Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Ainutlaatuinen vierailuesitys ke 9.4. klo 19 Oulun kaupunginteatterissa: Áillohaš - Nils-Aslak Valkeapään tarina

Oulun kaupunginteatteri

Ainutlaatuinen vierailuesitys ke 9.4. klo 19 Oulun kaupunginteatterissa: Áillohaš - Nils-Aslak Valkeapään tarina

Tiedote.
Julkaistu: 31.03.2014 klo 08:15
Julkaisija: Oulun kaupunginteatteri

Nils-Aslak Valkeapää (saameksi Áillohaš) (1943–2001) oli saamelainen taiteilija ja tunnetuimpia saamelaiskulttuurin edistäjiä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Monialaisesti lahjakas Valkeapää oli kirjailija, muusikko ja kuvataiteilija. Yksi hänen tunnetuimmista teoksistaan on Aurinko, isäni (Beaivi, áhcázan), josta hänelle myönnettiin Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto vuonna 1991.

Vahva, kaunis ja runollinen esitys luo kirkkaan kuvan itseään etsivästä ja epäilevästä taiteilijasta, joka saa kokea niin luovuuden voiman kuin kuuluisuuden irvokkuuden. Yhden miehen tarinan kautta saavat äänensä saamelaisten taide ja selviytymistaistelu sekä kauneuden ja pyhyyden kaipuu maailmassa, joka mistään piittaamatta kulkee kohti ekokatastrofia.

Enontekiön Pättikkässä kasvaa poromiehen herkkätuntoinen poika, joka ei suostu puukottamaan vuoneloa hengiltä. Miehuuskokeessa epäonnistuvan pojan ominta aluetta on luonto, johon hän kokee syvää yhteyttä. Tuntureilla kuljeskelevaa ja lintujen kanssa laulelevaa nuorukaista eivät kaikki katso hyvällä. Sukulaisetkin epäilevät, kasvaako hänestä miestä ensinkään. Hänellä on kuitenkin tehtävä. Tämä tehtävä kuljettaa hänet kotituntureilta kauas maailmalle, jossa hänet opitaan tuntemaan Nils-Aslak Valkeapään nimellä. Oman yhteisön ennakkoluulojen ja valtakulttuurin puristuksessa määrätietoisesta pojasta kasvaa kokonaisen kansan tiennäyttäjä.

"Kerran maa lakkasi olemasta maallinen, sai osansa taivaasta.
Siellä missä jäätikkö piirtyi taivasta vasten, missä kauneus hallitsi osana ääretöntä jumaluutta.
Siellä minä en ollut minä. Tuuli, tunturi, meri, taivas, tuli, vesi, elämä. Se ja ne muut, ne olivat minua parhaimmin."

Kantaesitys Suomen Kansallisteatterin omapohjassa saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2014.
Esitys on toteutettu yhteistyössä Suomen Kansallisteatterin, Beaivváš Sami –teatterin ja Ruska Ensemblen kanssa.

Lisätietoja: teatterin toimitusjohtaja (va.) Ari Törmä p. 044 703 7040, ari.torma@ouka.fi ja tiedottaja Päivi Vuoti-Karvonen, p. 044 703 7111, teatteri.tiedottaja@ouka.fi

teatteri.ouka.fi

HUOM! Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita ensi-iltoihin ja muihin esityksiin, liput, yhteydet ja järjestelyt tiedottajan avulla.

Oulun kaupunginteatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen ammattiyhteisön tuottama monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs