Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Ålands signaturfågel havsörnen förevigas på ett mynt. Ålands jubileumsmynt med landskapsdjuret ges ut 18.8.2014

Suomen Rahapaja Oy

Ålands signaturfågel havsörnen förevigas på ett mynt. Ålands jubileumsmynt med landskapsdjuret ges ut 18.8.2014

Pressmeddelande.
Publicerad: 04.08.2014 kl. 10:39
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Jubileumsmyntet som hedrar Ålands landskapsdjur ges ut den 18 augusti. Landskapsmyntet med nominella värdet fem euro illustrerar en havsörn i sitt bo. På jubileumsmyntets valörsida avbildas Ålands historiska vapen.

Det jubileumsmynt som nu ges ut för Åland är landskapets tredje signaturmynt. Ålands första landskapsmynt som Myntverket i Finland introducerade 2011 handlade om fisket, som är den traditionella näringen på Åland. I myntserien Landskapens byggnader år 2013 fick Åland ett jubileumsmynt som hedrade Sälskärs fyr.

"Ålands landskapsmynt intresserar inte bara samlare, utan även landskapets invånare och vänner samt turister. Ålands jubileumsmynt är en souvenir som berättar om landskapets kultur och värderingar", säger Paul Gustafsson, verkställande direktör för Myntverket i Finland.

Jubileumsmyntet Havsörnen tillhör en myntserie som Myntverket i Finland präglar på finansministeriets beslut. Serien uppmärksammar de finländska historiska landskapens signaturdjur. Utöver för Åland präglas jubileumsmynt med landskapsdjur också för Egentliga Finland, Satakunta, Karelen, Österbotten, Nyland, Lappland, Tavastland och Savolax.

Mynten för Karelen och Savolax gavs ut den 27 maj. Egentliga Finlands jubileumsmynt ges ut i september 2014. Seriens övriga fem jubileumsmynt planeras bli utgivna under 2015.

Finansministeriets förordning om jubileumsmynt för landskapen 2014 finns att läsa här http://finlex.fi/sv/laki/alkup/2014/20140363

Ålands jubileumsmynt präglas i 10 000 spegelblanka exemplar och i 35 000 exemplar i fabrikskvalitet

Ålands jubileumsmynt med landskapsdjuret har ett nominellt värde på fem euro. Av myntet i basmetall präglas högst 35 000 exemplar i fabrikskvalitet och 10 000 spegelblanka exemplar. Jubileumsmyntets diameter är 27,25 millimeter och vikt 9,8 gram. Jubileumsmyntens frånsida har designats av Erkki Vainio och valörsidan av Nora Tapper.

Det finslipade spegelblanka jubileumsmyntet är förpackat i ett skyddande genomskinligt plasthölje, s.k. piller, och ett fodral som berättar om myntets historia. Priset på det spegelblanka jubileumsmyntet är 22 euro.

Sammanlagt 500 exemplar av jubileumsmyntet i fabrikskvalitet erbjuds med numrerade äkthetsintyg till priset 10 euro/st. Det är möjligt att få det egna landskapets mynt till det nominella värdet genom att lösa in en påse på tio stycken till priset 50 euro.

Ålands jubileumsmynt Havsörnen kommer till försäljning den 18 augusti i Myntverket i Finlands webbutik och hos återförsäljarna.

Ytterligare information

Katriina Holm
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 400 211 066
katriina.holm(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, myntplantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2014 www.suomenrahapaja.fi

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs