Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » 5.4.2016 Jubileumsmynt för Finlands presidenter. K.J. Ståhlbergs jubileumsmynt inleder den nya serien Finlands Presidenter

Suomen Rahapaja Oy

5.4.2016 Jubileumsmynt för Finlands presidenter. K.J. Ståhlbergs jubileumsmynt inleder den nya serien Finlands Presidenter

Pressmeddelande.
Publicerad: 05.04.2016 kl. 14:54
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Metallmynttillverkaren Myntverket i Finland publicerar på beslut av finansministeriet jubileumsmyntserien Finlands Presidenter. Det första jubileumsmyntet ges ut den 3 maj för att hedra K.J. Ståhlberg, den första presidenten i republiken Finland. Det nominella värdet för ett jubileumsmynt är fem euro.

Under åren 2016–2017 präglas jubileumsmynt med temat Finlands presidenter. I serien planeras sammanlagt åtta jubileumsmynt som hedrar Finlands president. Under år 2016 utges mynt till ära av K.J. Ståhlberg, L.K. Relander, P.E. Svinhufvud och Kyösti Kallio. År 2017 ska enligt planerna utges jubileumsmynt för Risto Ryti, C.G.E. Mannerheim, J.K. Paasikivi och U.K. Kekkonen.

Finansministeriets förordning om jubileumsmynt för Finlands presidenter 2016 kan läsas här.

Jubileumsmynten i serien Finlands Presidenter ingår i programmet Finland 100 under jubileumsåret för Finlands självständighet.

Finland firar 100 år av självständighet år 2017. Enligt Henna Karjalainen, kommunikationsdirektör på Myntverket i Finland, är det fint att få delta i festligheterna kring jubileumsåret för Finlands självständighet. ”Vi inleder för egen del jubilerandet med serien Finlands Presidenter. Vi hoppas att serien med sitt värdefulla tema ska bli ett populärt samlarobjekt”, konstaterar Henna Karjalainen.

Av jubileumsmynten i basmetaller med det nominella värdet 5 euro präglas högst 30 000 mynt i fabrikskvalitet och 6 000 spegelblanka mynt. Jubileumsmyntets diameter är 27,25 millimeter och det väger 9,8 gram. Jubileumsmynten har designats av Tero Lounas.

Det spegelblanka, polerade jubileumsmyntet förpackas i ett skyddande genomskinligt plasthölje och i en pappförpackning som designats för serien. Det spegelblanka jubileumsmyntet kostar 22 euro. 
Jubileumsmynt av fabrikskvalitet förpackas i ett myntkuvert av papper och kostar 10 euro/styck. Tio stycken jubileumsmynt av fabrikskvalitet erbjuds i en förnyad myntkartong till priset 62 euro.

Förhandsförsäljningen av K.J. Ståhlbergs jubileumsmynt inleds i Myntverket i Finlands webbutik den 19 april. Från och med publiceringsdagen den 3 maj fås jubileumsmyntet förutom via webbutiken även från återförsäljare. Följande jubileumsmynt som publiceras i serien har motivet president Lauri Kristian Relander.

Myntverket i Finland tillverkar jubileumsmynten med stöd av finansministeriets förordning i sin fabrik i Vanda. Jubileumsmyntet av proof-kvalitet i serien Finlands Presidenter har beviljats Nyckelflaggan av Förbundet för Finländskt Arbete.

 

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2016 www.suomenrahapaja.fi. 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs