Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Areena öppnas med Jaakko Mattilas utställning

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

Areena öppnas med Jaakko Mattilas utställning

Pressmeddelande.
Publicerad: 21.08.2014 kl. 15:18
Utgivare: EMMA - Espoon modernin taiteen museo

 

Jaakko Mattila (född i Uleåborg 1976, numera bosatt i Helsingfors) är den första konstnären som ställer ut i EMMA:s nya utställningslokal Areena fr.o.m den 22 augusti. Utställningen är ett samarbete med Kari Huhtamos Konststiftelsen som stöder konstnärer i norr.

Jaakko Mattila har studerat bildkonst i England vid Surrey Institute of Art & Design University College 1998–2001 och avlagt Bachelor of Arts with Honors in Fine Arts. Han har varit aktiv utomlands, bland annat i Japan och England. Han har således stiftat bekantskap med den finländska målartraditionen först senare och bibehållit sin egen och avvikande stil.

Mattila skapar sina verk med flera olika tekniker: olje-, alkyd- och akvarellmåleri, grafik, skulptur, collage och installationer. Även verkens dimensioner varierar från små till monumentala.

Mattila hävdar att hans verk varken föreställer något eller vill framföra ett särskilt budskap. Inte heller är de bundna till en viss tid eller plats. Visserligen medger Mattila att han i anknytning till utställningen på EMMA inspirerades av museiarkitekturen. Återkommande former i hans verk är klot, kuber och spiraler som skapar illusioner av rum och rörelse. Bilderna öppnar för olika tolkningar, som brottstycken av mikro- eller makrokosmos. Mönstren på målningens yta verkar ömsom närma sig betraktaren, ömsom dra sig tillbaka. Mattila utnyttjar också tyngdkraften och låter färgen rinna ut till olika mönster som påminner om abstraherade landskap.

Temat för utställningen på EMMA är färger och nyanser i kombination med det primitiva. Serien med tre oljemålningar BlåRöd och Gulbestår av primärfärgerna. I sitt senaste alster som tillsvidare saknar titel har Mattila genom att kombinera oljefärger åstadkommit över tusen unika färger. Alkydmålningen i gråtoner utgör däremot snarast en negation till färger.

I åratal har Mattila tagit tillvara torkade färgflagor som han skrapat loss från paletten. Av dem skapar han installationer på utställningslokalens golv, ”pointillistiska målningar”, som han kan återskapa gång på gång. Även provtryck av grafikblad används i ett collage som Mattila skapar direkt på väggen. Materialet återanvänds i en strävan mot en ny och harmonisk form.

 

Tilläggsuppgifter:
Pilvi Kalhama, direktör, EMMA.
pilvi.kalhama@emma.museum, p. 040 533 4070

Katariina Lipsanen, Kari Huhtamos Konststiftelse
karihuhtamon@taidesaatio.com p. 040 562 5231

 

Pressbilder: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Arena-Jaakko+Mattila/
Lösenord: emmamuseum

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs