Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Årets huvudutställning på EMMA visar popkonst och design

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

Årets huvudutställning på EMMA visar popkonst och design

Pressmeddelande.
Publicerad: 17.02.2015 kl. 14:46
Utgivare: EMMA - Espoon modernin taiteen museo

 

På EMMA - Esbo moderna konstmuseum öppnas årets huvudutställning, Pop Art Design, den 18 februari 2015. I utställningen visas popkonst och design tillsammans i stort format. Utställningen kommer från Vitra Design Museum i Weil am Rhein, Tyskland. I EMMA utökas utställningen med finländsk popkonst och samtida formgivning.

UTSTÄLLNINGEN:

Utställningen Pop Art Design handlar om förhållandet mellan popkonst och design från 1950-talet till början av 1970-talet. Konst och design presenteras som parallella fenomen, och även nya perspektiv av bägge två. Samtidigt går utställningen in på hur vardagen blev en influens för popkonstnärer. Man vill öppna upp och utforska utgångspunkterna för dialogen mellan de två konstområdena, deras motiv och metoder.

I huvudsak fokuserar EMMAs utställning på 1960-talet. I utställningen presenteras en omfattande samling designföremål ur Vitra Design Museums samlingar samt ett rikligt material av fotografier och dokument. Till utställningens höjdpunkter hör den sällan utställda och berömda soffan Leonardo  av Studio 65, Diana as an Engine av Eduardo Paolozz och Chair av Allen Jones. Den finländska popkonsten representeras av bl.a. Harro Koskinen, Mikko Jalavisto, Paul Osipow, Leo Lindsten och Risto Vilhunen.

År 2014 hade Tate Gallery i London en omfattande retrospektiv utställning om Richard Hamilton till vilken den engelske konstnären Liam Gillick (född 1964 i Aylesbury) skapade videoverket Hamilton: A Film by Liam Gillick. Verket visas nu som en installation på EMMA.

Pop Art Design är organiserad av Vitra Design Museum, Weil am Rhein, Tyskland och EMMA – Esbo moderna konstmuseum, Espoo i samarbete med Louisiana Museum of Modern Art, Humlebaek, Danmark och Moderna Museet, Stockholm, Sverige.

Läs mer om utställningen: http://www.emma.museum/sv/popartdesign

POPKONSTEN:

Popkonsten har sitt ursprung i 1950-talets England och USA. Den anses vara den mest inflytelserika konstinriktningen sedan 1945. Popkonsten var en följd av de kulturella omvälvningarna efter andra världskriget, där demokrati, välfärd och konsumtionskultur påverkade olika samhällsområden. Popkonsten avspeglar en uppfattning av bilden som har sitt upphov i publicitetskultur, vardagsfetischism och medieimage. I den europeiska bildkonsten och designen fick popkonsten stort genomslag på 1960-talet, i Finland började effekterna av popkonsten synas i mitten av 1960-talet.

Tilläggsuppgifter:
Päivi Talasmaa, intendent, EMMA
paivi.talasmaa@emma.museum , +358 (0)50 511 4206

Pressbilder: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/POP+Art+Design/
Lösenord: emmamuseum

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs