Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Arvotutkimus osoittaa: suomalaisten rehellisyys ei ole pelkkä myytti

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Arvotutkimus osoittaa: suomalaisten rehellisyys ei ole pelkkä myytti

Tiedote.
Julkaistu: 08.01.2015 klo 09:32
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

 

Suomalaiset arvostavat luontoa ja sivistystä – vai arvostavatko? Miksi tasa-arvon kannatus on nousussa Suomessa mutta ei muissa pohjoismaissa? Onko vapaus oikeiston hyve ja tasa-arvo vasemmiston? Kuinka uskonto ja talous vaikuttavat arvomaailmaamme?

Professori Klaus Helkama vastaa näihin kysymyksiin juuri ilmestyneessä kirjassaan Suomalaisten arvot – Mikä meille on oikeasti tärkeää? Yleistajuinen tietokirja suhteuttaa arkielämän havaintoja ja tapahtumia yhteiskunnalliseen arvotutkimukseen. Teos antaa aineksia keskusteluun, jota kevään eduskuntavaalien yhteydessä käydään suomalaisille merkityksellisistä arvoista.

Helkama purkaa kirjassaan suomalaisten arvoihin liittyviä myyttejä ja näyttää, mitkä niistä pitävät paikkansa. Aiheeseen pureudutaan ensin kansallisen omakuvan tasolla: mitkä arvot ovat – tai minkä arvojen uskomme olevan – yhteisiä meille suomalaisille? Tätä mielikuvaa yhteisistä suomalaisista arvoista peilataan yksilöllisiä eroja koskeviin tutkimuksiin ja toisaalta kansainvälisiin vertailuihin. Esimerkiksi rehellisyyttä suomalaiset todella näyttävät arvostavan enemmän kuin monet muut kansallisuudet.

Kolmantena näkökulmana kirjassa on toiminnan taso: kuinka hyvin tilastojen valossa suomalaiset noudattavat itselleen tärkeitä arvoja paitsi sanoissa myös teoissa. Kirja kertoo myös miten suomalaisten arvot ovat muuttuneet.

Suomalaisten arvot  pohjautuu tutkimuksiin, joita suomalaisten arvoista on tehty viimeisten 40 vuoden aikana. Suomalaisilla sosiaalipsykologeilla on ollut keskeinen asema vertailevassa tutkimuksessa, joka on todistanut, että ihmisten ydinarvot muodostavat yleismaailmallisen järjestelmän. Sen avulla voidaan kuvailla kunkin kulttuurin erityisiä arvoja ja vertailla, miten esimerkiksi suomalainen kunnia poikkeaa venäläisestä kunniasta.

Kirja sisältää myös arvotestin, jonka avulla lukija voi kartoittaa omat arvonsa ja verrata niitä suomalaisten keskimääräiseen arvoprofiiliin. Teos on suunnattu kaikille arvoista kiinnostuneille, mutta se tarjoaa uutta tietoa myös alan opiskelijoille ja tutkijoille.

Professori Klaus Helkama on Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian professori (emeritus) ja Suomen keskeisimpiä arvotutkijoita. Hänen uransa on tuottanut runsaasti paitsi tieteellistä tietoa myös omakohtaisia kokemuksia kulttuurien arvoeroista. Helkama täyttää 70 vuotta 13.1.2015.

 

Klaus Helkama

Suomalaisten arvot

Mikä meille on oikeasti tärkeää?

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2015 | 252 sivua, sidottu | ISBN 978-952-222-550-4

 

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet:

tiedottaja Minttu Nikkilä, SKS, minttu.nikkila@finlit.fi, 040 736 1313

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) on Suomen suurin humanistisen tieto- ja tiedekirjallisuuden kustantaja, joka julkaisee noin 70 uutuutta vuosittain. SKS:n ensimmäinen kirja ilmestyi 1834. Seuraa meitä Twitterissä, Facebookissa ja verkkosivuillamme. Kevään 2015 uutuusluettelo avautuu tästä.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs