Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Anne Frankin päiväkirjaan perustuva monologiooppera Oulun seudun yläkoululaisille

Oulu Sinfonia

Anne Frankin päiväkirjaan perustuva monologiooppera Oulun seudun yläkoululaisille

Tiedote.
Julkaistu: 15.05.2015 klo 13:57
Julkaisija: Oulu Sinfonia

Anne Frank -ooppera: ”On tehtävä se, mikä on velvollisuutemme ihmisenä”

Maailman kuuluisin päiväkirja muuntuu oopperaksi laulaja Mia Huhdan esittämänä. Alkuperäisen orkesteriversion Suomen ensiesitys kuullaan 20.5. Oulussa Madetojan salissa.

20 vuotta sitten uraansa aloitellut oopperalaulaja Mia Huhta oli pääsykokeissa Amsterdamissa. Hän majoittui sattumalta ehkä maailman kuuluisimman, aivan kaupungin sydämessä sijaitsevan piilopaikan viereen. 40-luvulla pieni sisäpihan ullakkovarasto majoitti seitsemän ihmistä yli kahden vuoden ajan. Yksi Natsi-Saksan keskitysleirille joutumista vältellyt oli 13-vuotias Anne Frank. Hän kirjoitti piilopaikassaan päiväkirjaa, joka tätä nykyä on käännetty 55 eri kielelle, sitä on painettu yli 25 miljoonaa kappaletta ja päiväkirja on liitetty Unescon maailmanmuistoluetteloon.

Piilopaikan paljastumisen jälkeen Anne Frank menehtyi keskitysleirillä vain kaksi viikkoa ennen kuin liittoutuneet saapuivat, mutta hänen kirjoituksensa jäivät eloon. Tarina kosketti nuorta Mia Huhtaa. Hän ei vielä silloin aavistanut, että jonain päivänä hän saisi laulaa sykähdyttäviä päiväkirjakirjoituksia oopperana.

Kun Huhdalle keväällä 2013 myönnettiin Pro Musica -apuraha taiteellisista ansioista, hän tiesi, että nyt on aika toteuttaa unelma. Samana päivänä hän tapasi sattumalta ohjaaja Kazimir Kolesnikin, joka on esittänyt Adam Dariuksen Anne Frank -balettia useissa Euroopan maissa. Tuotantotiimi oli koossa.

Ajan kuluminen vaikutti siihen, että Huhdan esittämäksi rooliksi ei valikoitunut Anne Frank vaan päiväkirjojen löytäjä, Anne Frankin isän työntekijä Miep Gies. Miep Gies auttoi perheitä pysymään piilossa. ”Me emme voi jättää maailman muuttumista vain poliitikkojen tehtäväksi. On tehtävä se, mikä on velvollisuutemme ihmisenä”, Gies perusteli valintojaan. Giesin sanat saavat Huhdan liikuttumaan, hän yhtyy niihin: ”Miten on käynyt niin, että titteleistä, vallasta ja rahasta on tullut niin tärkeää, että ihminen lakkaa olemasta toiselle ihminen?” Anne Frank -ooppera tulee ihmisenä olemisen peruskysymysten äärelle. ”On mielenkiintoista, millaisia keinoja teinityttö Anne Frank käytti ollessaan lukittuna omaan elämäänsä”, Huhta toteaa.

The Diary of Anne Frank - oopperan alkuperäisversion Suomen ensiesitys nähdään ja kuullaan Oulun Madetoja - salissa 20.5. klo 13. Toinen esitys pe 22.5. klo 13. Esitys on suunnattu erityisesti Oulun seudun yläkoululaisille ja lukiolaisille.

Oopperan toteutus:

Mia Huhta, sopraano

Jan Söderblom, kapellimestari

Oulu Sinfonia

Oulun kaupunginteatteri

Haastattelupyynnöt: Mia huhta, mia@miahuhta.com, 040-5342488

Liitetiedostot

Leena Pälli, intendentti

puh. 044 703 7210

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs