar också, säljer eller lånar ut läroböcker i tillgänglig form för olika utbildningsnivåer. I sortimentet hittar man de flesta läroböckerna för grundskolan och ett stort antal läroböcker för gymnasiet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs