Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Ainutlaatuisen mittava nykytaiteen näyttely avautuu purettavaan kaupunginteatteriin Lappeenrannassa

Lappeenrannan kaupunki

Ainutlaatuisen mittava nykytaiteen näyttely avautuu purettavaan kaupunginteatteriin Lappeenrannassa

Tiedote.
Julkaistu: 08.02.2016 klo 08:00
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Näyttelytapahtumassa 111 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää ja 5000 neliömetriä. Vapaaehtoisia haetaan näyttelyn aukipitoon!

Suomalaisen nykytaiteen valtava kirjo marssii esiin lauantaina 13. helmikuuta avautuvassa 5000m2-näyttelytapahtumassa, jossa yli 100 kuvataiteilijaa on rakentanut teoksen Lappeenrannan keskustassa sijaitsevaan entiseen kaupunginteatteriin. 

Näyttelytapahtuma on avoinna 27.3. asti torstaista sunnuntaihin klo 11–16. Näyttelyssä on esillä runsas kattaus teoksia, jotka käyttävät tilaa taiteen rakennusaineena tai keskustelevat tilan kanssa tavalla tai toisella. 

Idea kotimaisen nykytaiteen pop-up -tapahtumasta syntyi, kun lappeenrantalainen kuvataiteilija Jouko Lempinen luki lehdestä, että keskustan teatteritalo aiotaan purkaa. Pitkien tilaneuvottelujen jälkeen alkoi varsinainen näyttelyn tekeminen, tapahtuman taiteilijat etsittiin suurelta osin avoimen haun kautta. Heitä on näyttelyssä aina Taivalkoskelta Kökariin asti. Erityisen runsas edustus on Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan lisäksi, Varsinais-Suomesta, Pohjois-Karjalasta ja Pirkanmaalta. 

5000m2-tapahtuma tarjoilee vierailleen valtavan kattauksen eri taiteen lajeja niin kokeneilta tekijöiltä kuin uransa alussa olevilta tulevaisuuden tähdiltä. Mukana on muun muassa maalaustaidetta, veistoksia, videotaidetta, koruinstallaatioita, perinteisiä maalauksia sekä graffiteja että muraaleja. Ainutlaatuista purkukohteeseen sijoittuvassa tapahtumassa on poikkeuksellinen vapaus: taiteilijat ovat saaneet tehdä tilassa lähes mitä vain, ainoastaan kantavat rakenteet on jätetty rauhaan. Poikkeuksellinen vapaus on myös hämmentänyt taiteilijoita. 

– Vaikka tekijöille on annettu liki vapaat kädet, moni on kysynyt, että voiko seinään oikeasti maalata tai piirtää. Tilanne on niin normaalista poikkeava, Lempinen toteaa.  

Suurin osa teoksista elää näyttelyn ajan ja tuhoutuu, kun rakennus aikanaan puretaan. 

– Vastaavanlaista taidetapahtumaa ei ole Suomessa tehty koskaan aiemmin keskellä kaupunkia olevassa purkukohteessa, jolla on merkittävä kulttuurihistoriallinen rooli. Tämän vuoksi myös halusimme kuvata tapahtuman rakentumista ja tuoda sen esille somessa, Lempinen kertoo. 

Tapahtumaan on haettu rahoitusta eri tahoilta, mutta tähän mennessä hakemukset eivät ole tuottaneet myönteisiä päätöksiä. Koska tukia ei ole myönnetty, näyttelytapahtuma etsii parhaillaan talkoolaisia näyttelyn aukipitämiseksi. Avoinna oloon tarvitaan päivittäin useampi henkilö.

5000m2 taidetta kaikille aisteille 

Taiteilijat ovat rakentaneet teoksiaan vuodenvaihteesta lähtien. Jouko Lempisen oma teos hyödyntää rakennusteknisten kokeilujen avulla tilassa olevaa isoa seinää. Työstämisen aikana Lempinen löysi yllätyksekseen sähköputkia, jotka päätti pitää osana teostaan. Vastaavaa löytämisen iloa rakennus on tarjonnut myös muille taiteilijoille. 

Tilan historia on osana monia teoksia, ja esimerkiksi teatterin katsomossa seikkailevat ihmisen kokoiset nuket. Lappeenranta saa myös väliaikaisen ulkoteoksen kaupunkikuvaansa teatterin korkealle seinälle syntyvästä Jukka Hakasen muraalista. Graffititaiteilijat ovat kokeneet positiivisena sen, että teoksia on voinut maalata sisätiloihin, sillä yleensä graffiteja on tehty vain luvallisilla ulkoseinillä tai pimeissä tunneleissa. 

Pop-up -näyttely muuttaa tavan kokea kulttuuria 

Tapahtuma lupaa tarjota vierailleen erilaisia räjähdyksiä, pamahduksia ja kumahduksia taiteen muodossa. Taiteen lajien kirjo on valtava, joten vierailuun kannattaa varata aikaa tai tulla toisen kerran uudestaan. Vaikka 5000m2  on syntynyt suurelta osin talkoovoimin, on henki taiteilijoiden kesken ollut poikkeuksellisen hyvä ja innostunut.  

– Odotan että tapahtuma synnyttää keskustelua tavasta, jolla Suomessa pidetään taidenäyttelyitä. Uskon, että pop-up
-tyylinen näyttelyformaatti tilassa, joka ei maksa taiteilijalle mitään, tulee yleistymään. Me saimme luvan kanssa vallata talon taiteelle. Toivottavasti talonvaltauksia nähdään suomalaisissa kaupungeissa lisää, Lempinen sanoo. 

5000m2-näyttelytapahtuma 13.2.–27.3.

Avoinna to–su 11–16
Valtakatu 56, Lappeenranta (entinen teatteritalo)
Liput 5/3€

  

Lisätietoja:

info.5000m2@gmail.com

Kuvataiteilija Jouko Lempinen puh. 040 637 2110

Kaakon taide, taidejohtaja Anna Vilkuna puh. 045 144 7755
 

http://www.5000m2.fi/

https://www.facebook.com/5000m2

https://www.instagram.com/5000m2/

 

Tapahtuman kaikki taiteilijat:

http://www.5000m2.fi/

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs